Άθλιος εκβιασμός: Το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη Κύπρο σχεδιάζει την “αναβίωση” των Βαρωσίων

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ – Ασχετα και εαν στην συνείδηση μας το “yasaktir” θεωρείται βρισιά θα το ξεστομίζω στην περίπτωση τους…. Κάποτε ίσως η ευγένεια του λόγου να μήν είναι αρκετή… Άκουσον-άκουσον να θεωρείται πόλη με ιστορία αιώνων έδαφος του ψευδοκράτους….




Ανταπόκριση του πρακτορείου Reuters (Tuvan Gumrukcu, Dominic Evans και Mark Heinrich, από την Άγκυρα, που αναδημοσιεύεται μέσω της εφημερίδας New York Times, της US News, και του yahoo!news), επικαλούμενη δηλώσεις του τουρκοκύπριου παράνομου ψευτο-“πρωθυπουργού”, Ερσίν Τατάρ, καταγράφει τον άθλιο εκβιασμό του Ταγίπ Ερντογάν για άνοιγμα της πόλης της Αμμοχώστου.

Το πρακτορείο αναφέρει ότι η κατεχόμενη “Βόρειος Κύπρος” σχεδιάζει την αναβίωση της συνοικίας Βαρώσια, πρώην τουριστικού θερέτρου, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί εντός της ουδέτερης ζώνης από την εποχή της τουρκικής εισβολής του 1974, που οδήγησε στη διχοτόμηση του νησιού.

Τονίζεται ότι, σύμφωνα με τον Ersin Tatar, η αναβίωση των Βαρωσίων, περιοχή που αποτελεί μία απόκοσμη συλλογή εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων, εκκλησιών και κατοικιών, θα αποφέρει εμπορικά και τουριστικά οφέλη.

Σημειώνεται ότι η κίνηση αυτή πιθανόν να εξοργίσει τους Ελληνοκυπρίους (39.000 εκ των οποίων -όπως υπογραμμίζεται- διαβιούσαν στα Βαρώσια, προτού φύγουν κυνηγημένοι από τις προελαύνουσες τουρκικές δυνάμεις, 46 χρόνια πριν) και να αναζωπυρώσει τις εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο συντάκτης επισημαίνει ότι τα Βαρώσια, νότιο προάστιο της Αμμοχώστου, είναι πόλη φάντασμα από την εισβολή που ακολούθησε ένα σύντομο πραξικόπημα υποκινούμενο από την ελληνική πλευρά, το οποίο οδήγησε στη βίαιη διχοτόμηση του νησιού στον κατεχόμενο βορρά και την Κυπριακή Δημοκρατία. Προστίθεται, δε, ότι η πρόσβαση στα Βαρώσια ήταν απαγορευμένη σε όλους εκτός των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων.

Τονίζεται, επιπλέον, ότι τα Βαρώσια αποτέλεσαν το διαπραγματευτικό χαρτί κατά τις δεκαετίες της διαμάχης μεταξύ της κατοχικής δύναμης Τουρκίας και των Ελληνοκυπρίων, καθώς και ότι η πόλη είναι περιφραγμένη από συρματόπλεγμα που εκτείνεται μέχρι τη θάλασσα, ενώ καταλαμβάνεται από κάκτους και χαλάσματα.

ΠΗΓΗ: REUTERS

Καταδικάζει ο πρόεδρος Αναστασιάδης την μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: