Μικρή η πολιτική απήχηση στους Τούρκους πολίτες για την Αγία Σοφία, γράφει η Wall Street Journal

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Στη χθεσινή επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους, μετά την «αμφιλεγόμενη», όπως σημειώνεται, απόφαση του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει το μουσειακό καθεστώς του παγκόσμιου αυτού πολιτιστικού μνημείου, αναφέρεται το δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal (του David Gauthier – Villars).

Ο δημοσιογράφος περιγράφει το τελετουργικό της ανάγνωσης των προσευχών, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου ο οποίος συνέρρευσε στην πλατεία του ναού και στους παρακείμενους δρόμους.

Επισημαίνεται ότι η απόφαση αυτή του Erdogan να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τέμενος, συμπίπτει με σειρά πολιτικών προβλημάτων στο εσωτερικό της χώρας του, ιδιαιτέρως το 2019, επ’ αφορμή της εκλογικής ήττας του κόμματός του ΑΚΡ (το οποίο έχει ρίζες στο πολιτικό ισλάμ, όπως τονίζεται), σε μια σειρά δήμων της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου και του μεγαλύτερου δήμου της, της Κωνσταντινούπολης.

Σημειώνεται, πάντως, ότι η ενέργεια μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος έχει λιγοστή απήχηση στους τούρκους πολίτες, τους οποίους απασχολεί περισσότερο η επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση της χώρας, ιδιαίτερα λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας, που έχει πλήξει σοβαρά τον τουρισμό και τη βιομηχανία της χώρας.

Μακροπρόθεσμα, δε, όπως τονίζεται, η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα μπορούσε να ενισχύσει το προφίλ του Erdogan ως ισχυρού ηγέτη, σε μια συγκυρία όπου η Τουρκία έχει, αφενός, εμπλακεί σε διάφορες στρατιωτικές συγκρούσεις, στη Συρία και τη Λιβύη – πάλαι ποτέ οθωμανικές κτήσεις-, και αφετέρου, σε μία περίοδο όπου οι σχέσεις της χώρας με τις  ΗΠΑ και τη Ρωσία είναι τεταμένες.

Μετά από λεπτομερή καταγραφή των περιόδων-οροσήμων που σφράγισαν την μακραίωνη ιστορία της Αγίας Σοφίας, από την κατασκευή της έως σήμερα, ο συντάκτης σημειώνει ότι οι ορθόδοξοι χριστιανοί, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων στην Ελλάδα και τη Ρωσία, δεν έχουν πειστεί για την απόφαση μετατροπής του μνημείου σε τέμενος.

Παρατίθεται δήλωση του εκπροσώπου της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας, Ιλαρίωνος, ότι η ενέργεια αυτή παραβιάζει την ευαίσθητη δια-θρησκευτική και δια-δογματική ισορροπία, η οποία έχει επιτευχθεί στο σύγχρονο κόσμο, καθώς και ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία, η Αγία Σοφία αντιπροσωπεύει ό,τι και ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Πέτρου για τους Καθολικούς.

ΠΗΓΗ: Hagia Sophia, a Shifting Symbol in Turkey, Once Again Opens Up to Islamic Prayers, Wall Street Journal (του David Gauthier-Villars)

Ο Ερντογάν, με την Αγία Σοφία, επιδιώκει να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων από τα προβλήματα τους

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: