Γενική διπλωματική αντεπίθεση από Ελλάδα και Κύπρο: Υπό στενή παρακολούθηση ο τουρκικός στόλος

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ΑΠΕ-ΜΠΕ, European Union/Chr.DOGAS




Ρεπορτάζ Hellas Journal

Σε διπλό μέτωπο κινείται η Ελλάδα σε πλήρη συνεργασία με την Κύπρο προκειμένου να αποτρέψει τη νέα σοβαρή τουρκική πρόκληση.

Από τη μία έχει ξεκινήσει ένας πραγματικός διπλωματικός ενημερωτικός μαραθώνιος προκειμένου να γνωστοποιηθεί σε όλους η παρανομία και η επιθετικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και από την άλλη, οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται από χθες σε μέγιστη επιφυλακή παρακολουθώντας στενά τις κινήσεις των αντίστοιχων τουρκικών προκειμένου να μην επιτραπεί στην άλλη πλευρά να προχωρήσει στην υλοποίηση της απειλής για τη διενέργεια παράνομων ερευνών εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από το Oruc Reis.

Ο τούρκικος στόλος απέναντι από τη Ρόδο: Η Ελλάδα παρακολουθεί και τοποθετείται

Η Ελλάδα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή της κινήσεις της Τουρκίας μετά την έκδοση της παράνομης navtex που ήδη ακυρώθηκε μετά την έκδοση των δύο αντι navtex από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Παρόλα αυτά, η Τουρκία με τις νέες αντι navtex που εξέδωσε δηλώνει ότι θα επιμείνει στην εφαρμογή της και από χθες κάνει κινήσεις δημιουργίας αντίστοιχου περιβάλλοντος.

Έως το μεσημέρι της Τετάρτης, από τη βάση Ακσάζ -13 χλμ. ανατολικά της Μαρμαρίδας- είχαν βγει τουλάχιστον 15 πλοία του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, λαμβάνοντας θέσεις εντός των δικών τους χωρικών υδάτων, προκειμένου απλώς να φαίνονται.

Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται απέναντι από τη Ρόδο και κάποια ακόμη λίγο νοτιότερα. Εκτιμάται, ότι τα πλοία αυτά συνοδεύσουν το ωκεανογραφικό σκάφος Oruc Reis στην περίπτωση που τελικά η Τουρκία θελήσει να προχωρήσει στις παράνομες σεισμογραφικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων.

Από ελληνικής πλευράς υπάρχει από χθες ύψιστη ετοιμότητα και παρακολουθούνται με ιδιαίτερη προσοχή όλες οι κινήσεις της Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξουν όλες οι απαντήσεις που την θα αποτρέψουν από κάθε σκέψη να υλοποιήσει την παράνομη navtex εισερχόμενη εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος σε απόλυτο συντονισμό με την Κύπρο

Την ίδια ώρα που η Τουρκία χρειάζεται περίπου 24 ώρες από τη στιγμή κατά την οποία θα αποπλεύσει το Oruc Reis από την Αττάλεια έως ότου φτάσει στη «δεσμευμένη» περιοχή, στην οποία επικρατούν ισχυροί άνεμοι που φτάνουν έως και τα 8 μποφόρ, εξελίσσεται παράλληλα ένας διπλωματικός μαραθώνιος.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη επικοινωνήσει με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ ενώ χθες ενημερώθηκε αναλυτικά και ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας που βρισκόταν στην Αθήνα. Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον ομόλογό του των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, ενώ ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενημερώσει στον Παρίσι τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν. Επίσης υπήρξε επικοινωνία Μητσοτάκη και Αναστασιάδη.

Προς όλους τους Ευρωπαίους εταίρους της η Ελλάδα επισημαίνει την ανάγκη να υπάρξουν άμεσες και καθαρές κυρώσεις προς την Τουρκία για τη γενικότερη στάση της στην ευρύτερη περιοχή.

Η Ελλάδα έχει προβεί σε διάβημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα, ενώ ήδη έχουν γίνει και αντίστοιχες ενημερώσεις προς τον ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στον ΟΗΕ έχουν ενημερωθεί ο γενικός γραμματέας και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ταυτόχρονα η Κομισιόν καταδίκασε τις navtex και την επιθετικότητα της Τουρκίας καλώντας της να συζητήσει με την Αθήνα και αν χρειαστεί να προσφύγει στη Χάγη. Οι ευρωβουλευτές της Ν.Δ. θα θέσουν το θέμα της Τουρκίας στην αυριανή έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σήμερα το μεσημέρι υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σαμέχ Σούκρι.

Οι επόμενες κινήσεις Ερντογάν

Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιες ακριβώς θα είναι οι εντολές Ερντογάν και αν τελικά θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε μια καταφανώς παράνομη ενέργεια που θα προκαλέσει την αντίδραση της Ελλάδας. Ίσως υπάρξει ξεκαθάρισμα προθέσεων μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας το απόγευμα της Τετάρτης υπό τον ίδιο τον πρόεδρο Ερντογάν.

Το Hellas Journal παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις αλλά δεν θα αποκαλύψει ποτέ λεπτομέρειες που μπορεί να θίξουν το αξιόμαχο και τον σχεδιασμό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Οι ΗΠΑ ομιλούν για “αμφισβητούμενα νερά” αλλά καλούν Ερντογάν να σταματήσει τυχόν επιχειρήσεις στην περιοχή

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: