Οι κατηγορίες της Χάγης κατά Θάτσι για εγκλήματα πολέμου ματαιώνουν τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο

epa08507308 (FILE) – Αντιμέτωπος με βαρύτατες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας ο νυν πρόεδρος του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.EPA/VALDRIN XHEMAJ
Η απόφαση του εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στο Κόσοβο το 1998-99, να εισηγηθεί την απαγγελία κατηγοριών κατά του προέδρου του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Κάντρι Βεσέλι επηρεάζει αρνητικά την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την επίλυση του ζητήματος του Κοσόβου.

  • Είναι αμφίβολο πλέον αν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στον Λευκό Οίκο των ηγεσιών της Σερβίας και του Κοσόβου που ήταν προγραμματισμένη για το ερχόμενο Σάββατο.

Ο Χάσιμ Θάτσι χθές, μετά την ανακοίνωση των κατηγοριών, ακύρωσε την μετάβαση του στην Ουάσιγκτον και το Κόσοβο επρόκειτο να εκπροσωπήσει ο πρωθυπουργός Αβντουλάχ Χότι.

Σήμερα ωστόσο ο Χότι ανακοίνωσε ότι «εξαιτίας της κατάστασης που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της χώρας μετά την απαγγελία κατηγοριών από την εισαγγελία του Ειδικού Δικαστηρίου» δεν μπορεί να μεταβεί στην Ουάσιγκτον.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε από τις Βρυξέλλες όπου ο Χότι συναντάται με την ηγεσία της ΕΕ στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την επανεκκίνηση του διαλόγου Βελιγραδίου-Πρίστινας.

Το Βελιγράδι δεν σχολίασε ακόμη επίσημα τις εξελίξεις και παραμένει άγνωστο αν θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει συνομιλητής από το Κόσοβο.

Ανεπίσημες δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η διάσκεψη στον Λευκό Οίκο θα αναβληθεί και θα οριστεί νέα ημερομηνία για την πραγματοποίηση της.

Ακολουθήστε το Hellas Journal στο GOOGLE NEWS

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ – του Ν. Πέλπα
Βελιγράδι, Σερβία

Έντονες αντιδράσεις στην Πρίστινα για τις κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου κατά του Χάσιμ Θάτσι

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal