Ψύχος επικρατεί μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης: Και ο ένοχος γι’ αυτό είναι γνωστός και επικίδυνος

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Την επιδείνωση των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών καταγράφει στο κύριο άρθρο της η γαλλική εφημερίδα Le Monde. 

Τάσσεται υπέρ μίας ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής, ικανής να απαντήσει άμεσα στις προκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, χωρίς να περιμένει μία ενδεχόμενη νίκη του δημοκρατικού υποψηφίου Τζο Μπάιντεν.

«Οι διατλαντικές σχέσεις δεν σταματούν να επιδεινώνονται υπό τον Ντόναλντ Τραμπ. Οι Ευρωπαίοι έχουν τώρα επίγνωση και δεν τους μένει παρά να  ενεργήσουν. Για μια φορά, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τον κορωνοϊό. Οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο και ουσιαστικά για την επιδείνωση αυτή ένας είναι ο υπεύθυνος. Ο  Donald Trump, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η περασμένη εβδομάδα ήταν πλούσια σε διαμάχες. Ξεκίνησε την Δευτέρα, 15 Ιουνίου, με την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των είκοσι επτά με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο. Αυτό που επίσημα είχε χαρακτηριστεί ως «ανταλλαγές» περιορίστηκε στην πραγματικότητα σε μια σειρά μονολόγων, που στην καθομιλούμενη  αποκαλείται διάλογος των κωφών. Η έλλειψη αποτελέσματος αυτής της συνάντησης πέρασε ακόμη πιο απαρατήρητη, καθώς δεν υπήρξε πραγματικό αποτέλεσμα.

  • Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Trump επιβεβαίωσε την επιθυμία του να περιορίσει το αμερικανικό σώμα που βρίσκεται στη Γερμανία. Η αμερικανική στρατιωτική παρουσία στη Γερμανία δεν προορίζεται αποκλειστικά για την προστασία αυτής της χώρας, χρησιμεύει επίσης ως πλατφόρμα για τις αμερικανικές δυνάμεις, που αναπτύσσονται σε άλλες περιοχές.

Ωστόσο, ο Trump έχει πολλά παράπονα, ιδίως εμπορικά, εναντίον της Γερμανίας, από την οποία έχει επανειλημμένα ζητήσει να αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες. Ωστόσο, η τελευταία του απόφαση ανακοινώθηκε αμέσως μετά την άρνηση της Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ να μην ταξιδέψει για να παρευρεθεί σε σύνοδο κορυφής της G7 στην Ουάσινγκτον στα τέλη Ιουνίου, η οποία έκτοτε ακυρώθηκε και συνεπώς μπορεί να πρόκειται για εκδίκαση.

Το επόμενο επεισόδιο είναι Πολωνικό. Η Βαρσοβία εργάζεται εδώ και πολύ καιρό για να αποκτήσει μια αμερικανική βάση, στην ανατολική πλευρά της ΕΕ και, ως εκ τούτου, έσπευσε να προσφερθεί να καλωσορίσει τα στρατεύματα που αποσύρθηκαν από τη Γερμανία.

Ο Donald Trump, χαρούμενος με αυτήν την ευκαιρία να διασπάσει την Ευρώπη, κάλεσε τον Πρόεδρο της Πολωνίας Andrzej Duda στην Ουάσινγκτον στις 24 Ιουνίου.

Το γεγονός, ότι αυτή η επίσκεψη έρχεται τέσσερις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, στις οποίες είναι υποψήφιος ο κ. Duda, δεν ενοχλεί κανέναν από τους δύο προέδρους, πολύ περισσότερο που η Βαρσοβία δεν φαίνεται να ενοχλείται από αυτήν την προφανή παρέμβαση στην εκλογική εκστρατεία της Πολωνίας, χωρίς να αναφερόμαστε στο «χαστούκι» προς τη κα Merkel από την πλευρά της Πολωνίας.

Στη συνέχεια, την Πέμπτη, ο γραμματέας του Υπουργείου Οικονομικών, Steven Mnuchin, απευθύνθηκε σε αρκετούς Ευρωπαίους συναδέλφους του, συμπεριλαμβανομένων των Γάλλων, ζητώντας τους να αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις για τους ψηφιακούς φόρους, που οι Ευρωπαίοι θέλουν να επιβάλουν στους GAFA.

  • Ακόμη Καλύτερα: Ο κ. Mnuchin προειδοποίησε, ότι οι χώρες που θα καθιερώσουν αυτούς τους φόρους θα εκτεθούν σε αμερικανικές κυρώσεις. Ο Bruno Le Maire κατήγγειλε την «πρόκληση».

Είναι δύσκολο να αντικρούσουμε τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell, όταν εξηγεί στην Wall Street Journal, ότι οι αδιάκοπες επιθέσεις του κ. Trump εναντίον της ΕΕ, την οποία ο τελευταίος θεωρεί ως οργανισμό που δημιουργήθηκε για να βλάψει τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν οδηγήσει στην επιδείνωση των διατλαντικών σχέσεων.

Οι Ευρωπαίοι πρέπει σήμερα να μάθουν από αυτήν την επιδείνωση και, χωρίς να περιμένουν μια πιθανή νίκη του Joe Biden, τον Νοέμβριο, ο οποίος σε κάθε περίπτωση δεν θα επιστρέψει στο status quo ante, να δώσουν στον εαυτό τους τα μέσα για μια πραγματική εξωτερική πολιτική, ικανή να  υπερασπιστεί τα συμφέροντά τους.

Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία ορθώς αντέδρασαν στην Ουάσινγκτον την Παρασκευή, σχετικά με το ζήτημα της επανέναρξης κυρώσεων κατά του Ιράν: το ευρωπαϊκό συμφέρον εδώ, δεν είναι να θαφτεί η συμφωνία με το Ιράν ως προς τα πυρηνικά»

ΠΗΓΗ: Grand froid entre les EtatsUnis et lEurope

Le Figaro: Σουλτάνος και της Λιβύης, εκδικείται τον Πούτιν, δίνει χαστούκι στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: