Είναι και η Κρήτη, όπως ήταν το 1974 η Κύπρος, μακράν της Αθήνας; Οι κόκκινες γραμμές…

ΣΚΙΤΣΟ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ (*)

Αυτή τη φορά, η Τουρκία διέπραξε ένα «λάθος» σε σχέση με την εν γένει πολιτική της. Για δεκαετίες, διά του εκφοβισμού της σύρραξης, προωθούσε  βήμα-βήμα την επεκτατικότητά της εις βάρος του Ελληνισμού, από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο, “φροντίζοντας” ώστε η Αθήνα να έχει πολιτική δυνατότητα να δικαιολογεί στο εσωτερικό της ανάλογα βήματα υποχώρησης.

Ούτε η επέκταση της συνεχιζόμενης από το 1974 τουρκικής κατοχής στην Κύπρο με εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ τα τελευταία χρόνια, σήμανε εγερτήριο στην Αθήνα.

Άλλωστε, για την αθηναϊκή ελίτ, συνέφερε η Κύπρος να “κείται μακράν” από το 1974. Εντούτοις, η εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε ακρωτηριασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας με εισβολή νοτιοανατολικά της Κρήτης, «εξαφανίζοντας» πρώτα το Καστελλόριζο, δεν αφήνει διέξοδο στην Αθήνα.

  • Όσο και να πασκίζουν διάφορες αριστεροδέξιες ελίτ (από Αθήνα μέχρι Λευκωσία) να ωραιοποιήσουν ένα νέο εθνικό ακρωτηριασμό (π.χ. με δήθεν “τμηματική ΑΟΖ με Αίγυπτο”, ενώ για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου, που μπορεί να οριοθετηθεί άμεσα, επικρατεί … σιωπή), η κοινωνία έχει αντίληψη της πραγματικότητας.

Η απεμπόληση πρόσθετου εθνικού χώρου και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν αποτελούν συμβιβασμό αλλά ατίμωση. Όποια Κυβέρνηση στην Αθήνα παραμείνει αδρανής σε νέο εθνικό ακρωτηριασμό, θα καταδικάσει τον Ελληνισμό σε υποταγή στον νεο-οθωμανικό σχεδιασμό.

Κατά παράδοξο λοιπόν τρόπο, όσο ένα θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας γίνεται περισσότερο ορατό, τόσο προσεγγίζουμε την  ανατροπή  της πολιτικής προσαρμογής στην τουρκική επεκτατικότητα, η οποία ακολουθήθηκε για δεκαετίες.

Η τουρκική πολιτική του εκφοβισμού διά της στρατιωτικής δράσης, υπήρξε για δεκαετίες αποτελεσματική εις βάρος του Ελληνισμού. Ήδη, δύο στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι θα εντείνεται:

  • α) ξαφνικά… «διέρρευσαν» τουρκικά σχέδια εισβολής στην Ελλάδα, ως να ήταν μυστικό, και
  • β) Τούρκοι αξιωματούχοι προειδοποιούν για το περιθώριο δυόμιση μηνών που έχει η Αθήνα προτού τα τουρκικά γεωτρύπανα φτάσουν στον βυθό έξω από την Κρήτη ή Ρόδο.

Πρόκειται για ορυμαγδό απειλών, με σκοπό να υποκύψει η Αθήνα, συνεχίζοντας την πολιτική της υποχωρητικής προσαρμογής. Πάντως,  ο Έλληνας πρωθυπουργός δηλώνει ότι «η Ελλάδα έχει τη γνώση και τη δύναμη να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της». Έτσι, θα γνωρίζουμε σύντομα αν η Κρήτη και το Καστελλόριζο είναι και αυτά… μακράν της Αθήνας.

Καταληκτικά, η πιο μακρόπνοη στρατηγική για αντιμετώπιση του τουρκικού θηρίου εδράζεται στην πανεθνική αμυντική αποτροπή και ξεκινά με το πρώτο βήμα: την απόφαση να προασπιστούμε κόκκινες γραμμές.

Οι απογοητεύσεις του παρελθόντος δεν αποτελούν λόγο εγκατάλειψης του ορθού αλλά πρόσθετο λόγο υλοποίησής του, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση.

(*) Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – Πρόεδρος Πολιτικής Επιτροπής για τη ΜεσόγειοΜέλος της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωκοινοβουλίου – [email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

Υποταγή ή ανόρθωση ΙΙ; Η Αθήνα «παρακολουθεί στενά» για δεκαετίες την τουρκική επεκτατικότητα!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: