Τον Μακρόν βλέπει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για τουρκική προκλητικότητα και Ανατολική Μεσόγειο

File Photo: Ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης (Α) και ο Γάλλος ομόλογός του, Εμανουέλ Μακρόν. FRANCOIS LENOIR / POOL




Συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει αύριο το πρωί στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος μεταβαίνει απόψε στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η συνάντηση θα αρχίσει στις 11:30 ώρα Κύπρου και μετά από αυτή οι δύο Πρόεδροι θα προβούν σε δηλώσεις.

    Η παράνομη τουρκική NAVTEX θα συζητηθεί στη συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν την Πέμπτη στο Παρίσι.

    Ο αναπληρωτής ΚΕ Παναγιώτης Σεντώνας σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε συνεννόηση με την Αθήνα και με άλλους εταίρους της στην ΕΕ.

    Είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Μακρόν θα εγερθούν ζητήματα που αφορούν τους τομείς της άμυνας και της ενέργειας, οι διμερείς σχέσεις, η παραβατική και προκλητική στάση της Τουρκίας, αλλά και οι εξελίξεις ευρύτερα στην περιοχή τη Ανατολικής Μεσογείου.

    “Σε σχέση με τη νέα παραβατική και προκλητική ενέργεια Τουρκίας με έκδοση νέας NAVTEX που παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, η Κυβέρνηση παρακολουθεί το θέμα επισταμένως και συνεχώς και βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ελλάδα αλλά έχουν γίνει και επαφές με Ευρωπαίους εταίρους μας”, ανέφερε ο κ. Σεντώνας.

    Πρόσθεσε ότι αύριο το ζήτημα αυτό θα εγερθεί στη συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν και υπενθύμισε ότι ήταν και όλη την προηγούμενη περίοδο θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι η ΕΕ οφείλει να επιδείξει μια πιο αποφασιστική στάση έναντι της Τουρκίας.

    “Θυμίζω ότι κατά την πρόσφατη παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ζήτησε την επέκταση μέτρων απέναντι στην Τουρκία. Έχει αποφασιστεί ότι το Φθινόπωρο θα γίνει ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη στρατηγική σχέση της ΕΕ με την Τουρκία και αξιολογούμε σημαντικό το ότι περιλήφθηκε πρόνοια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αφορά τη χρηματοδότηση τρίτων χωρών, περιλαμβανομένης και της Τουρκίας, στην οποία αναφέρεται ότι αυτή η χρηματοδότηση τίθεται υπό την αίρεση του σεβασμού που επιδεικνύουν οι τρίτες αυτές χώρες στον Καταστατικό Χάρτη των ΗΕ και το διεθνές δίκαιο”, κατέληξε ο κ. Σεντώνας.

Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, ο Σύμβουλος του Προέδρου για θέματα Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την ΚΥΠΡΟ

Οι προκλήσεις της Τουρκίας στο επίκεντρο της συνάντησης Αρχηγών ΓΕΕΘΑ και ΓΕΕΦ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: