Απέναντι στην Κίνα, η Ευρώπη ξυπνά αργά: Ο “λαγός”, η “χελώνα” και η ευρωπαϊκή διπλωματία

File photo: Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ. Copyright: European Union




Με «το λαγό και τη χελώνα» παρομοιάζει η δημοσιογράφος Isabelle Lasserre της εφημερίδας Le Figaro την αντίδραση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης έναντι της Κίνας.

Σημειώνει ότι ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησε έναν αγώνα ταχύτητας ενάντια στον νούμερο δύο κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ξυπνά αργά, αυξάνοντας τώρα τον τόνο στις μέχρι σήμερα πολύ μετρημένες απαντήσεις της, έναντι των κινεζικών προκλήσεων.

«Η ΕΕ θα αναπτύξει μια συντονισμένη απάντηση προς υποστήριξη της αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ», υποσχέθηκε ο Josep Borrell. Μεταξύ των προβλεπόμενων μέτρων είναι η χορήγηση θεωρήσεων και υποτροφιών για το λαό του Χονγκ Κονγκ, καθώς και περιορισμοί στην εξαγωγή όπλων στις δυνάμεις ασφαλείας. Η Γερμανία και η Γαλλία πρότειναν την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής θέσης.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κινηθούμε από τα λόγια στη δράση»,  δήλωσε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Heiko Maas, ενώ ο  Jean-Yves Le Drian ορκίστηκε, ότι η Γαλλία δεν θα παραμείνει ανενεργή ενόψει της αυστηρότερης κινεζικής πολιτικής στο Χονγκ Κονγκ, η οποία, για τον ίδιον συνιστά «ρήξη», «μια πολύ σοβαρή πράξη».

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να κινείται ακόμη προσεκτικά απέναντι στην Κίνα. Μέχρι στιγμής, μόνο η Μεγάλη Βρετανία, εντός της Ευρώπης, έχει αντιδράσει σθεναρά, αποφασίζοντας την απαγόρευση  της Huawei από τη βρετανική 5G.

Σίγουρα, η πρώην αποικιακή δύναμη έχει ειδικούς δεσμούς με το Χονγκ Κονγκ, ενώ θέλοντας να ανοικοδομήσει την «ειδική σχέση» της με την Ουάσινγκτον μετά το Brexit, υποχωρεί πιο εύκολα στην πίεση των ΗΠΑ, οι οποίες προσπαθούν να απομακρύνουν την Huawei από την ευρωπαϊκή ήπειρο. Αποφάσισε επίσης να διευκολύνει την πρόσβαση στη βρετανική υπηκοότητα για 3 εκατομμύρια κατοίκων του Χονγκ Κονγκ, στους οποίους θα προσφέρει «διαβατήριο εξωτερικού».

Η ΕΕ παραμένει διχασμένη. Ορισμένα από τα μέλη της έχουν υποχωρήσει στις χρηματικές προκαταβολές του Πεκίνου, ενώ όσον αφορά στο Χονγκ Κονγκ, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακωλύονται από την αναγνώρισή τους της αρχής «μια Κίνα», κατά την δημιουργία διπλωματικών σχέσεων με το Πεκίνο. Η οικονομική αλληλεξάρτηση εμποδίζει την επιθυμία για  περαιτέρω κινήσεις, το ίδιο και η ανάγκη συνεργασίας με το Πεκίνο στον τομέα της δημόσιας υγείας.

«Χρειαζόμαστε μια συμφωνία με την Κίνα, επειδή δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το να έχουμε έναν άλλον κορωνοϊό», δήλωσε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Σε ασταθή ισορροπία στη μονομαχία μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου, η ΕΕ «δεν θέλει να επιβιβαστεί στο αμερικανικό στρατόπεδο εναντίον των Κινέζων», συνόψισε ένας άλλος διπλωμάτης.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν τις προσδοκίες τους. «Η Ευρώπη έχει ξυπνήσει από την απειλή της Κίνας. Όμως, όσον αφορά στη Huawei, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε, ώστε οι συνεργάτες μας να ενεργήσουν διαφορετικά. Δεν είναι μόνο θέμα εθνικής ασφάλειας, αλλά και ζήτημα προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών», δήλωσε ο Robert O’Brien, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Donald Trump, ο οποίος βρισκόταν στο Παρίσι αυτήν την εβδομάδα. Για την Ουάσιγκτον, το θέμα έχει καταστεί προτεραιότητα στη διατλαντική σχέση.

ΠΗΓΗ: Diplomatie: face à la Chine, l’Europe se réveille doucement

Ο φόβος των Χριστιανών στην Τουρκία: Ο Ερντογάν προωθεί εδώ και χρόνια την ισλαμοποίηση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: