«Η Γυναίκα του Θεού»: Το νέο βιβλίο της Αμάντας Μιχαλοπούλου κυκλοφόρησε και στις ΗΠΑ

Η συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου. Φωτογραφία από τη σελίδα της στο Facebook




«Tι θα γινόταν αν ο Θεός είχε σύντροφο;» Με αφετηρία αυτό το ερώτημα, η βραβευμένη συγγραφέας Αμάντα Μιχαλοπούλου ξεκίνησε τη  νέα λογοτεχνική της αναζήτηση που ολοκληρώθηκε με τη συγγραφή του έργου η Γυναίκα του Θεού.

Το νέο μυθιστόρημα της κ. Μιχαλοπούλου έχει ήδη μεταφραστεί και κυκλοφορεί στα Αγγλικά από τις εκδώσεις Dalkey Archive, κερδίζοντας εγκωμιαστικά σχόλια από το κοινό και τους κριτικούς.

Όπως δήλωσε η συγγραφέας σε συνέντευξη της στον Εθνικό Κήρυκα, «για μένα το βιβλίο ξεκίνησε από μια ερώτηση: τι θα γινόταν αν ο Θεός είχε σύντροφο; Πώς θα τη διάλεγε, πώς θα της φερόταν, τι θα περίμενε από εκείνη και πώς εκείνη θα αντιδρούσε στη θεϊκή φύση του άντρα της και στο μυστήριο των μυστηρίων, τη δημιουργία του Κόσμου;”

Πρόσθεσε και τα εξής:

Ξεκίνησα να γράψω μια ιστορία αγάπης και εξιδανίκευσης. Αν στη θέση των δύο πρωταγωνιστών βάλουμε ένα οποιοδήποτε ζευγάρι, μπορούμε να ανιχνεύσουμε τα ζητήματα της αγάπης, της πίστης, αλλά και της απογοήτευσης του συζυγικού βίου. Οσο για την ηρωίδα μου, είναι μια ανώνυμη γυναίκα που ξεκινά με καλές προθέσεις και ανακαλύπτει τον εαυτό της σε κατάσταση περιορισμού, στην ιδιότυπη καραντίνα του παράδεισου. Είναι ένα βασανισμένο κορίτσι αλλά κι ένας καλόβολος, ευγενής χαρακτήρας που στη μέση ηλικία αγανακτεί και διεκδικεί τη ζωή της ξανά».

Ο φιλόσοφος Simon Critchley είδε στη Γυναίκα του Θεού «μια συγκινητική ερωτική ιστορία που ξεδιπλώνεται επιμελώς με τη διανοητική λογική μιας θεολογίας πρώτης τάξεως».

Ο συγγραφέας Daniel Kehlmann σημειώνει:

«Δεν έχω ξαναδιαβάσει παρόμοιο βιβλίο. Δεν έχω ιδέα πώς η Αμάντα Μιχαλοπούλου τα κατάφερε» και χαρακτήρισε το μυθιστόρημα «παιγνιώδες και βαθιά ανησυχητικό ταυτόχρονα, άγριο και αστείο, ρομαντική κωμωδία και βαθιά φιλοσοφική πραγματεία».

Η Los Angeles Review of Books τόνισε ότι «το μυθιστόρημα τελειώνει ως παιάνας στη λογοτεχνία αλλά και ως στοχασμός του ρόλου και της φύσης της συγγραφικής πράξης στη μεταμοντερνικότητα».

Η Γυναικά του Θεού είναι το τρίτο μυθιστόρημα της Αμάντα Μιχαλοπούλου που μεταφράζεται και κυκλοφορεί στην Αμερική. Έχει προηγηθεί η συλλογή διηγημάτων Θα ήθελα (Βραβείο Διεθνούς Λογοτεχνίας 2008, Dalkey Archive, μτφρ. Karen Emmerich) και το μυθιστόρημα Γιατί σκότωσα την καλύτερή μου φίλη (που έφτασε στη βραχεία λίστα του Εθνικού Βραβείου Μετάφρασης των ΗΠΑ το 2014.

Η Γυναίκα του Θεού θα κυκλοφορήσει προσεχώς στην Τουρκία από τις εκδόσεις Alakarga και στη Δανία από τους Jensen & Dalgaard.

Μενδώνη: Η Αγία Σοφία είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό μνημείο και πρέπει να παραμείνει μουσείο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: