FILE PHOTO: Τουρκικά πολεμικά πλοία στη Μεσόγειο. Φωτογραφία Τουρκικό Ναυτικό
Οι στοχεύσεις της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδας στο νότιο Αιγαίο και κυρίως κοντά στην Κρήτη είναι ακόμα πιο ξεκάθαρες μετά την τελευταία τουρκολιβυκή συνάντηση στην Άγκυρα, γράφει ο Ανδρέας Πιμπίσιης στον Φιλελεύθερο.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον Φαγέζ αλ Σάρατζ όπως οι δύο χώρες προχωρήσουν σε γεωτρήσεις στη βάση του μνημονίου που είχαν υπογράψει τον περασμένο Δεκέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία επικαλούμενη μια πρόσκληση από τη Λιβύη θα προχωρήσει στοχεύοντας σε μια γεώτρηση εντός της λιβυκής ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Σάρατζ, ο Ερντογάν δήλωσε (πηγή ΓΤΠ) πως αποφάσισαν «να προχωρήσουμε σε νέα συνεργασία, βάσει του μνημονίου κατανόησης που υπογράψαμε, σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών δικαιοδοσίας».
Συνεχίζοντας ο Τούρκος Πρόεδρος επεσήμανε πως «σ’ αυτό το πλαίσιο, στοχεύουμε στην προώθηση της συνεργασίας μας, συμπεριλαμβανομένων ερευνών (για υδρογονάνθρακες) και των γεωτρήσεων, για να επωφεληθούμε από τον φυσικό πλούτο της Ανατολικής Μεσογείου».
Είναι εμφανές από την τοποθέτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε έρευνες σε όλο το μήκος της θαλάσσιας ζώνης όπως αυτή περιγράφεται στο μνημόνιο με τη Λιβύη. Ήδη, η τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων ΤΡΑΟ έχει ζητήσει άδεια για έρευνες στη θαλάσσια περιοχή (τουρκική ΑΟΖ όπως αναφέρεται στο μνημόνιο) που επεκτείνεται ανατολικά της Ρόδου, Καρπάθου και Κρήτης.
Δεν αποκλείεται την ίδια περίοδο ή ακόμα και πιο σύντομα η ΤΡΑΟ να δεχθεί πρόσκληση από την κυβέρνηση Σάρατζ για έρευνες και στη λιβυκή ΑΟΖ. Ακολουθώντας το παράδειγμά της με το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο όπου η ΤΡΑΟ προχώρησε σε έρευνες και γεώτρηση επικαλούμενη «συμφωνία» με τους Τουρκοκύπριους.
Η Τουρκία εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που δημιουργείται στη Λιβύη, φαίνεται ότι πατά για καλά το πόδι της στην αφρικανική ήπειρο. Ο Ερντογάν μίλησε για διεύρυνση της συνεργασίας του και «στα εδάφη της Λιβύης». Ο πρωθυπουργός Σάρατζ είχε με τη σειρά του απευθύνει πρόσκληση σε τουρκικές εταιρείες να συμμετάσχουν στην ανοικοδόμηση της Λιβύης.
Επισημαίνοντας ότι η σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη θα ωφελήσει όλη την περιοχή και προπάντων των γειτονικών χωρών και της Ευρώπης, ο Ερντογάν επανέλαβε ότι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τους Λίβυους αδελφούς τους στο έλεος των πραξικοπηματιών και των λεγεωνάριων, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν να αυξάνουν τη στήριξή τους προς τη νόμιμη κυβέρνηση και των θεσμών της. Σημείωσε ότι θα κινηθούν μαζί με τον Σάρατζ σε όλες τις διεθνείς πλατφόρμες, από τη διαδικασία του Βερολίνου μέχρι το ΝΑΤΟ, για επίλυση του προβλήματος της Λιβύης.
Στη συνάντηση Ερντογάν-Σάρατζ παρευρίσκονταν ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ
Τσαβούσογλου, ο υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντομέζ, ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο εκπρόσωπος Τύπου της Προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν και ο αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν.
ΗΠΑ: Προκλητικό και μη βοηθητικό το μνημόνιο
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιμένει στον χαρακτηρισμό τού τουρκολυβικού μνημονίου ως «προκλητικού και μη βοηθητικού», απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού OPEN και της ιστοσελίδας μας, μετά τη συνάντηση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν με τον επικεφαλής της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης, αλ Σάρατζ.
Η δήλωσή μας εξακολουθεί να ισχύει, τόνισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και παρέπεμψε στις θέσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών ότι «οι ενέργειες της Τουρκίας είναι αντιπαραγωγικές και προκλητικές».
«Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο”, είπε ο εκπρόσωπος, “όπως αντικατοπτρίζεται στο δίκαιο της Σύμβασης για τη Θάλασσα, τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία επικράτεια». Επίσης, ότι το παράνομο μνημόνιο «δεν μπορεί, ως νομικό ζήτημα, να επηρεάσει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις τρίτων κρατών, όπως η Ελλάδα».
Εντολή να αλλάξει το καθεστώς της Αγιά Σοφιάς από μουσείο σε τζαμί έδωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της Χουριέτ. «Οι τουρίστες θα μπορούν να συνεχίσουν να την επισκέπτονται ως τζαμί. Όπως και το Μπλε Τζαμί», φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος κατά τη σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του.
Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «στην Αγιά Σοφιά και προσευχή μπορεί να γίνεται, και το απόσπασμα του Κορανίου για την Κατάκτηση μπορεί να διαβάζεται». Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε στα στελέχη του κόμματός του «κάντε μια εργασία για την Αγιά Σοφιά, ας το αξιολογήσουμε και να το συζητήσουμε».