Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Ποικίλα θέματα και συνεντεύξεις δημοσιεύουν στα πρωτοσέλιδά τους οι εφημερίδες της Κυριακής. Ανάμεσα στα θέματα που προβάλλονται είναι οι εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και οι ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η κατάσταση με την πανδημία στη χώρα και διεθνώς καθώς επίσης οι βουλευτικές εκλογές και η διαμόρφωση των κομματικών ψηφοδελτίων.

Η «Αλήθεια» με τίτλο «Βουλευτικές εκλογές, στη σκιά του κορωνοϊού» γράφει ότι μέσα στο φθινόπωρο τοποθετούν τα κόμματα την τελική διαμόρφωση των ψηφοδελτίων τους. Αλλού γράφει ότι ο πρόεδρος του ΟΣΑΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενο περικοπών σε περίπτωση που συνεχιστεί το φαινόμενο με τις ανεξέλεγκτες συνταγές και εξετάσεις στο ΓεΣΥ που συνεχίζονται, όπως αναφέρει. Γράφει επίσης ότι δεν αποκλείεται γενικό lockdown στις δημόσιες μεταφορές, με τις εταιρείες και τους οδηγούς να επιμένουν σε αλλαγή στάσης του Υπ. Συγκοινωνιών.

«Είμαστε όμηροι λόγω μη λύσης» τιτλοφορεί το κύριό του θέμα ο «Πολίτης» που αφορά συνέντευξη του Ιωάννη Κασουλίδη στην οποία αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι με τον Eρντογάν είναι προτιμότερο να έχουμε λύση του Κυπριακού, παρά να μην έχουμε λύση. Η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα αναλύσεις για τη Συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για ΑΟΖ και κάνει λόγο για αλήθειες και ψέματα. Ο «Π» φιλοξενεί στην πρώτη του σελίδα και συνέντευξη του Προέδρου του ΕΤΕΚ στην οποία αναφέρει ότι «πολλοί πλούτισαν από τις ζώνες στην Kύπρο».

Κάτω από τον τίτλο «Σκληρό πόκερ από Ερντογάν» στεγάζει το κύριό του θέμα «Ο Φιλελεύθερος» και αναφέρει πως η Τουρκία απορρίπτει παρεμβάσεις τρίτων προς εκτόνωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα κάνει λόγο για σημεία και τέρατα με φοιτητές «μαϊμού» οι οποίοι, σύμφωνα με τον «Φ», αποτελούν την «παραγωγή αιτητών πολιτικού ασύλου». Σε άλλο θέμα, αναφέρεται στο άνοιγμα των γυμναστηρίων με αυστηρά μέτρα και ραντεβού, μετά από τρίμηνο λουκέτο λόγω της πανδημίας.

«Εμπλοκή Βουλής στην έγκριση Γενικού Εισαγγελέα» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που δημοσιεύει συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη στην οποία αναφέρει ότι ο διορισμός του νέου Γενικού Εισαγγελέα δεν πρέπει να φέρει κομματικές και πολιτικές καταβολές, ενώ θα μπορούσε να υπόκειται και στην έγκριση της Βουλής. Αλλού γράφει ότι στα κρατικά δάση Άγιοι Σαράντα, Μάνα του Νερού και Αρκακούθκια στην περιοχή Πρωταρά προτείνεται η δημιουργία του γηπέδου γκολφ. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα αναφέρεται στον παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής για το περιβάλλον, που διοργάνωσε η ΕΕ ΑΚΕΛ Λάρνακας.

Η αγγλόγλωσση ‘’Sunday Mail’’ με τίτλο «Η χειρότερη κρίση για τα οινοποιία» γράφει ότι οι πωλήσεις κρασιού έχουν μειωθεί κατά 60%, ενώ πολλά οινοποιεία αντιμετωπίζουν κατάρρευση λόγω της πανδημίας. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα επικαλείται ανώτερη διπλωματική πηγή του εξωτερικού σύμφωνα με την οποία η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ χειρίστηκε λανθασμένα το ζήτημα των σημείων διέλευσης και η επίθεση εναντίον της από την κυπριακή κυβέρνηση ήταν μια κατανοητή αντίδραση. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με την εκκλησία η γιόγκα και ο χριστιανισμός δεν συμβαδίζουν.

«Ασφαλές εμβόλιο τον Οκτώβριο» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή της Κυριακής» που αναφέρεται σε αποκάλυψη στην «Κ» του Έλληνα CEO της φαρμακευτικής Pfizer, δρα Άλμπερτ Μπούρλα. Η εφημερίδα δημοσιεύει πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, στην οποία αναφέρει ότι ένα ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας θα είναι πολύ αρνητικό για την Κύπρο και ότι μεταξύ Αθήνας – Λευκωσίας συζητιέται ο καθορισμός της ΑΟΖ. Φιλοξενεί, επίσης, συνέντευξη της Κύπριας Επιτρόπου της Ε.Ε. για την Υγεία, Στέλλας Κυριακίδου η οποία μιλάει για τη σημασία της προσβασιμότητας στο εμβόλιο και ποια θα είναι η θέση της Κύπρου.

Η κυριακάτικη εφημερίδα «Η Σημερινή» με τίτλο «Ελληνικές ΑΟΖ: Κλειδί η Αίγυπτος, έτοιμη η Κύπρος…» γράφει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δηλώνει ετοιμότητα για καθορισμό ΑΟΖ με την Ελλάδα, η οποία, μετά τη διευθέτηση της ΑΟΖ της με την Ιταλία, θεωρεί ότι κλειδί για τις παραπέρα εξελίξεις είναι συμφωνία για την ΑΟΖ της με την Αίγυπτο. Σε άλλο θέμα της από την πρώτη σελίδα, η εφημερίδα θέτει στο μικροσκόπιο τις χώρες των αιτητών ασύλου και παρουσιάζει στοιχεία της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Εσωτερικών. Αλλού παρουσιάζει την περίπτωση ενός 13χρονου με κινησιακές δυσκολίες με την μητέρα του να δηλώνει ότι έστω και αν το παιδί της έχει ειδικές ικανότητες, έχει δικαίωμα στο όνειρο.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: