Τα φαινόμενα συνωστισμού αν δεν ληφθούν μέτρα, θα οδηγήσουν σε επιδημία, προειδοποιεί ο Σύψας

File Photo: Εργαζόμενοι και επισκέπτες του Νοσοκομείου “Ευαγγελισμός” φορούν προστατευτική μάσκα ως μέτρο προφύλαξης ενάντια στην μετάδοση του κορωναϊού. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ο συνωστισμός είναι το πετρέλαιο για τη φωτιά της πανδημίας του κορωναϊού τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, με αφορμή τις εικόνες συνωστισμού σε Μπαρ της Μυκόνου.

«Έχουμε ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα συνωστισμού και συγχρωτισμού» τόνισε χαρακτηριστικά ο καθηγητής μιλώντας στον ΣΚΑΙ και υπενθύμισε πως όλες οι μεγάλες επιδημίες, σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία κι η Αγγλία, πριν ξεσπάσουν είχαν προηγηθεί φαινόμενα συνωστισμού είτε σε εμπορικές εκθέσεις, είτε σε γήπεδα είτε σε μαζικές διαδηλώσεις εν γένει.

  • Σύμφωνα με τον Κο Σύψα, τα φαινόμενα συνωστισμού στη Μύκονο ή σε άλλα μέρη, εφόσον δεν ληφθούν μέτρα, θα οδηγήσουν, σε χρονικό διάστημα μιας έως δύο εβδομάδων, σε επιδημία.

«Ένας άνθρωπος μες το πλήθος αυτό είναι αρκετός για να μολύνει 100 ή 200 άλλους» εξήγησε συγκεκριμένα.

  • «Να υπενθυμίσω σε όλους το ζήτημα της ατομικής ευθύνης» πρόσθεσε και υπογράμμισε πως οι ιδιοκτήτες κέντρων διασκέδασης δεν γίνεται να δέχονται όλους τους πελάτες, όσοι κι αν είναι.

Παράλληλα, κατά τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας και οι υπάλληλοι των εν λόγω καταστημάτων μπορούν να πάρουν ορισμένα μέτρα προκειμένου να τηρούνται οι κανόνες των αποστάσεων.

«Δεν μπορεί να είναι κανείς συνέχει εκεί και να επιβλέπει τα πάντα. Δεν γίνεται να έχουμε σε κάθε κατάστημα κι έναν αστυνομικό να επιβλέπει τα πάντα» παραδέχτηκε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως σε περίπτωση «ατυχήματος» ζημιωμένη θα βγει τόσο η εκάστοτε επιχείρηση όσο και ολόκληρο νησί και τουριστικός προορισμός.

  • «Δεν χρειάζεται κανένας εφησυχασμός, δεν έχει λήξει η επιδημία» τόνισε και συνέχισε λέγοντας «πολύ φοβάμαι πως εάν αναγκαστεί η επιτροπή των ειδικών να ασχοληθεί με το θέμα, θα ασχοληθεί με άσχημο τρόπο, με την έννοια ότι θα αναγκαστεί να επιβάλει νέα μέτρα και να αποσύρει τη χαλάρωση».

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον καθηγητή ιδέες και λύσεις για την τήρηση των μέτρων πρέπει να δοθούν από την πολιτική ηγεσία και την πολιτική προστασίας.

Η Κίνα θα …σώσει τον κόσμο αφού έκανε “εξαγωγή” τον ιό: Θα κάνει το εμβόλιο «παγκόσμιο δημόσιο αγαθό»!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: