‘Οταν ένας εκλεγμένος πρόεδρος κατεβάζει το στρατό στους δρόμους σημαίνει ότι απέτυχε: Η “συμβουλή” του Πούτιν…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με τη βίβλο στο χέρι έξω από την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη, που βρίσκεται απέναντι από το Λευκό Οίκο. EPA, SHAWN THEW




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Ο πρωτοσέλιδος τίτλος της ιστοσελίδας μας (ΕΔΩ), με την αναφορά στη λέξη «δικτατορία», προκάλεσε πραγματική θύελλα αντιδράσεων από Έλληνες και ομογενείς οπαδούς του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η υποστήριξη προς την ενέργεια του Αμερικανού προέδρου, που κατά τη γνώμη αρκετών ειδικών, είναι αντισυνταγματική, να ανακοινώσει την κάθοδο χιλιάδων, όπως είπε, στρατιωτών και γενικά μελών των αρχών ασφαλείας στους δρόμους της Ουάσιγκτον και άλλων πόλεων, προκαλεί τα δημοκρατικά μας αισθήματα.

Προσωπικά, σέβομαι τις απόψεις των ανθρώπων, όταν αυτοί σέβονται τους κανόνες της Δημοκρατίας. Είμαι, λοιπόν, υπέρ του δικαιώματος μας να εκφράζουμε ελεύθερα τις γνώμες μας, αλλά είμαι κάθετα εναντίον αυτών που καταστρέφουν και λεηλατούν.

  • Λυπάμαι, και το είπα και σε παιδιά της Ομογένειας που συμμετείχαν στις διαδηλώσεις, ότι καταστράφηκε, φοβάμαι, ένα ειρηνικό κίνημα που ξεσηκώθηκε, όχι μόνο λόγω της δολοφονίας του άτυχου Αφροαμερικανού στη Μινεάπολη, αλλά και επειδή η Αμερική κυριαρχείται από ένα κλίμα που θυμίζει «εμφύλιο» (ευτυχώς χωρίς όπλα).

Απ’ εδώ και πέρα, ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί. Προφανώς, με τη δικαιολογία των βανδαλισμών -και έγιναν παντού, ας μην κρυβόμαστε- θα φτάσουμε στο σημείο για το οποίο πιέζει ο κ. Τραμπ: να επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας τα βράδια σε όλη την Αμερική. Όπως συμβαίνει στα απολυταρχικά καθεστώτα.

Οι πολίτες της υπερδύναμης ζουν πρωτόγνωρες καταστάσεις:

  • Από τη μία ο Πρόεδρος τους ανακοινώνει την ανάπτυξη πολλών χιλιάδων στρατιωτών και αστυνομικών, με απλά λόγια κατεβάζει το στρατό στις πόλεις, και
  • Από την άλλη βλέπουν τις λεηλασίες στα καταστήματα όχι μόνο των εταιρειών κολοσσών αλλά και ανθρώπων, που τις έφτιαξαν με τον ιδρώτα τους και πολλές ώρες εργασίας.

Οι λεηλασίες στη Νέα Υόρκη έδειξαν την αδυναμία των ηγετών της πόλης και της πολιτείας, και οι δύο Δημοκρατικοί, να σταματήσουν τις καταστροφές. Ο κυβερνήτης Άντριου Κουόμο και ο δήμαρχος Μπιλ ντι Μπλάζιο απέτυχαν οικτρά. Έχουν τεράστιες ευθύνες και οι δύο, και ας σταματήσουν να αλληλοκατηγορούνται. Άφησαν ανυπεράσπιστες τις περιουσίες των Νεοϋορκέζων και κάποιος εκ των δύο μπορεί και να το έκανε όχι μόνο λόγω της ανικανότητάς του.

Ζουν, λοιπόν, πρωτόγνωρες καταστάσεις οι πολίτες, αλλά και απαράδεκτες καταστάσεις.

Εκφράζοντας προσωπική γνώμη, πιστεύω ότι αυτή η άνευ προηγουμένου αναταραχή βολεύει την ατζέντα του κ. Τραμπ, ο οποίος θέλει να παρουσιαστεί ως ο προστάτης των νοικοκυραίων εναντίον της βίας και των λεηλασιών.

  • Το ερώτημα που θέτει είναι αυτό: Είστε με το νόμο και την τάξη ή με τους διαδηλωτές που καταστρέφουν περιουσίες;

Είδαμε όλοι τι έκανε τη Δευτέρα το βράδυ. Απευθύνθηκε στο λαό, στη συνέχεια η αστυνομία και ο στρατός καθάρισαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες την γειτονιά του Λευκού Οίκου -ακόμα και τους αστυνομικούς στα άλογα χρησιμοποίησαν, που είναι ο φόβος και ο τρόμος των πολιτών.

Έτσι έχουν, λοιπόν, τα πράγματα μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ: Είναι αλήθεια ότι τα “βρίσκουν ξανά”;

Απώθησαν τους διαδηλωτές για να περπατήσει ο πρόεδρος Τραμπ από το Λευκό Οίκο στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννη. Κρατούσε τη βίβλο και αντί να προσευχηθεί στην ημικαταστρεμένη εκκλησία έβγαλε φωτογραφίες και έφυγε. Θυμίζω ότι η εκκλησία είχε υποστεί επίθεση από τους διαδηλωτές που έβαλαν φωτιά. Και σίγουρα τη φωτιά δεν την τοποθέτησαν οι ειρηνικοί διαδηλωτές, αλλά τα καθάρματα που σπάνε τις γραμμές τους και καταστρέφουν και λεηλατούν.

Σήμερα Τρίτη έκανε το ίδιο. Πήγε στην Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Παύλου, με την Πρώτη Κυρία, στάθηκαν μπροστά στο άγαλμα του πρώην Πάπα της Ρώμης για να βλέπουν και να θαυμάζουν οι χριστιανοί ψηφοφόροι.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες της Ουάσιγκτον είναι έξω φρενών βεβαίως, διότι δεν προσευχήθηκε αλλά χρησιμοποίησε την εκκλησία, αλλά δεν ξέρω πόση σημασία έχει αυτό για τους ακροδεξιούς ψηφοφόρους του.

Από την άλλη πλευρά οι Δημοκρατικοί είναι εξαφανισμένοι όλο αυτό το διάστημα. Ομιλούμε για παντελή έλλειψη αντιπολίτευσης. Αν νομίζουν ότι θα πέσει ο κ. Τραμπ σαν …ώριμο φρούτο, πλανώνται πλάνην οικτράν.

Μετά από δύο μήνες απουσίας, λόγω του κορωναϊού,  εμφανίστηκε σήμερα ο προεδρικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν και μίλησε αλλά ήταν πολύ υποτονικός. Οι δημοσκοπήσεις βέβαια τον δείχνουν να προηγείται μέχρι και δέκα μονάδες. Αλλά τις εκλογές δεν τις κερδίζουν οι δημοσκόποι. Ψηφίζουν οι πολίτες. Μόνο η γερουσιαστής Καμάλα Χάρις είχε το θάρρος και την τόλμη να βγει δημόσια από την πρώτη στιγμή για να καταγγείλει τον «δικτάτορα» Τραμπ…

Κλείνω αυτό το κείμενο με δύο επισημάνσεις:

  • Πρώτον: Η απειλή για να κατεβάσει το στρατό είναι πραγματική. Ο Τραμπ δεν υποχωρεί μπροστά στους διαδηλωτές. Το σύστημα γύρω από τον πρόεδρο τον έχει πείσει ότι είναι αναρχικοί, τρομοκράτες και κομμουνιστές.
  • Το δεύτερο θέμα που προέκυψε είναι ότι αντί να τηλεφωνήσει σε κάποιον από τους συμμάχους του στην Ευρώπη, επικοινώνησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Αυτή η κίνηση προκάλεσε σοκ. Είναι σίγουρα πολλά τα μηνύματα. Δεν είναι μυστικό ότι θαυμάζει τον πρόεδρο της Ρωσίας. Αλλά το μέγα πρόβλημα είναι ότι προφανώς και τον εμπιστεύεται… Ποια άραγε “συμβουλή” του έδωσε ο κ. Πούτιν;

Όταν σε μία Δημοκρατία, όπως είναι η αμερικανική, ο ηγέτης καταφεύγει στο στρατό, με την απειλή ότι θα κατεβάσει στους δρόμους χιλιάδες στρατιώτες, σημαίνει ότι απέτυχε.

Λέμε συχνά και επαναλαμβάνουμε μία μεγάλη αλήθεια: ότι η Αμερική είναι μία βαθιά διχασμένη χώρα. Είναι πλέον κάτι παραπάνω: Βρίσκεται ενώπιον ενός «εμφυλίου» πολέμου. Οι ακροδεξιοί είναι βέβαιο ότι κατέχουν όπλα. Τα δείχνουν… Οι απέναντι, από την πλευρά τους, οι ακραίοι αναρχικοί, όπως τους χαρακτηρίζει ο κ. Τραμπ, απέδειξαν πως μπορούν να φέρουν το χάος και στην υπερδύναμη…

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Κάθε φορά που γράφω κάτι για τον κ. Τραμπ, οι Έλληνες και ομογενείς υποστηρικτές του, μου …θυμίζουν τα λάθη του Μπάρακ Ομπάμα και άλλων προέδρων που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ούτε τα δικά τους “εγκλήματα” εναντίον των ελληνικών συμφερόντων ξεχνάμε, ούτε βεβαίως ότι ο σημερινός Πρόεδρος είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του Ταγίπ Ερντογάν και των ισλαμιστών της Τουρκίας…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ένας Τραμπ εκτός εαυτού, απειλεί τους πάντες και τα πάντα: Δεν υποχωρεί στους διαδηλωτές, βλέπει “συνωμοσία”…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: