Η Κίνα δεν έδινε στοιχεία στον ΠΟΫ όταν ξέσπασε η πανδημία: Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ Associated Press

File photo: Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ), Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. EPA, SALVATORE DI NOLFI




H Κίνα καθυστέρησε να δώσει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας σημαντικές πληροφορίες για τον κορωναϊό κατά τις πρώτες εβδομάδες του ξεσπάσματος της πανδημίας, σύμφωνα με έγγραφα του ΠΟΥ που διέρρευσαν αλλά και από ηχογραφημένες συνομιλίες από συναντήσεις στελεχών του Οργανισμού οι οποίες περιήλθαν στην κατοχή του Associated Press.

Σε αποκλειστικό ρεπορτάζ το πρακτορείο αναφέρει ότι οι συγκεκριμένες καθυστερήσεις στην πληροφόρηση είχαν προκαλέσει δυσφορία στους αξιωματούχους του ΠΟΥ αν και δημοσίως συνέχιζαν να επαινούν την Κίνα για τη διαφάνειά της.

Οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ επαινούσαν την Κίνα δημοσίως λόγω του ότι ήθελαν να εκμαιεύσουν περισσότερες πληροφορίες από την κυβέρνηση, αφήνουν να εννοηθεί οι μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που ήρθαν στην κατοχή του ΑΡ. Κατ’ ιδίαν διαμαρτύρονταν στις συνεδριάσεις τους στην πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, λέγοντας ότι η Κίνα δεν μοιράζεται αρκετά στοιχεία για το πόσο αποτελεσματικός είναι ο ιός στην διάδοσή του ή τί κινδύνους αντιπροσωπεύει για τον υπόλοιπο κόσμο.

 

  •  Η Κίνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, καθυστέρησε περισσότερο από  μία εβδομάδα μέχρι να προβεί στην δημοσιοποίηση του γονιδιώματος του Covid-19  παρότι ήδη τρία εργαστήριά της  είχαν πλήρως «αποκωδικοποιήσει» τον γενετικό κώδικα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑP για την αργοπορία αυτή ευθύνονται  οι έλεγχοι και οι περιορισμοί στην ενημέρωση αλά και ανταγωνισμοί στο εσωτερικό του κινεζικού συστήματος υγείας, όπως προκύπτει από «δεκάδες συνεντεύξεις και έγγραφα» που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο.

  • Τα κινεζικά εργαστήρια προχώρησαν τελικά στη δημοσιοποίηση του σανιδώματος όταν ένα τέταρτο εργαστήριο το δημοσίευσε στις 11 Ιανουαρίου.

Αλλά ακόμη και τότε  η Κίνα καθυστέρησε άλλες δύο εβδομάδες μέχρι να παράσχει στον ΠΟΥ λεπτομερή δεδομένα για ασθενείς και κρούσματα, σύμφωνα με ηχογραφημένες συνομιλίες.

Ένας αξιωματούχος του ΠΟΥ φέρεται να διαμαρτύρεται: «Προχωράμε με πολύ λίγη πληροφόρηση. Είναι σίγουρα ανεπαρκής για να κάνουμε τον κατάλληλο προγραμματισμό».

«Παίρνουμε ελάχιστες πληροφορίες», δήλωσε επίσης σε μια άλλη συνομιλία η Μαρία Βαν Κερχόβ, επιδημιολόγος του ΠΟΥ, σύμφωνα με το AP.

«Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο όπου ναι, μας δίνουν πληροφορίες 15 λεπτά πριν μεταδοθούν στο CCTV (την κινεζική κρατική τηλεόραση)», ακούγεται να λέει σε άλλη ηχογραφημένη συζήτηση ο Γάουντεν Γκαλέα, ανώτερος αξιωματούχος του ΠΟΥ.

Οι ηχογραφημένες συνομιλίες υποδεικνύουν, σημειώνει το ΑP, όχι κάποια συμπαιγνία  Κίνας – ΠΟΥ, όπως έχει καταγγείλει πολλάκις ο Πρόεδρος Τραμπ, ο ΠΟΥ μάλλον κρατήθηκε στο σκοτάδι ενώ η Κίνα του παρέσχε τις μίνιμουμ πληροφορίες που απαιτούντο βάσει του νόμου.

Πηγή: Associated Press

Σε 24 ώρες θα αποφασίσει ο ΠΟΥ αν θα συνεχίσει την αναστολή των δοκιμών με υδροξυχλωροκίνη

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: