Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η παράταση της παράνομης Navtex από την Τουρκία, με την οποία το Oruc Reis παραβιάζει την ελληνική υφαλοκρηπίδα και την κυπριακή ΑΟΖ, το κάλεσμα της Λευκωσίας προς Άγκυρα να επιλέξει μεταξύ του διαλόγου για καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων ή να

προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο και οι αποκαλύψεις του Al Jazeera ότι η Κύπρος πούλησε διαβατήρια σε εγκληματίες και φυγάδες, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επανεκλογή Ακιντζί» γράφει ότι όλες οι δημοσκοπήσεις που γίνονται στα κατεχόμενα και αυτές που έχουν δημοσιοποιηθεί και αυτές που κρατούνται σφραγισμένες σε κλειστά συρτάρια δείχνουν ότι ο Μουσταφά Ακιντζί επανεκλέγεται στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία τεντώνει το σχοινί παρατείνοντας την Navtex με άμεση αντίδραση από την Αθήνα που έχει σε επιφυλακή το ναυτικό. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Al Jazeera ότι η Κύπρος πούλησε διαβατήρια σε εγκληματίες και φυγάδες.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Ταξίδι στη διαφθορά με κυπριακό διαβατήριο» αναφέρεται στις αποκαλύψεις του Al Jazeera για τα διαβατήρια, γράφοντας ότι καταζητούμενοι, κατάδικοι, ύποπτοι απατεώνες, φίλοι του καθεστώτος Γιανουκόβιτς και του Κρεμλίνου είναι στην λίστα των πολιτογραφηθέντων. Αλλού γράφει ότι Κύπριος 34χρονος κατάδικος στις Κεντρικές Φυλακές ζητάει την παρέμβαση της Επιτρόπου Διοικήσεως υποστηρίζοντας πως ο 30χρονος σύντροφος του από την Βραζιλία τυγχάνει ρατσιστικής αντιμετώπισης λόγω της καταγωγής και του σεξουαλικού του προσανατολισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μονοψήφιος είναι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κύπρο.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Διάλογος ή Δικαστήριο» γράφει ότι η Λευκωσία καλεί την Άγκυρα να επιλέξει μεταξύ του διαλόγου για καθορισμό των μεταξύ τους θαλάσσιων συνόρων ή να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο, το οποίο και θα αποφανθεί. Αλλού αναφέρεται σε μια νεαρή Λιβανέζα που έβγαλε selfie με φόντο τα κατεστραμμένα σιλό σιτηρών στο λιμάνι της λιβανικής πρωτεύουσας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναγνωρίστηκε άλλος ένας αγνοούμενος της περιόδου 1963-1964. Πρόκειται για τον Πέτρο Ευσταθίου ο οποίος απήχθη το 1963 και ταυτοποιήθηκε το 2020. Τα λείψανα του είχαν εντοπιστεί μαζί με άλλα δεκαπέντε το 2012.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ρεζιλίκια ξανά με τα χρυσά διαβατήρια» γράφει ότι νέες αποκαλύψεις-φωτιά που αφορούν την παραχώρηση «χρυσών» διαβατηρίων σε μέλη της οικογένειας του Οσάμα Μπιν Λάντεν καθώς και σε άλλους εγκληματίες και φυγάδες έφερε στην δημοσιότητα το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera. Αλλού γράφει ότι χωρίς μελέτη αποφασίστηκε το μέτρο της μάσκας για το σύνολο των μαθητών, με αποτέλεσμα να προκύπτουν ξανά σοβαρά προβλήματα ιδιαίτερα για παιδιά με αναπηρίες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι έρχονται βαριά πρόστιμα όσον αφορά τις τροχαίες παραβάσεις σημειώνοντας ότι απαιτείται και η καλλιέργεια σχετικής κουλτούρας.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Πρώτη σε τηλεθέαση το Σάββατο η πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ: Στη δεύτερη θέση η ΕΡΤ1

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: