Μαραθώνιος η επιστροφή φόρου: Από 4 κύματα θα περνούν οι φορολογούμενοι

File Photo: Πολίτες περιμένουν σε ΔΟΥ. αρχείου. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΡΑΠΑΝΗΣ




Ειναι γνωστό από τότε που υπάρχει εληνικό κράτος: Το ελληνικό δημόσιο ζητά άμεσα και τοκίζει κάθε μέρα μή κατανολής υποχρεώσεων, αλλά είναι βαρύ, αυστηρό και δυσλειτουργικό όταν πρόκειται να επιστρέψει έναν τμήμα των φόρων προς τους πολίτες, στη χώρα με την υψηλότερη φορολογία στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τη σχετική Απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, η «ακτινογραφία» των φορολογούμενων με πιστωτικό εκκαθαριστικό δεν θα περιορίζεται στις υποχρεώσεις έναντι της εφορίας, αλλά θα επεκτείνεται και στις ενδεχόμενες οφειλές απέναντι σε ασφαλιστικά ταμεία. Δεν πρέπει, άλλωστε, να λησμονεί κανείς ότι έχει δρομολογηθεί η ενοποίηση των εισπρακτικών διαδικασιών της ΑΑΔΕ και του ΚΕΑΟ.

1.     Εάν ο δικαιούχος της επιστροφής οφείλει στους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, τότε η Διεύθυνση Ανάπτυξης Φορολογικών Εφαρμογών αποστέλλει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ., προκειμένου να γίνει ο σχετικός έλεγχος και η απόδοση των παρακρατούμενων ποσών στους Ο.Κ.Α.. Εν συνεχεία διενεργείται από τη Δ.Ο.Υ. η μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

2. Πιστωτικά ποσά του ενός συζύγου/ μερών συμφώνου συμβίωσης ΔΕΝ συμψηφίζονται με τυχόν χρεωστικά του άλλου, ενώ στην περίπτωση που έχουν και οι δύο πιστωτικά ποσά επιστρέφονται στον κάθε δικαιούχο χωριστά

3. Η επιστροφή του φόρου των συζύγων  που προκύπτει από την κοινή τους δήλωσή καταχωρίζεται στα βιβλία επιστρεπτέων ποσών της Δ.Ο.Υ. του υπόχρεου, ακόμη και στις περιπτώσεις που οι σύζυγοι έχουν διαφορετική Δ.Ο.Υ. λόγω του ότι ένας εκ των δύο (ή και οι δύο) ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα ή λόγω διαφορετικής φορολογικής κατοικίας.

4. Εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις η  Ανεάρτητη Αρχή δημοσίων εσόδων προβαίνει στη ταυτοποίηση των δηλωθέντων στοιχείων λογαριασμού πληρωμών (σε μορφή ΙΒΑΝ) του δικαιούχου με αυτά που τηρούνται στον εκάστοτε πάροχο υπηρεσιών πληρωμών. Σε περίπτωση που δεν καταστεί εφικτή η ταυτοποίηση, η Δ.Α.Φ.Ε. αποστέλλει στην αρμόδια εφορία ψηφιακά εκκαθαρισμένα Α.Φ.ΕΚ. για τη διενέργεια σχετικού ελέγχου και τη μεταφορά των προς επιστροφή ποσών, στους λογαριασμούς πληρωμών των δικαιούχων.

Μέχρι χθες, σύμφωνα με το Capital είχαν υποβληθεί 2.648.381 φορολογικές δηλώσεις. Από αυτές το 13% είχαν πιστωτικό αποτέλεσμα, δηλαδή επιστροφή φόρου με μέσο επιστρεφόμενο ποσό ύψους 252 ευρώ. Το 31% είχαν χρεωστικό αποτέλεσμα με μέσο ποσό οφειλόμενου φόρου 618 ευρώ. Οι υπόλοιπες δηλώσεις είχαν μηδενικό αποτέλεσμα.

Με πληροφορίες από i efimerida

Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το πακέτο ανάκαμψης: Ενστάσεις ετοιμάζουν οι 4 «τσιγκούνηδες» του Βορρά

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: