Δένδιας και Χριστοδουλίδης δίνουν σήμερα τη μεγάλη μάχη στις Βρυξέλλες: Για τις προκλήσεις της Τουρκίας

File Photo: Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες. Photo via Twitter, @NikosDendias




Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης, μεταβαίνουν σήμεραα το πρωί στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχουν στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν ξανά με φυσική παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωσην, στο επίκεντρο της συνόδου αναμένεται να βρεθεί η Τουρκία, για την οποία θα διεξαχθεί μια στρατηγικού χαρακτήρα συζήτηση, υπό το φως μεταξύ άλλων και των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα τύχουν ενημέρωσης από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, για τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψής του στην Άγκυρα, και θα έχουν ακολούθως την ευκαιρία να τοποθετηθούν επί της προοπτικής οποιουδήποτε περαιτέρω διαλόγου μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το ελληνικό υπουργείο των Εξωτερικών αναφέρει ότι κεντρικό θέμα συζήτησης θα αποτελέσει η συνολική προσέγγιση των σχέσεων της Ε.Ε. και της Τουρκίας, με έμφαση στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, τη διμερή συνεργασία Ε.Ε.-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένου του μεταναστευτικού-προσφυγικού και θεμάτων που σχετίζονται με τη Λιβύη και τη Συρία.

Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ και τον υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Περαιτέρω, οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις σε μία σειρά από θέματα που άπτονται της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στη Λιβύη, της Ειρηνευτικής Διαδικασίας για τη Μέση Ανατολή, το Χονγκ Κονγκ και τη Βενεζουέλα, ενώ αναμένεται να συζητήσουν, επίσης, για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.

  • Υπερβαίνει τα εσκαμμένα ο Ερντογάν, λέει ο ΥΠΕΞ Ελλάδας

«Ο Ερντογάν υπερβαίνει τα εσκαμμένα γυρνώντας την πλάτη στη διεθνή κοινότητα» δήλωσε, χθες, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας σχολιάζοντας την απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Ο Νίκος Δένδιας, σημείωσε ότι η απόφαση του Τούρκου Προέδρου γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα και στους κανόνες της, ενώ εκτίμησε ότι ««αναιρεί ακόμα και την παράδοση της ίδιας του της χώρας».

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η απόφαση μετατροπής της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί δεν είναι ελληνοτουρκικό αλλά παγκόσμιο ζήτημα και πρόσθεσε ότι η UNESCO έχει την ευθύνη προστασίας.

«Θελήσαμε να δώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα να αλλάξει κατεύθυνση χωρίς να φανεί ότι την υποχρεώνει η παγκόσμια κοινότητα. Είναι κρίμα που η τουρκική πλευρά δεν εκτίμησε την προσπάθειά μας και συνέχισε την πορεία της. Η UNESCO έχει την ευθύνη της προστασίας του μνημείου», τόνισε ο Έλληνα Υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς για τη θέση της Ελλάδας σε περίπτωση που ο Ερντογάν εμφανίσει πλοία νοτίως της Καρπάθου ή κοντά στην Κρήτη, ο κ. Δένδιας διαμήνυσε πως η Ελλάδα έχει ικανές ένοπλες δυνάμεις και δεν πρόκειται να μείνει αδρανής.

  • «Έχουμε πει και στην Τουρκία ότι εμείς δεν πρόκειται να παραμένουμε αδρανείς. Έχουμε συνταγματική υποχρέωση προστασίας των δικαιωμάτων μας. Θα προστατεύσει απολύτως την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα, και η Ευρώπη οφείλει να το γνωρίζει αυτό» κατέστησε σαφές ο υπουργός Εξωτερικών.

Παράλληλα, ανέδειξε πως αυτό που έχει πάντα τεράστια σημασία είναι η εθνική ομοψυχία και ενότητα. «Είναι το μεγαλύτερο όπλο που έχουμε προς το εξωτερικό, η ενότητά μας στο εσωτερικό. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε στα εθνικά θέματα να ομονοούμε και να είμαστε ενωμένοι» υπογράμμισε καταληκτικά ο υπουργός Εξωτερικών.

Αναφορικά με τη συζήτηση στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει να ετοιμαστεί κατάλογος ισχυρότατων κυρώσεων κατά της Τουρκίας, σε περίπτωση που παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και συμπλήρωσε ότι στη σημερινή θα υποστηρίξει το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επιβολή κυρώσεων για την παραβίαση των δικών της κυριαρχικών δικαιωμάτων από την τουρκική δραστηριότητα στην ΑΟΖ της.

Για τη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει άμεσα να συνειδητοποιήσει την ανάγκη αποτροπής της τουρκικής επιθετικότητας. «Αν δεν την αποτρέψει δεν θα της αρέσει αυτό που θα συμβεί. `Εχουμε πει και στην Τουρκία ότι δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς», υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Ιδιαίτερα αυξημένη εγρήγορση στις Ε.Δ. όλο το καλοκαίρι: Φλώρος και Δένδιας είπαν ακριβώς τα ίδια…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: