Ενα παιχνίδι πόκερ για πολλά δισεκατομμύρια στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.: Ο “άθλιος” Ρούτε…

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε με τον Ιταλό συνάδελφό του, Τζουζέπε Κόντε στις Βρυξέλλες. EPA, STEPHANIE LECOCQ / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΨΥΛΟΥ

Φορώντας μάσκες -κυριολεκτικά και μεταφορικά – οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντήθηκαν -παρουσία και γιατρών -χθες στις Βρυξέλλες για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο,σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για το Ταμείο Ανάκαμψης και τον κοινοτικό προϋπολογισμό 2021-2027.

‘Η καλύτερα «για ένα παιγνίδι πόκερ όπου διακυβεύονται εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ» όπως γράφει η ολλανδική De Telegraaf. Οι «27» διαπραγματεύονται έναν προϋπολογισμό ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ για τα επόμενα επτά χρόνια και ένα ταμείο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και το «πόκερ» δεν αποκλείεται να μην τελειώσει σήμερα, αλλά να συνεχιστεί και αύριο Κυριακή, ίσως και να αναβληθεί για μια άλλη σύνοδο κορυφής στα τέλη Ιουλίου.

«Κάτι τέτοιο θα ήταν αδιανόητο» γράφει η γαλλική Le Figaro. “Πρώτα απ’ όλα γιατί δεν είναι σαφές, τι θα μπορούσε να βελτιωθεί σε πέντε ή έξι εβδομάδες και τι δεν θα μπορούσε να γίνει σε μια εβδομάδα. Η Ευρώπη θα εμφανίζεται κουρελιασμένη. Ο δημοσιονομικός αντίκτυπος θα ήταν τεράστιος. Οι αγορές έχουν ενσωματώσει και κοστολογήσει το σχέδιο. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τα τέλη Ιουλίου, θα υπάρξει τεράστια πίεση και είναι πάντα τον Αύγουστο που είναι πιο περίπλοκο στις αγορές» λέει Γάλλος διπλωμάτης.

  • «Οι διαφωνίες είναι μεγάλες και μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος για να υπάρξει συμβιβασμός» γράφει η γερμανική Handelsblatt. «Δεν θα κλείσω πτήση επιστροφής για την Κυριακή”, δηλώνει χαρακτηριστικά ευρωπαίος διπλωμάτης.

Για λόγους ασφαλείας και υγείας, η σύνοδος κορυφής πραγματοποιείται στη μεγαλύτερη αίθουσα του κτιρίου Europa, την έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κοινωνική αποστασιοποίηση μεταξύ των συμμετεχόντων, ενώ οι αντιπροσωπείες αποτελούνται μόνο από έξι μέλη, αντί των 19 που είναι συνήθως.

Η έκβαση της συνόδου θα εξαρτηθεί πάντως από δύο παίκτες: Τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μάρκ Ρούτε και τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπαν. Ο Ρούτε όχι μόνο μιλάει μόνο για δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης προς τις πληγείσες από την πανδημία χώρες, αλλά αξιώνει-αν είναι δυνατόν- να έχει λόγο και δικαίωμα βέτο στο πως θα χρησιμοποιήσει η κάθε χώρα τα χρήματα αυτά!

«Ο Ρούτε είναι ένα «μεγάλο χαλίκι» στα παπούτσια των ηγετών του Νότου, ο πιο άκαμπτος και ο σκληρότερος με τις χώρες της νότιας Ευρώπης», όπως γράφει η Le Figaro.

Οσο για τον Ορμπαν; Είναι έτοιμος να τινάξει τη σύνοδο κορυφής στον αέρα αν κάποιοι ηγέτες ζητήσουν να συνδεθεί η χρηματοδότηση με το αυταρχικό καθεστώς του κράτους «δικαίου» που υπάρχει στην Ουγγαρία.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που ο σοσιαλιστής πρωθπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα άφησε να εννοηθεί πως θα βάλει νερό στο κρασί των αριστερών ιδεών του και δεν θα θέσει ζήτημα «κράτους δικαίου» στην Ουγγαρία ,προκειμένου να ολοκληρωθεί με συμφωνία η σύνοδος κορυφής και να πάρει τα 15,5 δισεκατομμύρια που δικαιούται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αλλωστε και η προεδρεύουσα της Συνόδου,καγκελάριος Μέρκελ ,που γιόρτασε στις Βρυξέλλες τα 66α γενέθλιά της,κατέστησε σαφές ότι δεν πρέπει το κράτος δικαίου να τεθεί στη συζήτηση!

Το μεγάλο αγκάθι της συνόδου είναι λοιπόν κυρίως ο 53χρονος Ολλανδός πρωθυπουργός Μάρκ Ρούτε,τον οποίο δεν δίστασε να κατηγορήσει για αντι-ευρωπαική συμπεριφορά ο Ιταλός ομόλογός του Τζουζέπε Κόντε.

  • “Δεν μου φαίνεται σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς κανόνες το αίτημα του Ρούτε να απαιτείται ομοφωνία των 27 για το σχέδιο κάθε χώρας που θέλει να αποκτήσει πρόσβαση στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ» είπε ο Κόντε, προβλέποντας μεγάλη κόντρα στη σύνοδο.

Αλλά και ο Ρούτε δεν χαρίστηκε στον Ιταλό ομόλογό του: “Έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις για μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν” είπε κατάμουτρα στον Κόντε ο Ολλανδός πρωθυπουργός και τον κάλεσε ορθά κοφτά αυτή τη φορά «οι υποσχέσεις για μεταρρύθμιση να είναι δεσμευτικές» .

Τι μεταρρυθμίσεις ζήτησε ο Ρούτε από τον Ιταλό πρωθυπουργό; Ούτε λίγο ούτε πολύ να καταργήσει τη γενναιόδωρη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2019 και να αθξήσει σημαντικά τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης, όπως αποκαλύπτει η γερμανική εφημερίδα!

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός εμφανίζεται πλέον ως ο ηγέγης της ομάδας των Τεσσάρων Φειδωλών χωρών ( Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) που αρνούνται τη χορήγηση μη επιστρεπταίων επιχορηγήσεων στις πληγείσες από την πανδημία χώρες,αλλά επιμένουν μόνο στο δανεισμό τους μαι μάλιστα υπό σκληρή εποπτεία και μνημονιακούς όρους. Και αν οι άλλες τρεις «φειδωλές χώρες έδειξαν χθες ότι θα βάλουν νερό στο κρασί τους -κυρίως η Αυστρία λόγω της αντίδρασης των Πρασίνων που μετέχουν στην κυβέρνηση του καγκελάριου Κουρτς- η Ολλανδία δεν φάνηκε διατεθειμένη να συμβιβαστεί.

Ο Ρούτε έχει μπροστά του βουλευτικές εκλογές τον επόμενο Μάρτιο και θέλει να εμφανίζεται δημοσίως ως ο θεματοφύλακας των συμφερόντων των ολλανδών φορολογουμένων. Εχει άλλωστε να αντιμετωπίσει και την ακροδεξιά, ο ηγέτης της οποίας Γκέερτ Βίλντερς «υποδέχτηκε» πριν λίγες ημέρες τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε έξω από την έδρα της κυβέρνησης στη Χάγη με ένα πλακάτ που έγραφε: «Ούτε ένα σεντ για την Ιταλία».

Ηδη ο Ρούτε με την σκληρή του στάση έχει αποσπάσει κάποιες παραχωρήσεις από τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Σαρλ Μισέλ κυρίως σε ότι αφορά τη μείωση της συνεισφοράς της Ολλανδίας στον νέο, επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε.

  • Την ίδια υπόσχεση έχουν λάβει και οι άλλες τρεις «φειδωλές» χώρες, όπως και η Γερμανία. Κάποιοι ηγέτες επέκριναν μάλιστα τον Σαρλ Μισέλ ότι έχει προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις στους “τέσσερις» ενώ αυτές οι χώρες έχουν δώσει λίγα ως αντάλλαγμα.

Αλλά και στο θέμα του βέτο που θέλει προκλητικά να έχει ο Ολλανδός πρωθυπουργός στα σχέδια αξιοποίησης του Ταμείου από την κάθε χώρα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ε.Ε., Σαρλ Μισέλ έκανε μια συμβιβαστική πρόταση:

Να απαιτείται κάθε φορά μια ειδική πλειοψηφία! Να πρέπει δηλαδή να συμφωνήσουν τα 15 από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. που να αποτελούν το 65%του συνολικού πληθυσμού της Ευρωπαικής Ενωσης, αν -για παράδειγμα-η Ελλάδα χρησιμοποιεί «σωστά» τα χρήματα που θα λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Φανταστείτε λοιπόν τι εμπόδια θα προκύπτουν κάθε φορά που η κυβέρνηση θα επιχειρεί να αξιοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης! Θα πρέπει να έχει την έγκριση άλλων 14 κυβερνήσεων ! Αυτό δεν είναι όμως ευρωπαική αλληλεγγύη,αλλά Οθωμανικό παζάρι…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο NEWS GOOGLE

Ο Ρούτε θέλει να το παίξει “γκαουλάιτερ” στην Ευρώπη: Να αποφασίζει για τον ελληνικό λαό!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: