Η Κύπρος φέρνει την Τουρκία ενώπιον των ευθυνών της: Επιλέξτε ανάμεσα σε διάλογο ή Δικαστήριο

File Photo: Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης. Φωτογραφία ΚΥΠΕ




Η Λευκωσία καλεί την Άγκυρα να επιλέξει μεταξύ του διαλόγου για καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων ή να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο και θα αποφανθεί.

Όπως γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης στον “Φιλελεύθερο”, η κυπριακή κυβέρνηση επαναλαμβάνει την πρόσκλησή της προς την Άγκυρα για διάλογο, προκειμένου να ρυθμιστούν τα μεταξύ τους θαλάσσια σύνορα.

Μέσα από πολυσέλιδο έγγραφο το οποίο είχε σταλεί στους υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Λευκωσία απαντά, έναν προς έναν, τους ισχυρισμούς της Τουρκίας σε σχέση με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέσα από ισχυρά νομικά επιχειρήματα η κυπριακή κυβέρνηση καταγράφει το αστήρικτο των τουρκικών ισχυρισμών, όπως αυτοί είχαν αποτυπωθεί σε επιστολή του Μεβλούτ Τσαβούσογλου προς τους ΥΠΕΞ της ΕΕ.

Η επιστολή του Νίκου Χριστοδουλίδη, προς τους ομολόγους του στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είχε σταλεί πριν από το τελευταίο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο είχε πραγματοποιηθεί την προηγούμενη εβδομάδα και είχε, ως γνωστόν, τοποθετηθεί κατά τρόπο συγκεκριμένο απέναντι στις τουρκικές επιθετικές ενέργειες εις βάρος της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η Λευκωσία μέσα από το συγκεκριμένο έγγραφο (το περιεχόμενο του οποίου ο «Φ» έχει υπόψη του) προχωρεί τεκμηριωμένα και καταγράφει τόσο τις τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά κυρίως απαντά στην Άγκυρα:

1. Στη νέα προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει την Κυπριακή Δημοκρατία ως «εκλιπούσα».
2. Στον τουρκικό ισχυρισμό ότι η ΚΔ ως νησί δεν έχει δικαίωμα υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.
3. Στην άρνηση της Τουρκίας για απευθείας διάλογο με την ΚΔ και από κοινού προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο.
4. Στην προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιαστεί ως εκείνη που προασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

  • Ο Νίκος Χριστοδουλίδης ενημερώνει τους Ευρωπαίους ομολόγους του για το ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει έξι παράνομες γεωτρήσεις εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου, με την 6η να συνεχίζεται.

Περαιτέρω σημειώνει πως:

«Όλες αυτές οι παράνομες δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα με την ενεργή συμμετοχή του τουρκικού στρατού, και έχουν ως αποτέλεσμα την έντονη και επικίνδυνη στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου θέτοντας σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια της περιοχής».

Είναι εμφανές από το εν λόγω έγγραφο ότι «στο επίκεντρο του τουρκικού ισχυρισμού βρίσκεται η θρασύτατη και επιθετική αμφισβήτηση της ίδιας της ύπαρξης της Κύπρου ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος, αμφισβητώντας τις νομικές δυνατότητες της Κύπρου να συνάπτει διεθνείς συμφωνίες με άλλα κυρίαρχα κράτη». Καταγράφονται εκ νέου οι συμφωνίες που συνήψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Αίγυπτο το 2003, με τον Λίβανο το 2007 και με το Ισραήλ το 2010 για τον καθορισμό των αποκλειστικών τους οικονομικών ζωνών.

Νέα πρόσκληση

Με την ευκαιρία αυτή η Λευκωσία επαναλαμβάνει εκ νέου την πρόσκλησή της προς την Άγκυρα για μεταξύ τους διάλογο προκειμένου να καθοριστούν τα σύνορα των αντίστοιχων ΑΟΖ. Αναφέρεται συγκεκριμένα:

«Η Κύπρος υπογράμμισε κατ’ επανάληψη τη σημασία της κατάληξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας για τα θαλάσσια σύνορα με όλους τους γείτονές της σύμφωνα με την UNCLOS. Για τον σκοπό αυτό η Κύπρος κάλεσε κατ’ επανάληψη την Τουρκία για συνομιλίες, με καλή πίστη, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών βορείως και δυτικά της νήσου. Η αντίδραση της Τουρκίας ήταν απόλυτα απορριπτική που περιοριζόταν στο να υπονοεί ότι θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία ως ‘’εκλιπούσα’’ με την οποία δεν διαπραγματεύεται».

Περαιτέρω, υποδεικνύεται ότι «ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι οριοθέτηση στα δυτικά της Κύπρου μπορεί “μόνο να συζητηθεί μετά τη λύση του Κυπριακού είτε μέσω ενός νέου συνεταιριστικού κράτους ή με τα δύο κράτη εάν οι δύο πλευρές δεν μπορούν να συμφωνήσουν στον συνεταιρισμό που θα βασίζεται στην πολιτική ισότητα”, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις της Άγκυρας σε σχέση με τη διευθέτηση του Κυπριακού».

Επίσης υπογραμμίζεται ότι «η εμμονή της Τουρκίας στο θέμα των υδρογονανθράκων ότι μπορεί μόνο σε επίπεδο των δύο κοινοτήτων να συζητηθεί (αγνοώντας εύκολα το γεγονός ότι υπάρχει μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί της Κύπρου) στοχεύει στο να υπονομεύσει με εξαιρετικά επιζήμιο τρόπο οποιαδήποτε προοπτική για μιαν ομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού και εξυπηρετεί τη μακροχρόνια πολιτική της για αναβάθμιση της παράνομης αποσχιστικής οντότητας στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου».

Σε άλλο σημείο του εγγράφου η Λευκωσία σημειώνει τα εξής:

Είναι εμμέσως προφανές ότι οι ενέργειες της Τουρκίας οι οποίες συνίστανται σε δραστηριότητες εξερεύνησης εντός των χωρικών υδάτων της Κύπρου και την ΑΟΖ, έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και παραβιάζουν την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

  • Η μόνιμη πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας για να διαπραγματευτεί και μια συμφωνία οριοθέτησης με την Τουρκία ή να συνάψει ειδική συμφωνία (compromis) με σκοπό την από κοινού υποβολή του θέματος στο Διεθνές Δικαστήριο.

Η ΚΔ επαναλαμβάνει ότι ο μόνος δρόμος που θα παρέχει ασφάλεια δικαίου και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η πρόταση της Κύπρου για διαπραγματεύσεις με καλή πίστη μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας για την οριοθέτηση ζωνών στα βόρεια και τα δυτικά του νησιού. Περαιτέρω, αναφέρεται πως «η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την πολιτική της μη αναγνώρισης της ΚΔ ως πρόσχημα για να μην συμμετάσχει σε τέτοιες διαπραγματεύσεις» υπενθυμίζοντας πως η αναγνώριση όλων των κρατών μελών της ΕΕ ήταν μια υποχρέωση βάσει της οποίας είχαν ξεκινήσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ένωση το 2005. Υποδεικνύεται ακόμα πως και η ίδια η ΕΕ 15 χρόνια μετά δεν μπορεί να επιτρέπει σ’ αυτό τον τουρκικό παραλογισμό, δηλαδή «της χρήσης της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της ΕΕ και των κρατών μελών της ως δικαιολογία για τη μη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την ΚΔ, όπως ορίζεται από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

  • Καταλήγοντας στην επιστολή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης ρίχνει και πάλι την μπάλα προς την κατεύθυνση της Άγκυρας, επισημαίνοντας πως «εάν η Τουρκία αισθάνεται τόσο σίγουρη για τις νομικές της θέσεις, και ότι οι ενέργειές της βασίζονται στο διεθνές δίκαιο, αυτή η πρόταση θα δώσει τη δυνατότητα αυτά τα επιχειρήματα να εξεταστούν ενώπιον ενός δικαστηριακού σώματος. Το Δικαστήριο θα δώσει οριστική λύση στην οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων των υφαλοκρηπίδων και ΑΟΖ τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και την UNCLOS».

Στο συγκεκριμένο έγγραφο καταγράφονται και ισχυρά νομικά σημεία που καταρρίπτουν τους τουρκικούς ισχυρισμούς. Παράλληλα, οι κυπριακές θέσεις τεκμηριώνονται και μέσα από συγκεκριμένους χάρτες.

Κλέβει και δεν εξασφαλίζει τους Τουρκοκύπριους

Η Τουρκία χρησιμοποιεί τους Τουρκοκύπριους ως δικαιολογία προκειμένου να προβαίνει στις συγκεκριμένες επιθετικές ενέργειες σε βάρος της ΚΔ στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο κυπριακό έγγραφο προς τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ τεκμηριώνεται το αντίθετο, ότι η Τουρκία δεν εξασφαλίζει τους Τουρκοκύπριους αλλά αντίθετα τους κλέβει απ’ αυτά που είχαν να ωφεληθούν. Συγκεκριμένα στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:

Εάν επιβληθούν οι νομικές θέσεις της Τουρκίας σχετικά με την έκταση της ΑΟΖ της Κύπρου, η ΑΟΖ του νησιού θα ανέρχεται μόνο στο 31% της υφιστάμενης, σύμφωνα και με τις τρεις συμφωνίες οριοθέτησης που συνήψε η Κύπρος με τους γείτονές της και τις ακόμα ακαθόριστες θαλάσσιες ζώνες, με βάση τη μέση γραμμή των αντίστοιχων ακτών των ενδιαφερομένων κρατών.

Στην πραγματικότητα, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι της ανήκει ως υφαλοκρηπίδα το 44% της ΑΟΖ της Κύπρου στα δυτικά και τα βόρεια του νησιού και πολύ «γενναιόδωρα διαθέτει» ως να ήταν δικά της μικρότερα μερίδια στους υπόλοιπους γείτονές μας, στερώντας έτσι σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τα υπόλοιπα οφέλη από την πλήρη εκμετάλλευση της ΑΟΖ του νησιού.

Όλα τα αποθέματα που έχουν ώς σήμερα ανακαλυφθεί στην ΑΟΖ της Κύπρου θα πέσουν στην ΑΟΖ γειτονικών χωρών, εάν επικρατούσαν ποτέ οι απόψεις της Τουρκίας. Το γεγονός αυτό αποκαλύπτει την υποκριτική στάση της Τουρκίας απέναντι στους Τκ, τα δικαιώματά των οποίων χρησιμοποιεί προκειμένου να προωθεί τους ευρύτερους στόχους της στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ίδια υποκριτική στάση μπορεί να εντοπιστεί και μέσα από την υποτιθέμενη «συμφωνία οριοθέτησης» μεταξύ της Τουρκίας και της αποσχιστικής οντότητάς της στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου: «Αυτή η νομικά άκυρη «συμφωνία» οδήγησε την Τουρκία στο να διαμορφώσει ένα μεγάλο μέρος της «οριοθέτησης» θαλάσσιας περιοχής σε βάρος των Τουρκοκυπρίων, τα δικαιώματα των οποίων ισχυρίζεται ότι υπερασπίζεται η Άγκυρα».

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

Η Τουρκία φτιάχνει βάση για Ορούτς Ρέις, Μπαραμπαρός και Γιαβούζ στα κατεχόμενα [Γενί Σαφάκ]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: