Πληροφορίες για μεταφορά μεταναστών στον Έβρο από την Τουρκία: Οργανωμένη κίνηση με λεωφορεία όπως και τον Μάρτιο;

Εικόνα αρχείου από τον περασμένο Μάρτιο κατά την εκδήλωση της ασύμμετρης απειλής του μεταναστευτικού στις Καστανιές του Έβρου. Πηγή: Hellas Journal
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ, HELLAS JOURNAL

-Πληροφορίες για συναγερμό στις Καστανιές και το νότιο τμήμα του Έβρου
-Η Στρατοχωροφυλακή φαίνεται ότι έπιασε ξανά δουλειά
-Αστυνομία και Στρατός Ξηράς ξανά σε συναγερμό στον Έβρο

Αυξημένη επιφυλακή παρατηρείται τις τελευταίες ώρες στον ακριτικό Νομό του Έβρου με μικρές ροές μεταναστών να φτάνουν, όπως λένε ασφαλείς πληροφορίες, στην Αδριανούπολη αλλά και αρκετά νοτιότερα κοντά στην περιοχή των Φερών.

Κυβερνητική πηγή, που μίλησε στην ιστοσελίδα μας τόνισε: “Είναι ακόμα νωρίς να πούμε αν είναι κάτι σοβαρό ή είναι προσπάθεια δημιουργίας κλίματος”.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί ο Υφυπουργός Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στον Έβρο.

Από νωρίς σήμανε συναγερμός στον Έβρο μετά από δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου, όπως της Yeni Safak και του HaberTurk τα οποία αναπαράγουν την είδηση ότι οι ροές των μεταναστών ξεκινούν, μετά την περίοδο του Covid-19, και πάλι το «ταξίδι της ελπίδας» όπως χαρακτηριστικά έγραψαν.

Τα δημοσιεύματα βρίθουν φυσικά από το μένος κατά της Ελλάδας η οποία διατηρεί σθεναρή στάση απέναντι στην ασύμμετρη απειλή που από τις 28 Φεβρουαρίου ξεκίνησε η Τουρκία.

Τι συμβαίνει

Η Τουρκία όμως όπως φαίνεται τουλάχιστον σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις έχει αρχίσει να μετακινεί ομαδικά μετανάστες προς τα Ελληνικά σύνορα. Καλά πληροφορημένες πηγές που παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα σημειώνουν ότι οι μετακινήσεις που γίνονται τις τελευταίες ώρες κοντά στις Καστανιές αλλά και σε νοτιότερα τμήματα, όλες είναι με λεωφορεία.

  • Οι πηγές μας υπολογίζουν ότι μέχρι αργά το βράδυ είχαν φτάσει περίπου 300 άτομα στα σύνορα και όχι 6 χιλιάδες.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι και πάλι η Τουρκία φέρεται να εμπλέκεται σε κεντρικό οργανωτικό επίπεδο, υλοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο τις απειλές που ακούστηκαν πριν από 15 ημέρες δια στόματος του Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ότι δηλαδή ήρθε η εποχή που η ασύμμετρη απειλή του μεταναστευτικού επιστρέφει στην Ελληνοτουρκική μεθόριο.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν πως οι μετακινήσεις αυτές, πέραν του Τουρκικού τύπου έγιναν αντιληπτές από την φρουρά του φυλακίου 1 στις Καστανιές, όπως και σε άλλα σημεία της παρέμβριας περιοχής του Έβρου καθώς εκεί η προσπάθεια προσέγγισης έγινε ακόμη και με πλωτά μέσα.

Επιπλέον οι απειλές που είχαν ακουστεί δια του Τούρκου ΥΠΕΞ εδώ και ημέρες έχουν διαπιστωθεί κυρίως από τους αριθμούς των μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι αποτρεπτικές κινήσεις των Ελληνικών και Ευρωπαικών αρχών (Frontex) δεν ξεπερνούσαν τις 20-30 σε μια νύχτα ενώ μετά τις δηλώσεις του Τούρκου Αξιωματούχου, αυτές αυξήθηκαν περίπου στις 150 τις τελευταίες νύχτες.

Τα αποτρεπτικά μέτρα που έχουν γίνει μετά την εκδήλωση της ασύμμετρης απειλής, σαφώς και συμβάλλουν, ωστόσο σημαντικό ρόλο παίζει ο ανθρώπινος παράγοντας κι αυτός είναι σε αυξημένους αριθμούς στη μεθοριακή γραμμή από τον Στρατό Ξηράς και από την Ελληνική Αστυνομία.

Ήδη οι 400 αστυνομικοί που έφτασαν στον Έβρο από την Αθήνα έχουν αναλάβει τομείς φρούρησης ενώ σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται κι άλλες μονάδες εφόσον απαιτηθεί και πάλι να μετακινηθούν στον Έβρο.

Επιτελείς εκτιμούν ότι η Τουρκία ξεκίνησε και θα συνεχίσει μέσα σ’ όλη την εβδομάδα, αλλά και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος να πιέζει την Αθήνα στον Έβρο αλλά και τα νησιά.

Μάλιστα οι ίδιες πηγές σημειώνουν με ιδιαίτερο νόημα ότι αυτή η επιστροφή της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας θα είναι πολύ πιο μελετημένη σε μια επιχείρηση για να φέρει σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση την Ελλάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

Η IRINI γίνεται εφιάλτης αλλά όχι για τους παράνομους εμπόρους όπλων: Μοναδική φρεγάτα η «ΣΠΕΤΣΑΙ»

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal