Με ενισχυμένη εποπτεία η πρόσβαση της Ελλάδας στα 32 δισ., λέει ο Ντομπρόβσκις: Το σχόλιο Πέτσα

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις. EPA,ARIS OIKONOMOU, POOL




Οι δεσμεύσεις της ενισχυμένης εποπτείας θα πρέπει να εμπεριέχονται στο ελληνικό σχέδιο επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων για την αξιοποίηση των πόρων που αναλογούν στην Ελλάδα από το ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης, επισημαίνει ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο επικεφαλής της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της Κομισιόν δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα» ότι η αποδέσμευση των πόρων προς τα κράτη – μέλη της ΕΕ θα γίνεται σε δόσεις και θα συνδέεται άμεσα με συγκεκριμένα ορόσημα, τα οποία ναι μεν θα συμφωνούνται με τα κράτη – μέλη, αλλά θα συναρτώνται με τις συστάσεις του ευρωπαϊκού εξαμήνου και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

  • «Για την Ελλάδα, πράγματι υπάρχει ακόμη η ενισχυμένη εποπτεία και θα είναι προφανώς ένας παράγοντας που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, αλλά θα ληφθεί υπόψη πρώτα και κύρια από τις ελληνικές Αρχές στον καταρτισμό των σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Τα κράτη – μέλη θα πρέπει να καταθέσουν εθνικά σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, τα οποία θα συμφωνηθούν με την Επιτροπή και στα οποία θα θέτουν συγκεκριμένα ορόσημα για την εκταμίευση των δόσεων της χρηματοδότησης. Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μια βαριά γραφειοκρατική διαδικασία αλλά να είμαστε σίγουροι ότι η χρηματοδότηση χρησιμοποιείται σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προτεραιότητες και τις προκλήσεις, που διατυπώνονται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο» δήλωσε ο Ντομπρόβσκις, μιλώντας για το Recovery and Resilience Facility (RRF), το βασικό εργαλείο ύψους 560 δισ. ευρώ (310 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια) του πακέτου ανάκαμψης της Κομισιόν.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επεσήμανε, σχετικά με τη διαδικασία με την οποία θα χορηγούνται οι πόροι από το RRF, ότι «δεν μιλάμε μόνο για επενδύσεις, αλλά και για μεταρρυθμίσεις, για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και ανταγωνιστικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών μέσω μεταρρυθμίσεων». Αναφερόμενος ειδικότερα στη διασύνδεση των μεταρρυθμιστικών και επενδυτικών σχεδίων με την υλοποίηση των συστάσεων, που διατυπώνει η Κομισιόν στο ευρωπαϊκό εξάμηνο ανά χώρα, δήλωσε ότι «ελπίζουμε να βοηθήσει την εφαρμογή των συστάσεων για κάθε κράτος, διότι υπάρχει μια πραγματική χρηματοδότηση που συνδέεται με αυτές, οπότε τα κράτη – μέλη θα έχουν επιπλέον κίνητρο να τις υλοποιήσουν».

Η άμεση σχέση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων και αποδέσμευσης πόρων από το νέο βασικό εργαλείο του πακέτου ανάκαμψης της ΕΕ φάνηκε επίσης από την αναφορά του εκτελεστικού αντιπροέδρου της Κομισιόν στις διαφορές των προγραμμάτων συνοχής και στο RRF. «Στο εργαλείο αυτό υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οικονομικά και κοινωνικά διαθρωτικά προβλήματα και υπάρχει ισχυρότερη διασύνδεση με το ευρωπαϊκό εξάμηνο, και τις συγκεκριμένες συστάσεις ανά χώρα».

  • Σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν από το συνολικό πακέτο ανάκαμψης «New Generation EU» η Ελλάδα μπορεί να απορροφήσει σε επιχορηγήσεις 22,5 δισ. ευρώ (με τα 18 δισ. ευρώ από τις δράσεις του RRF) και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια.
  • Στην ερώτηση αν θα μπορούσε η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει τους πόρους για να ενισχύσει τον τραπεζικό τομέα, καθώς στην πιο πρόσφατη έκθεση για την Ελλάδα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου η Επιτροπή τονίζει το ζήτημα των συνεχιζόμενων προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα, ο Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι δεν μπορεί να έχει συγκεκριμένη απάντηση, διότι «είναι κάτι που ενδεχομένως απαιτήσει ξεχωριστές συζητήσεις με την Ελλάδα καθώς θα ετοιμάζει το σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, πάντως, σε κάθε περίπτωση, όπως και στις άλλου είδους χρηματοδοτήσεις, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι όροι για την κρατικές ενισχύσεις».

Διευκρίνισε δε ότι μπορεί η Κομισιόν να έχει στο προσωρινό πλαίσιο απλοποιήσει τους όρους για τις κρατικές ενισχύσεις, όμως, «καθώς θα βγαίνουμε από τη φάση της κρίσης θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα επιστρέφουμε στους όρους που διέπουν τις κρατικές ενισχύσεις, και είναι κάτι που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη». Κλείνοντας την απάντησή του τόνισε ότι το RRF «στοχεύει κυρίως να ενισχύσει δημόσιες επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις. Και αυτό περιμένω από τα κράτη – μέλη να συζητήσουμε».

Πέτσας: «Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα, επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης»
«Μνημόνια υπήρχαν επί Τσίπρα, επί Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης», δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντομπρόφσκις στα ΝΕΑ, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, σήμερα Δευτέρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι Έλληνες ξέρουν πως η προηγούμενη κυβέρνηση μάς έβαλε σε τρίτο αχρείαστο μνημόνιο και μας άφησε σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας.

Ειδικά για τα κονδύλια των 32 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε πως «δεν υπάρχουν όροι και περιορισμοί που έχουν να κάνουν με μνημονιακές υποχρεώσεις», σημειώνοντας πως «εμείς θα υποβάλλουμε σχέδιο που θα δουλεύει προς όφελος όλων των Ελλήνων».

Ο κ. Πέτσας ρωτήθηκε πώς θα γίνονται οι καταβολές από αυτό το πακέτο και πώως θα μοιραστεί και απάντησε το εξής: «Ακόμα δεν το είδαμε, να το μοιράσουμε αποκλείεται. Θα σχεδιάσουμε ένα συνεκτικό σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας». Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εποπτείας απάντησε πως δεν υπάρχει τέτοιο θέμα και προσέθεσε: «Είμαστε μεταρρυθμιστική κυβέρνηση. Μην μπερδεύονται οι Έλληνες. Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον κ. Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας».

Για τον τρόπο που θα μοιραστούν αυτά τα χρήματα επανέλαβε ότι σημασία έχει ο σωστός σχεδιασμός και πως η Επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο κ. Πισσαρίδης εξετάζει το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας.

Με πληροφορίες από ΤΑ ΝΕΑ, via euronews και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πρόταση ΕΚΤ για δημιουργία «κακών τραπεζών» βλέπει η Moody’s αν τα κόκκινα δάνεια συνεχίσουν να αυξάνονται λόγω πανδημίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: