Κουτοπονηριές Τσαβούσογλου: Τουρκία και Ιταλία θα εργαστούν από κοινού για Λιβύη, θα μπορούσαν και στην αν. Μεσόγειο

Μια που διατέθηκε από το Τουρκικό Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών δείχνει, τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Luigi Di Maio (L) να ποζάρει για φωτογραφίες με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu (R) κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Άγκυρα, Τουρκία, 19 Ιουνίου 2020. EPA, FATIH AKTAS, TURKISH FOREIGN MINISTRY




Η Τουρκία θα εργασθεί από κοινού με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πρόσθεσε πως οι δύο χώρες σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία υποστηρίζει τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΣ) στην Τρίπολη. Με την υποστήριξη της Τουρκίας, η ΚΕΣ απέκρουσε την επίθεση που είχε εξαπολύσει πριν από 14 μήνες εναντίον της Τρίπολης ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (ΛΕΣ) του Χαλίφα Χάφταρ που έχει την έδρα του στην ανατολική Λιβύη και υποστηρίζεται από τη Ρωσία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο στην Άγκυρα, ο Τσαβούσογλου τόνισε επίσης πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, όπως ο ηλεκτρισμός. Οι δύο χώρες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο, είπε.

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών ακολουθούν:

“Από την άλλη πλευρά, βλέπαμε ανέκαθεν την ισχυρότερη στήριξη προς την Τουρκία από την Ιταλία εντός της ΕΕ. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί στο μέλλον. Μιλήσαμε για αυτό σήμερα. Συζητήσαμε επίσης, σε ένα ειλικρινές περιβάλλον, για τις ευκαιρίες και για κάποιες από τις προκλήσεις που υπάρχουν στις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ, ενώ συζητήσαμε και τα βήματα που θα γίνουν από κοινού σε αυτά τα ζητήματα.

Δεν συζητήσαμε απλώς τις διμερείς σχέσεις ή τις σχέσεις Τουρκίας – ΕΕ. Μιλήσαμε επίσης για περιφερειακά ζητήματα. Υπάρχουν ζητήματα που σχετίζονται στενά με την Ιταλία και την Τουρκία, όπως, για παράδειγμα, η Λιβύη. Εξήγησα τις εντυπώσεις που λάβαμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μας στη Λιβύη και το έργο που κάναμε εκεί. Συνεπώς τον ενημέρωσα για την επίσκεψή μας. Εφεξής, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί με την Ιταλία για μια παραγωγική πολιτική διαδικασία στη Λιβύη. Γνωρίζουμε τον κρίσιμο ρόλο που η Ιταλία διαδραματίζει εκεί και τους ευχαριστούμε. Διαδραμάτισε έναν εξισορροπητικό ρόλο. Όπως κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ, δεν τάσσεται με τον Πραξικοπηματία Haftar αλλά έχει καταβάλει ειλικρινείς προσπάθειες για την κατάπαυση πυρός και την πολιτική διαδικασία. Θέλουμε να δούμε την Ιταλία να συμμετέχει στις επόμενες διμερείς, τριμερείς προσπάθειές μας. Συνεπώς, θέλουμε να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες από κοινού.

Μιλήσαμε για την Ανατολική Μεσόγειο. Ως Τουρκία δεν θέλουμε η Ανατολική Μεσόγειος να είναι μια περιοχή σύγκρουσης αλλά μία περιοχή συνεργασίας. Είδαμε το ίδιο αίσθημα και σκέψεις στην Ιταλία. Δυστυχώς, αυτή η συνεργασία δεν υφίσταται λόγω των προσπαθειών αποκλεισμού της Τουρκίας αυτήν τη στιγμή. Συνεπώς, θέλουμε να προβούμε σε βήματα για να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας. Κατά τον ίδιο τρόπο συνιστά υποχρέωσή μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματα του ‘Τ/Κ’ λαού ως εγγυήτρια χώρα.

Είπα στον φίλο μου Luigi για άλλη μια φορά ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι για αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί.

Ως εκ τούτου, είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τέτοιου είδους έργο από κοινού με την Ιταλία, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο. Από την άλλη πλευρά βρίσκουμε τη συμφωνία ΑΟΖ που υπεγράφη μεταξύ Ιταλίας-Ελλάδας σημαντική για την περιοχή μας.

Συνεπώς, μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν. Η συνεργασία είναι καλύτερη σε σχέση με τον αποκλεισμό ή την αδιαφορία επί των δικαιωμάτων των άλλων. Μπορεί να είναι μία κουλτούρα διαμοιρασμού. Φυσικά, ελπίζουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει με την ίδια κατανόηση. Θα συνεχίσουμε να ανταλλάζουμε απόψεις για αυτά τα ζητήματα, την προσεχή περίοδο”. 

Με πληροφορίες από Reuters via ΑΠΕ-ΜΠΕ
Άγκυρα, Τουρκία

Κάθετη απάντηση του Α’ ΓΕΕΘΑ: Όποιος πατήσει Ελλάδα, πρώτα θα τον κάψουμε και μετά θα ρωτήσουμε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: