Ο Ερντογάν, μεθυσμένος από την επιτυχία του στη Λιβύη, θέλει να προωθήσει τις φιλοδοξίες του και αλλού…

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά. Φωτογραφία Τουρκική Προεδρία




Τα ψευδώνυμα των θηρίων η επιχείρηση Tiger Claws διαδέχτηκε το Eagle Claws θηραμάτων, που επέλεξε η Άγκυρα για να προσδιορίσει τις επιχειρήσεις της από ξηράς και αέρος στο  ιρακινό έδαφος, αντικατοπτρίζουν την κατακτητική διάθεσή της, μετά την πρόσφατη επιτυχία της στον πόλεμο στη Λιβύη.

Αυτό σημειώνει η δημοσιογράφος της εφημερίδας Liberation, Hala Kodmani, με τον αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών και Στρατηγικών Σχέσεων (IRIS) και ειδικό σε τουρκικά θέματα, Didier Billon, να επισημαίνει, ότι «οι στρατιωτικές ενέργειες της Τουρκίας στο Ιράκ και τη Λιβύη είναι δύο ξεχωριστά ζητήματα».

Πρόσθεσε ταυτόχρονα, πως «είναι σαφές, ότι η επιτυχία στη Λιβύη έχει γαλβανίσει τους Τούρκους, το οποίο και  αντικατοπτρίζεται στις θριαμβικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν και στα ΜΜΕ της χώρας». Για τον ίδιον, «στη Λιβύη, ο Τούρκος Πρόεδρος πέτυχε αναμφισβήτητα ένα πολύ αξιοσημείωτο χτύπημα, καθώς το στοίχημα ήταν τεράστιο».

Κατά την δημοσιογράφο, το περιστατικό στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης με το Γαλλικό Ναυτικό δείχνει τη νέα εμπιστοσύνη της Τουρκίας στον εαυτό της.

«Στην περίπτωση της Λιβύης, η Γαλλία στοιχημάτισε  τελικά σε λάθος άλογο και βρέθηκε στο πλευρό των ηττημένων, που υποστηρίζουν τον Haftar. Μια ένταση που προστίθεται στις πολύ υποβαθμισμένες διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Γαλλίας σε διάφορα θέματα, καθώς και αμοιβαία αποστροφή μεταξύ Macron και Erdogan», αναφέρει ο Billon, προσθέτοντας ωστόσο, ότι «ο καθένας ξέρει μέχρι που να μην πάει»

Κερδίζοντας προς το παρόν στη Λιβύη, ο Erdogan επιβεβαιώνει τις φιλοδοξίες της Τουρκίας ως προς το ρόλο της περιφερειακής δύναμης, το οποίο και ισχυρίζεται, αλλά, «εάν αναμφίβολα κέρδισε πόντους στη Λιβύη, είναι δομικά ανίκανος να οικοδομήσει μια μακροπρόθεσμη εξωτερική πολιτική και παραμένει στις αντιδραστικές και τακτικές νίκες», δηλώνει ο Didier Billon.

Κατά την άποψη της δημοσιογράφου, δεδομένης της θέσης της στην περιοχή και στο ΝΑΤΟ, η Τουρκία μπορεί να βασίζεται τόσο στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες μόλις υποστήριξαν τη δράση της στη Λιβύη, όσο και στη κατανόησή της με τη Ρωσία, η οποία είναι ουσιώδους σημασίας σε πολλά περιφερειακά ζητήματα, ιδίως στη σύγκρουση στη Συρία.

ΠΗΓΗ: Erdogan grisé par son succès en Libye, veut pousser ses ambitions

Το φιλοκουρδικό κόμμα καλεί σε μια «δημοκρατική συμμαχία»: Εναντίον της «αυταρχικής κυβέρνησης» Ερντογάν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: