Βρώμικος πόλεμος μισθοφόρων: Οι Ρώσοι, αντί να βοηθήσουν τον Χάφταρ, έριξαν το αλ Σάρατζ στα χέρια του Ερντογάν

File Photo: Υποστηρικτές του καθεστώτος του αλ Σαρατζ της Λιβύης. EPA, STR




Στην παρουσία των Ρώσων και των Τούρκων μισθοφόρων στη Λιβύη και στον μεταξύ τους πόλεμο αναφέρεται ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Le Monde, Jean-Pierre Filiu.

Υπογραμμίζει ότι η παρουσία 1.000 μισθοφόρων του ομίλου Wagner, σύμφωνα με πρόσφατη εκτίμηση του ΟΗΕ, συνέβαλε στην κλιμάκωση της διεθνοποίησης της σύγκρουσης και είχε ως αποτέλεσμα να ρίξει το GAN (του αλ Σάρατζ) στην αγκαλιά της Τουρκίας, της οποίας η άμεση παρέμβαση, από τον περασμένο Ιανουάριο, άλλαξε την ισορροπία ισχύος.

Η Τουρκία, όπως και η Ρωσία, μετέφερε στη Λιβύη έναν τρόπο δραστηριοποίησης, που, όπως διατείνεται, έχει αποδειχθεί επιτυχής στη Συρία.

Οι Άραβες και οι Τουρκεμένοι, που είχαν συμμετάσχει στην τουρκική επίθεση, τον Οκτώβριο του 2019, εναντίον των κουρδικών πολιτοφυλακών (και κρίθηκαν ένοχοι για σοβαρά εγκλήματα πολέμου) στρατολογήθηκαν κατά χιλιάδες για να υποστηρίξουν, αυτή τη φορά, τουρκικές επιχειρήσεις στη Λιβύη.

Υπολογίζονται σήμερα σε 7000 και προέρχονται από διάφορες φίλο-τουρκικές συριακές πολιτοφυλακές, συμπεριλαμβανομένης της Division Sultan Mourad, κυρίως Τουρκμένοι, le Front du Levant και την Brigade Suleiman Shah.

  • Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OSDH), σήμερα εκπαιδεύονται στην Τουρκία άλλοι 3.000 άλλοι Σύριοι, και βάσει πληροφοριών, σε αρκετούς εξ αυτών έχει δοθεί η Λιβυκή ιθαγένεια, ενώ όσον αφορά στις οικογένειες των νεκρών μαχητών, ελπίζουν να λάβουν ως αποζημίωση την τουρκική ιθαγένεια.

Από την άλλη πλευρά, η ΜΚΟ «Syrians for Truth and Justice» (STJ), κατηγορεί τις συριακές πολιτοφυλακές που δρουν στη Λιβύη για πρόσληψη ανηλίκων, βάσει παραποιημένων εγγράφων ταυτότητας. Αλλά αυτή η εξαγωγή στη Λιβύη των πιο σκοτεινών πτυχών της συριακής σύγκρουσης δεν περιορίζεται πλέον στο στρατόπεδο του GAN.

Ο Χαλίφα Χάφταρ έχει πράγματι κάνει επίσημη συμμαχία με το καθεστώς του προέδρου της Συρίας αλ Άσαντ, που του επέτρεψε να ανοίξει εκ νέου τον περασμένο Μάρτιο, πρεσβεία της Λιβύης στη Δαμασκό και συνοδεύτηκε από την πρόσληψη μισθοφόρων, από πολιτοφυλακές υπέρ του Assad, υπό την αιγίδα των συριακών μυστικών υπηρεσιών και των Ρώσων στρατιωτικών.

Η εμπλοκή στα αντιπολιτευόμενα στρατόπεδα στη Λιβύη Σύριων μισθοφόρων, προερχόμενοι και οι ίδιοι από αντιπολιτευόμενα στρατόπεδα στη Συρία, δείχνει μια ζοφερή εικόνα της «συριανισμού» της κρίσης της Λιβύης. \

Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, ανυψώνοντας το οθωμανικό της παρελθόν, και η Ρωσία του Poutine, επιβεβαιώνοντας τη μεσογειακή της φιλοδοξία, αντικατοπτρίζουν την αιτιολόγηση της παρέμβασής τους στη Συρία και τη Λιβύη.

Και οι δύο συνεργάστηκαν για να αποκλείσουν τη Γαλλία και την Ευρώπη, μια διαδικασία που διαμορφώθηκε στη Συρία, και προχώρησε στη Λιβύη. Αυτό ακριβώς αποκαλύπτει αυτός ο «βρώμικος πόλεμος» μισθοφόρων στη Λιβύη.

ΠΗΓΗ: Guerre de mercenaires entre la Russie et la Turquie en Libye

Οι εξελίξεις στην Λιβύη στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας Σίσι και Κόντε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: