Μίλησε ο Μακρόν: Σοβαρό λάθος να αφήσουμε στα χέρια της Τουρκίας την ασφάλεια της Μεσογείου

O Γάλλος Πρόεδρος με τον Νίκο Αναστασιάδη. EPA/BENOIT TESSIER / POOL MAXPPP OUT




Στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μετά τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις προχώρησε πριν από λίγο ο Γάλλος Πρόεδρος.

«Θα ήταν σοβαρό λάθος για την Ευρώπη να αφήσει την ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου σε χέρια άλλων  παραγόντων και ιδίως της Τουρκίας», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.  

Ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ακόμη ότι «πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις σε αυτούς που παραβιάζουν τους θαλάσσιους χώρους στην Ανατολική Μεσόγειο» και ανακοίνωσε Σύνοδο Κορυφής των Επτά χωρών της Μεσογείου για τα τέλη Αυγούστου στο Παρίσι.

 

Εξέφρασε επίσης την αλληλεγγύη του προς Κύπρο και Ελλάδα, απέναντι στις παραβιάσεις της εθνικής κυριαρχίας των δύο χωρών από την Τουρκία.

O Γάλλος Πρόεδρος μίλησε επίσης για κυρώσεις και εναντίον όσων εμπλέκονται στη Λιβύη, με σκοπό να επιτευχθεί η εκεχειρία και να υπάρξει πολιτική λύση.

Ο κ. Μακρόν σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι αποδεκτό ο θαλάσσιος χώρος ενός κράτους μέλους της Ένωσης μας, όπως είπε, να παραβιάζεται και να απειλείται. «Το γνωρίζετε ότι μπορείτε να υπολογίζετε στην υποστήριξη της Γαλλίας πάνω σε αυτό το ζήτημα», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις προσωπικές του ευχαριστίες αλλά και του κυπριακού λαού, για το ενδιαφέρον και τη σταθερή θέση της Γαλλίας σε σχέση με την επίλυση του Κυπριακού.

Ιδιαίτερα, ευχαρίστησε τον Γάλλο Πρόεδρο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει έτσι ώστε η Μεσόγειος να μην είναι μια περιοχή υπό τον έλεγχο είτε της Τουρκίας είτε άλλων δυνάμεων και όχι της Ευρώπης. Οι πρωτοβουλίες αυτές, τόνισε, αναδεικνύουν ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος της Ευρώπης και να μην περιορίζεται σε διακηρύξεις αλλά να αναλαμβάνει μέσα από πρωτοβουλίες ηγετικό ρόλο και να συμπαραστέκεται σε κράτη μέλη.

Όπως είπε, αυτά που καταγράφονται  με την παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ, τις απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου, τα όσα διαδραματίζονται στη Συρία, στο Ιράκ, στην Ελλάδα αυτές τις ώρες αλλά και στην Λιβύη, καταδεικνύουν πόσο υπάρχει ένα κενό από πλευράς Ευρώπης, και πόσο μέσα από τις πρωτοβουλίες του κ. Μακρόν διαφαίνεται μια ακτίδα ελπίδας που τρέφουν οι ευρωπαϊκοί λαοί και ιδιαίτερα οι χώρες που επηρεάζονται.

Mε πληροφορίες από Reuters,  ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από ΚΟΣΜΟΣ

Ο Αναστασιάδης στα Ιλίσια Πεδία: Κρίσιμη συνάντηση για την Κύπρο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: