Watergate Redux και επιπτώσεις στην Ελλάδα: Πολλοί βλέπουν ομοιότητες του 1974 με το σήμερα…

Ο Λευκός Οίκος το βράδυ. Φωτογραφία Hellas Journal




Του ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΑΡΥΩΤΗ 

Σαν σήμερα, πριν 48 χρόνια, στις 17 Ιουνίου 1972 ξεκίνησε το μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο στην αμερικανική ιστορία, το λεγόμενο σκάνδαλο Watergate, που αποκάλυψε η  εφημερίδα Washington Post και οδήγησε στην παραίτηση του τότε προέδρου Ρίτσαρντ Nixon, την 8η Αυγούστου 1974 και την ατιμωτική αναχώρηση του από τον Λευκό Οίκο την επομένη.

Το σκάνδαλο προήλθε από τις συνεχείς προσπάθειες της κυβέρνησης Νίξον να συγκαλύψει την εμπλοκή της στην  αποτυχημένη διάρρηξη της έδρας της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος στο κτίριο Watergate, στις όχθες του ποταμού Ποτόμακ, στις 17 Ιουνίου 1972.*

Ήταν μια φοβερή εμπειρία για μένα, που νεοφερμένος στην Ουάσιγκτον από τον Καναδά, δεν θα ξεχάσω την οξεία πολιτική ένταση που επικρατούσε την περίοδο 1972-1974 στην αμερικανική πρωτεύουσα. Μία  παρόμοια ζοφερή κατάσταση  φοβούμαι ότι βιώνουμε σήμερα στην Ουάσιγκτον με την προεδρία του Ντόναλτ Τραμπ.

  • Σε μια περίοδο πλήρους ακινησίας της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, ο Νίξον δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα τεκταινόμενα στην Μεσόγειο και άφησε το πεδίο ελεύθερο στον Χένρι Κίσινγκερ με τα γνωστά μοιραία αποτελέσματα για την Κύπρο, το πραξικόπημα του Ιωαννίδη και την εισβολή των Τούρκων στο νησί.

Ο κύριος λόγος αυτού του σημειώματος είναι η διαίσθηση που έχω ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται σήμερα με την εικόνα παράλυσης που παρουσιάζει η Ουάσιγκτον θυμίζοντας την  περίοδο Watergate.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να αδιαφορεί για την τουρκική επιθετικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αφήνοντας ανενόχλητο τον φίλο του Ταγίπ Ερντογάν. Έτσι φαίνεται ότι  οι  επόμενοι μήνες, όταν θα ενταθεί η προεδρική εκστρατεία που μέχρι την ημέρα των προεδρικών εκλογών την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020, είναι η περίοδος που σχεδιάζει ο Ερντογάν να αρχίσει σεισμικές έρευνες και πιθανές γεωτρήσεις νότια της Κρήτης, δηλαδή στην ελληνική υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, βάσει του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου.

Έτσι υπολογίζει να πιάσει στον ύπνο την αμερικανική κυβέρνηση και όλες τις άλλες δυνάμεις που είναι απασχολημένες με την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωναϊού. Αλλά αυτή την φορά ο Σουλτάνος σχεδιάζει χωρίς τον ξενοδόχο, γιατί η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να επέμβει δυναμικά για να υπερασπιστεί την θάλασσα, που μας ανήκει αιώνες τώρα.

Οι Αμερικανοί υπολογίζουν ότι η ελληνοτουρκική  σύγκρουση δεν θα διαρκέσει πάνω από δύο ημέρες και ως από μηχανής θεός θα εμφανιστεί ο φίλος του Ερντογάν να επιλύσει την διαφορά των δύο γειτόνων προσφέροντας στην Τουρκία θάλασσα που δεν της ανήκει

  • *Η ελληνική διάσταση του Watergate

Υπάρχει και μια ελληνική διάσταση στο σκάνδαλο, που αξίζει σύντομα να αναφέρουμε. Την ανέδειξε ο δημοσιογράφος και πολέμιος της ελληνικής χούντας στην Ουάσιγκτον Ηλίας Δημητρακόπουλος, που απεβίωσε το 2016.

Ο Δημητρακόπουλος υποστήριξε ότι οι διαρρήκτες του Watergate αναζητούσαν μεταξύ άλλων τις πληροφορίες και τα ενοχοποητικά στοιχεία που ο ίδιος  είχε καταθέσει τον Οκτώβριο 1968 στον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος Larry O’ Brien για τη μεταφορά 549.000 δολ από την ελληνική ΚΥΠ στην προεκλογική εκστρατεία του Νίξον μέσω του ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Τομ Πάπας, υποστηρικτή της χούντας και φίλο του Νίξον.

Οι αποκαλύψεις  Δημητρακόπουλου δεν αξιοποιήθηκαν τότε από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Νίξον κέρδισε οριακά τις εκλογές του 1968, επανεκλέχθηκε πανηγυρικά το 1972 and the rest is history, όπως λένε οι Αμερικανοί.

  • ΟΛΕΣ ΟΙ ΓΝΩΜΕΣ, ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΔΩ
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός. 

Ένα Αντίο στον Τάσσο Παπαδόπουλο: Ο πολιτικός που τόλμησε να ανακηρύξει την ΑΟΖ της Κύπρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: