Η Μέρκελ επιθυμεί “ήπια διπλωματία”, ο Μακρόν θέλει “στρατιωτική αυστηρότητα”: Πάμε σε διάλογο…

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, με τις μάσκες τους. EPA, CHRISTOPHE SIMON




Δημοσίευμα στην εφημερίδα Les Echos (του Tristan Werkmeister) για την χθεσινή (20 Αυγούστου) συνάντησητου προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Άγγελα Μέρκελ στο Fort de Brégançon, αναφέρει σχετικά με τις ελληνοτουρκικές εντάσεις ότι η  Γαλλία, υποστηρίζει επίσημα την γερμανική πρωτοβουλία για διάλογο μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα πληροφορίες, αυτό αποτελεί το πιο έντονο σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο ηγετών. H Merkel τάσσεται υπέρ της ήπιας διπλωματίας, ενώ ο Macron απαντά με στρατιωτική αυστηρότητα. Μια κατανοητή απόκλιση, σε σχέση με την τουρκική διασπορά στον Ρήνο που αριθμεί περίπου 3 εκατομμύρια.

Η Καγκελάριος κατέστησε δημόσια αυτή τη διαφορετική προσέγγιση στη συνέντευξη Τύπου: «Έχουμε ανάγκη από σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο και εάν η Γαλλία και η Γερμανία ενώσουν τις δυνάμεις τους, θα βρούμε οπωσδήποτε λύσεις μέσω της συζήτησης και όχι στρατιωτικές λύσεις».

ΠΗΓΗ: Au Fort de Brégançon, l’image de Macron et Merkel au diapason

Στο ίδιο θέμα ο Alain Auffray για την εφημερίδα Liberation σημειώνει ότι η επίδειξη μιας γαλλο-γερμανικής σύγκλισης αναμενόταν ιδιαιτέρως στο ζήτημα της παραβίασης των ελληνικών θαλάσσιων συνόρων από την Τουρκία. Την περασμένη εβδομάδα, Παρίσι και Βερολίνο φαινόταν ότι έδιναν αντιφατικές απαντήσεις.

Οι Γάλλοι επέλεξαν την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης ενώ οι Γερμανοί τον διάλογο με τον Erdogan. O Πρόεδρος και η Καγκελάριος εξήγησαν ότι μοιράζονται κοινούς στόχους και ότι οι ενέργειές τους ήταν «συμπληρωματικές».

Ο Πρόεδρος Macron διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία ενίσχυσε προσωρινά τη στρατιωτική της παρουσία στην περιοχή, στο όνομα της πλήρους αλληλεγγύης με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Με την Τουρκία πρέπει να αποκαθίστανται τα πράγματα, όταν γίνονται προκλήσεις ή διαπράττονται υπερβολές», πρόσθεσε χαιρετίζοντας παράλληλα τη διαμεσολάβηση  της Γερμανίας. Πρόκειται, σημειώνει ο συντάκτης για ένα είδος γεωπολιτικού καταμερισμού της εργασίας : το Παρίσι υπερασπίζεται την “κυριαρχία” χαράσσοντας με στρατιωτικά μέσα μια κόκκινη γραμμή, ενώ το Βερολίνο υπερασπίζεται τη “σταθερότητα” διατηρώντας τον διάλογο με την Άγκυρα.

ΠΗΓΗ: Macron et Merkel : convergences à tous les étages

Λευκορωσία, Τουρκία, εμβόλιο κατά του κορωνοϊού : Macron και Merkel προσεγγίζουν τις κρίσεις που συγκλονίζουν την Ευρώπη

Στο Fort Brégançon, οι δύο αρχηγοί κρατών παρουσιάστηκαν ενωμένοι σε όλα τα μέτωπα, αρχής γενομένης από αυτόν του αγώνα κατά των επιπτώσεων του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία, γράφει στην εφημερίδα Le Figaro ο François-Xavier Bourmaud.

«Ζούμε σε καιρούς προκλήσεων και η κρίση του κορωνοϊού είναι η πρώτη από αυτές», ξεκίνησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με την Καγκελάριο να θέλει να κάνει τα πάντα, προκειμένου να αποφευχθεί ένας εκ νέου εγκλεισμός, καθώς τα αποτελέσματα αυτού του ριζοσπαστικού μέτρου αποδείχθηκαν κατακλυσμικά για τις οικονομίες των δύο χωρών ειδικότερα, και γενικότερα για την Ευρώπη, σε σημείο να ωθηθεί η  Γερμανία, τον περασμένο μήνα, να αποδεχτεί μια μορφή αμοιβαιοποίησης χρεών, για την ανάκαμψη.

«Πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την αλληλεγγύη» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου με την Καγκελάριο, ενώ αναφέρθηκε σε «γάλλο-γερμανικές πρωτοβουλίες», που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες», για τη χρήση των πόρων. Καθώς η Γερμανία ετοιμάζεται να αναλάβει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έξι μήνες, οι δύο αρχηγοί κρατών θέλουν να επιδείξουν κοινό μέτωπο σε όλες τις διεθνείς κρίσεις.

«Η Ευρώπη είναι ισχυρή, μόνον όταν μιλά με μία φωνή, όταν αναγνωρίζεται ως υπερασπιστής του πλουραλισμού, ακόμα κι αν υπάρχουν πολλά να γίνουν», δήλωσε η Angela Merkel. «Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν κόσμο που αναδιαμορφώνεται, εξ ου και η ανάγκη για μια ισχυρή στρατηγική Ευρώπη», παρατήρησε από την πλευρά του ο Emmanuel Macron.

Είτε πρόκειται για τη δημοκρατική κρίση στη Λευκορωσία, την αστάθεια στη Λιβύη ή το πραξικόπημα στο Μάλι, οι δύο αρχηγοί έχουν τις ίδιες θέσεις. Η μόνη απόκλιση εμφανίστηκε ως προς την Τουρκία, ακόμα κι αν ο Emmanuel Macron και η Angela Merkel προσπάθησαν να τη σβήσουν. Η Γερμανία ενοχλείται από τη γαλλική επίδειξη δύναμης στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ η Γαλλία λυπάται, που η Γερμανία δεν εμφανίζεται πιο αυστηρή απέναντι στον Recep Tayyip Erdogan.

«Αντιμέτωποι με περιφερειακές δυνάμεις χωρίς αναστολές, δεν υπάρχει διπλωματία χωρίς κόκκινες γραμμές, μερικές φορές στρατιωτική. Σε κάθε περίπτωση, όχι για πολύ. Αλλά η στρατιωτική δύναμη από μόνη της δεν κρατά και οδηγεί μόνο σε κλιμάκωση», συνόψισε ο Emmanuel Macron, ο οποίος επαίνεσε τη « συμπληρωματικότητα » των δύο θέσεων, για να ηρεμήσει τη «μανία» της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Μια «συμπληρωματικότητα» που θα παραμείνει, σύμφωνα με τον ίδιον, «εφ’ όσον  ο στόχος είναι κοινός, αυτός της διασφάλισης της σταθερότητας στην περιοχή και η προώθηση της αποκλιμάκωσης», με την Angela Merkel να απαντά: «Ο Δημιουργός μας έκανε διαφορετικούς, αλλά ακολουθούμε τους ίδιους στόχους.  

ΠΗΓΗ: Biélorussie, Turquie, vaccin contre le covid-19: Macron et Merkel abordent les crises qui secouent l’Europe

Για “μορατόριουμ” ερευνών ομιλεί ο Economist: Παραμένει επικίνδυνη η κατάσταση στη Μεσόγειο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: