Τι είπε ο στρατηγός αλ Σίσι στην τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

File Photo: Ο στρατηγός αλ Σίσι, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης συμμετείχαν σε τριμερή Σύνοδο Αιγύπτου, Ελλάδας και Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο, στο Κάιρο της Αιγύπτου. ΓΤΠ – Σταύρος Ιωαννίδης




H αγγλόφωνη ιστοσελίδα της κρατικής εφημερίδα Al-Ahram[1] αναφέρεται στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel-Fattah El-Sisi, κατά την οποία συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, η κατάσταση στη Λιβύη και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αιγυπτιακής Προεδρίας, ο κ. αλ Σίσι επαναβεβαίωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό τη θέση της χώρας του όσον αφορά τη Λιβύη, περιλαμβανομένης της ανάγκης να τεθεί όριο στην παράνομη ξένη επέμβαση που θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση ασφαλείας, επηρεάζοντας ολόκληρη την περιοχή.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης απέρριψε κάθε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη, χαιρετίζοντας τις προσπάθειες της Αιγύπτου για την επίτευξη πολιτικού διακανονισμού και για την αποκατάσταση της ειρήνης σε όλα τα εδάφη της Λιβύης. Έμφαση δίδεται δε στις δηλώσεις του για τη σημασία της επιστροφής στην πολιτική διαδικασία, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου.

Όπως τονίζει η ιστοσελίδα, οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης και άλλα περιφερειακά ζητήματα, καθώς και τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, τόσο σε διμερές επίπεδο, όσο και σε τριμερές με την Κύπρο, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου διαβεβαίωσε ότι το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Το δημοσίευμα συνεχίζει κάνοντας αναφορά στη χθεσινή προειδοποίηση που απηύθυνε η Ελληνική Κυβέρνηση, διαμηνύοντας πως θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, ενάντια στα σχέδια της Τουρκίας να προχωρήσει σε έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο νοτίως των ελληνικών νησιών στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η ίδια ιστοσελίδα Ahram Online [2] φιλοξενεί και ιδιαίτερο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Greece will do ‘whatever necessary’ in dispute with Turkey».

Αναφέρεται στην αυξημένη κινητικότητα των ναυτικών μονάδων των δύο χωρών και στην προειδοποίηση που απηύθυνε η Ελλάδα δια του Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα, με αφορμή την “προετοιμασία” του σκάφους Oruc Reis και την έκδοση της τουρκικής Navtex για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

“Πράσινο φως” στον Αλ Σίσι για στρατιωτική εισβολή στη Λιβύη αναμένεται από την Αιγυπτιακή βουλή, γράφει η “Αλ Αχράμ”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: