Έτσι σκέφτονται οι Ιταλοί; “Ο ρόλος του Κόντε και το σχέδιο κατά της Τουρκίας που βλάπτει τη χώρα μας”!!!

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε. EPA, Palazzo Chigi HANDOUT




«Η Ιταλία πρέπει να είναι προσεκτική, επειδή διακυβεύονται τα εθνικά της συμφέροντα. Μια επικίνδυνη αντιπαράθεση εμφανίζεται στην ανατολική Μεσόγειο. Η Γαλλία, η Ελλάδα, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Κύπρος χτίζουν μια πολιτική και στρατιωτική συμμαχία εναντίον της Τουρκίας”.

Τα παραπάνω υποστηρίζει στην εφημερίδα il messaggero, σε κύριο άρθρο γνώμης, ο Alessandro Orsini. Τίτλος: “Ο ρόλος του Conte / Το σχέδιο κατά της Τουρκίας που βλάπτει τη χώρα μας”.

Στις 13 Αυγούστου, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν έστειλε δύο μαχητικά του Rafale και τη φρεγάτα «Lafayette» για να προστατεύσει την Ελλάδα και ξεκίνησε, και πάλι σε μια αντι-τουρκική δραστηριότητα, μια συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με την Κύπρο, καθώς και τη διεξαγωγή ασκήσεων στα ανοικτά της Ελλάδας. νησί της Κρήτης.

  • Ο Μακρόν θα ήθελε επίσης το ΝΑΤΟ να αντιταχθεί στην Τουρκία, η οποία είναι μέλος από το 1952, και να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κυρώσεις εναντίον του Ερντογάν. Η αντίδραση της κυβέρνησης του Conte θα αποτελέσει ένα δοκιμαστικό έδαφος για την αξιολόγηση της πολιτικής ωριμότητας της Ιταλίας.

Οι Ιταλοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πόλεμος εναντίον του Καντάφι ήταν λάθος και, δεν αποτελεί έκπληξη, ότι οι υποστηρικτές του παραμένουν στη σκιά. Δεν υπάρχουν πολιτικοί που να λένε: “Αγωνίστηκα για τη στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη το 2011”. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι ότι η Γαλλία ήθελε έντονα αυτόν τον πόλεμο, πολύ επιβλαβή για την Ιταλία. Σήμερα, οι Ιταλοί κάνουν παρόμοιο λάθος στην ανατολική Μεσόγειο.

Δηλαδή, στην καυτή ζώνη όπου η Γαλλία και η Τουρκία διατρέχουν κίνδυνο στρατιωτικής αντιπαράθεσης. Όπως συνέβη το 2011, οι Ιταλοί ζωντανεύουν από την ίδια αφέλεια: από τη μία υπάρχει ένας μουσουλμάνος ηγέτης και από την άλλη υπάρχει ένας καλός χριστιανός. Το “Μαζί με τον Ερντογάν” και το “Μαζί με τον Καντάφι” είναι δύο πανομοιότυπα συνθήματα, τα οποία προκύπτουν από το ίδιο πολιτιστικό όριο με τους Ιταλούς: το όριο μιας χώρας που έχει χάσει τον κυνισμό της πρώτης δημοκρατίας, απαραίτητη για την ηγεσία ενός κράτους στη διεθνή σκηνή.

Μια κερδοφόρα στρατηγική μπορεί να προέλθει μόνο από ψυχρότητα, που προκύπτει από συναισθηματική απόσπαση. Δεδομένων αυτών των συνθηκών, μπορούμε να αναρωτηθούμε: τι πρέπει να κάνει η Ιταλία στην Ανατολική Μεσόγειο; Η απάντηση είναι ότι η ειρήνη είναι βολική για την Ιταλία, αρκεί να είναι σαφές ότι ο ιταλικός ειρηνισμός είναι υγιής εάν είναι γιος του ρεαλισμού και όχι του ιδεαλισμού. Ο πόλεμος πρέπει να απορριφθεί επειδή εμποδίζει την Ιταλία να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στη διεθνή δυναμική, για τρεις βασικούς λόγους:

  • Το πρώτο είναι ότι η Ιταλία δεν μπορεί να συμμετάσχει σε πολέμους λόγω συνταγματικής απαγόρευσης.
  • Το δεύτερο είναι ότι το κοινοβούλιο ενέκρινε έναν νόμο, τον Ιούλιο του 1990, ο οποίος απαγορεύει στην Ιταλία να πουλάει όπλα σε χώρες που βρίσκονται σε κατάσταση ένοπλης σύγκρουσης και αυτό σημαίνει ότι οι εμπόλεμες χώρες δεν ενδιαφέρονται για την Ιταλία, γιατί δεν μπορεί να κάνει τίποτα όταν μιλούν όπλα.
  • Ο τρίτος λόγος είναι ότι η Καθολική Εκκλησία είναι μια τεράστια πολιτική και πολιτιστική αντίσταση, η οποία θα αποσταθεροποιούσε οποιαδήποτε παρεμβατική κυβέρνηση.

Οι συνέπειες είναι οφθαλμοφανείς: όταν ο στρατηγός Χάφταρ επιτέθηκε στην Τρίπολη, η Ιταλία , που δεν μπόρεσε να συμμετάσχει στον πόλεμο με οποιονδήποτε τρόπο, εξαφανίστηκε εντελώς στη Λιβύη, ενώ η Τουρκία και η Αίγυπτος ανέλαβαν ρόλο σε πρώτο πλάνο. Ομοίως, εάν η Γαλλία πυροδοτούσε σύγκρουση με την Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο, η Ιταλία θα αποκοβόταν από τη σημαντικότερη πολιτική δυναμική.

Το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό: καλυμμένο από συναισθήματα, οι Ιταλοί δεν βλέπουν ότι ο Μακρόν βοηθά στη στρατιωτικοποίηση της ανατολικής Μεσογείου, ενώ είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ιταλίας να εργαστεί στην εξεύρεση για να βρει μια συμφωνία που θα επιτρέψει στην Τουρκία να πραγματοποιήσει εξερεύνηση φυσικού αερίου κοντά στο Καστελόριζο ​​και όχι μόνο.

Η Ιταλία δεν χρειάζεται να ενθαρρύνει τη Γαλλία εναντίον του Ερντογάν, γιατί, το 1571, οι Τούρκοι συγκρούστηκαν με τις χριστιανικές δυνάμεις στο Lepanto. Αυτή η μάχη δεν είναι χρήσιμη για την κατανόηση των συμφερόντων της Ιταλίας στη Μεσόγειο το 2020 και το γεγονός της συνεχούς ανάκλησης καταδεικνύει την πολιτική ανωριμότητα μιας ολόκληρης χώρας.

Σε αυτό το ακριβές στάδιο, η Ιταλία θα πρέπει να υπερασπιστεί την Τουρκία, όπως ακριβώς ο Μακρόν υπερασπίστηκε τον στρατηγό Χατάρ όταν βομβάρδισε την ιταλική κυβέρνηση που υποστηρίζεται στην Τρίπολη. Ένα κράτος δεν συμπεριφέρεται με βάση τη συμπάθεια ή ακόμη και με βάση αυτό που συνέβη πριν από πεντακόσια χρόνια. 

Η Γαλλία χτίζει, με την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο, μια πολιτική και στρατιωτική συμμαχία εναντίον της Τουρκίας σε μια θάλασσα που, γεωγραφικά, είναι πολύ περισσότερο ιταλική από τη γαλλική, και αυτό είναι σαφώς αντίθετο με τα εθνικά συμφέροντα της Ιταλίας.

  • Η κυβέρνηση Conte θα πρέπει να αντιταχθεί στο γαλλικό  αίτημα επιβολής κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 1986, ο Craxi είπε στους Αμερικανούς: “Δεν θέλω πόλεμο στο σπίτι μου” και δεν υπήρχε πόλεμος στη Λιβύη. Ομοίως, ο Conte πρέπει να πει στους Γάλλους: “Δεν θέλω καμία σύγκρουση με την Τουρκία.” Οι πολιτικοί ηγέτες αναμένεται να αμφισβητήσουν την κοινή λογική για την προστασία των συμφερόντων του κράτους.

Σήμερα η κοινή λογική τάσσεται υπέρ μιας σύγκρουσης με τον Ερντογάν, σχεδόν ωμένη μπροστά από το ενδεχόμενο της, αλλά η κοινή λογική είναι μια λογική χωρίς κρίση, η οποία δεν αντανακλά τις συνέπειες, επειδή δεν γνωρίζει τις προϋποθέσεις. Η κυβέρνηση Conte πρέπει να εφαρμόσει μια πιο αποφασιστική πολιτική υπέρ της ειρήνης στη Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: l ruolo di Conte/ Il piano contro la Turchia che danneggia il nostro Paese

Ένας πόλεμος Ελλάδας και Τουρκίας «θα βάλει ολόκληρη την περιοχή στις φλόγες»: Μία τρομακτική προειδοποίηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: