Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έχασε την προσφυγή για τη μίσθωση των ακινήτων του σε εβραϊκή οργάνωση

Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, στη Βηθλεέμ. EPA, ABED AL HASHLAMOUN




Άρθρο της γαλλικής εφημερίδας La Croix (της Anne-Laure Juif) για την απόρριψη της προσφυγής της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από δικαστήριο στην Ιερουσαλήμ αναφέρει ότι η ισραηλινή δικαιοσύνη απορρίπτει την προσφυγή του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων κατά της μακροχρόνιας μίσθωσης αρκετών ακινήτων της στην περιοχή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, προς την υπερεθνικιστική εβραϊκή οργάνωση Ateret Cohanim.

Μετά από 16 χρόνια δικαστικού σήριαλ, το περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ φαίνεται να θάβει τις τελευταίες ελπίδες της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να αντιστρέψει την πώληση τριών ακινήτων που έγινε το 2004.

Τον Νοέμβριο του 2019, μετά από αρκετά δικαστικά βήματα, το περιφερειακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ παγώνει τη μακροχρόνια μίσθωση (η διάρκεια των 99 ετών καθιστά τον ενοικιαστή σχεδόν ιδιοκτήτη του ακινήτου). Αυτή η απόφαση είχε προκαλέσει μια αισιοδοξία από την πλευρά του Πατριαρχείου. Δεν θα συμβεί όμως κάτι τέτοιο, μετά την απόφαση της 24ης Ιουνίου 2020, που προκάλεσε «μεγάλη έκπληξη» στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

Σε δήλωση, το Πατριαρχείο άφησε να φανεί η απογοήτευσή του:

  • «Η δίκη εξέτασε τα αποδεικτικά στοιχεία και δεν επέτρεψε την σχετική ακρόαση. Συνεπώς, η απόφαση του δικαστηρίου ελήφθη αιφνιδιαστικά και εντός 24 ωρών από το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας επί του θέματος, χωρίς το δικαστήριο να εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία και χωρίς να επιτρέψει να ακουστούν».

Από την πώληση το 2004, πολλές ανατροπές έχουν συγκλονίσει το Ελληνικό Ορθόδοξο Πατριαρχείο. Και πρέπει να πούμε ότι το διακύβευμα είναι μεγάλο: δύο από τα κτίρια, τα ξενοδοχεία Imperial και Petra βρίσκονται λίγα μέτρα από την Πύλη Jaffa, μία από τις εισόδους της χριστιανικής συνοικίας.

Αυτό το τμήμα της Ανατολικής Ιερουσαλήμ κατελήφθη και προσαρτήθηκε το 1967 από το Ισραήλ. Η αντίθεση στην πώληση εντός της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας ήταν τέτοια, που οδήγησε στην απομάκρυνση του Πατριάρχη Ειρηναίου, τον Μάιο του 2005.

Ο διάδοχός του, Θεόφιλος ΙΙΙ, προσπάθησε να αποδείξει την ακυρότητα της συναλλαγής, αλλά τα αποδεικτικά στοιχεία που δόθηκαν δεν ήταν επαρκή για την ακύρωση της σύμβασης. Ο δικαστής Isaac Amit, ωστόσο, αναγνώρισε «σκιές και μαύρες τρύπες στη διαδικασία που οδήγησε στην υπογραφή των συμβάσεων», αναφέρει η εφημερίδα Haaretz.

Το Πατριαρχείο ξεκίνησε εκ νέου τη διαδικασία βάσει ένορκης δήλωσης από έναν πρώην υπάλληλο της Ateret Cohanim. Αυτός ανέφερε ότι η οργάνωση έδινε φακελάκια τακτικά σε αξιωματούχους του Πατριαρχείου της Εκκλησίας. Ενώ η Jerusalem Post μιλά για ένα «πραξικόπημα στη νομική μάχη», το Πατριαρχείο κοινοποίησε την πρόθεσή του να κάνει νέα προσφυγή.

  • «Πιστεύουμε ότι το δικαστήριο έκανε λάθος στην απόφασή του, ανέφερε. Σκοπεύουμε να προσφύγουμε στο Ανώτατο Δικαστήριο. Πιστεύουμε ότι μετά την εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων, το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποδεχθεί την υπόθεσή μας και θα ανατρέψει την απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου».

Κατά τη διάρκεια της νομικής διαδικασίας, η ΜΚΟ Ateret Cohanim δεν χρησιμοποίησε τα κτίρια απευθείας. Κάλεσε παλαιστινιακές εταιρείες να διαχειριστούν τα ξενοδοχεία. Η Ateret Cohanim προσπαθεί τώρα να πάρει στην κατοχή της τα κτίρια.

ΠΗΓΗ: À Jérusalem, le recours de l’Église grecque-orthodoxe rejeté

Οικουμενικός Πατριάρχης για Αγία Σοφία: Να παραμείνει σύμβολον “ειρηνικής συνυπάρξεως λαών”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: