Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η νέα μεταναστευτική πολιτική, η κατάσταση στα οδοφράγματα, η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τα ΜΕΔ στο Συνεργατισμό και οι δηλώσεις Σίσι για τη Λιβύη είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα κάτω από τον τίτλο «Θα τους διώχνουμε εμείς και θα μας πληρώνει ο FRONTEX» και γράφει τι αλλάζει η μεταναστευτική πολιτική και ότι όλοι οι αιτητές ασύλου θα παραμένουν έγκλειστοι σε κτίριο που ανεγείρεται στη Μενόγεια μέχρι να εξεταστεί η αίτησή τους. Αλλού γράφει ότι περιορισμένη ήταν χθες η κίνηση στα οδοφράγματα, ότι το κατοχικό καθεστώς δεν επιτρέπει διέλευση Ε/κ και ότι αναμένεται ότι οι Τούρκοι θα ανοίξουν το οδόφραγμα Λιμνίτη. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει για πρόστιμο €4.000 που επιβλήθηκε σε ιδιοκτήτη μπαρ στη Λάρνακα για παράβαση της νομοθεσίας σε σχέση με τα μέτρα για περιορισμό του κορωνοϊού.

«Ζητάμε τα ρέστα από 162 πολιτικούς» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος του «Πολίτη» που γράφει ότι σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για «αμαρτωλά» δάνεια του Συνεργατισμού και ότι μία προς μία ελέγχονται μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις 53 νυν και πρώην αξιωματούχων για τυχόν ευνοϊκή μεταχείριση. Αλλού γράφει ότι ανοίγουν από σήμερα 5 οδοφράγματα οι Τουρκοκύπριοι και κάνει λόγο για παιχνίδι εντυπώσεων άνευ ουσίας. Σε άλλο θέμα ο «Π» γράφει ότι προτίμηση στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια δείχνουν μέχρι στιγμής οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ και ότι μέχρι τις 189 Ιουνίου εκδόθηκαν 4.022 παραπεμπτικά για ενδονοσοκομειακή περίθαλψη εκ των οποίων μόνο τα 212 αφορούσαν τα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Μπλόκο στους Ελληνοκύπριους» γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς δεν επέτρεψε χθες τη διέλευσή Ε/κ από οδοφράγματα, ότι επέτρεψε χθες να διέλθουν μόνο εγκλωβισμένοι και Μαρωνίτες, καθώς και ότι τα Ηνωμένα Έθνη παρακολουθούν την κατάσταση. Αλλού γράφει ότι τα περιοριστικά μέτρα και οι απαγορεύσεις είχαν ως αποτέλεσμα ελάχιστοι να πάνε στα οδοφράγματα και ότι αυτοί που πήγαν ήταν κυρίως Τ/κ, οι οποίοι είχαν κάποιο λόγο να περάσουν στις ελεύθερες περιοχές. Σε άλλο θέμα ο «Φ» γράφει ότι διαφημίζονται στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου Τουρισμού συναυλίες για το 2021 πλησίον της περιοχής Πέτρα του Ρωμιού προτού εξεταστούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

«Τύμπανα Πολέμου από Αίγυπτο προς Λιβύη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα η «Χαραυγή» που γράφει ότι σε μήνυμά του με έμμεσο αποδέκτη την Τουρκία, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος μίλησε ξεκάθαρα για «κόκκινες γραμμές» στη Λιβύη και κάλεσε το στρατό της χώρας του να βρίσκεται σε ετοιμότητα για επιχειρήσεις «εντός και εκτός συνόρων». Αλλού γράφει ότι για τα ναρκωτικά ότι κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει τα χρήματα που απομυζούν οι έμποροι του θανάτου στην Κύπρο και ότι για κάθε €1 που δίνεται στην πρόληψη δίνονται €44 για καταστολή. Σε άλλο θέμα η «Χ» αναφέρεται στο πρώτο πολιτικό μνημόσυνο του Δημήτρη Χριστόφια και γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι «αφιέρωσε όλη του τη ζωή στους αγώνες των εργαζομένων, πολιτική φυσιογνωμία που βγήκε από τα σπλάχνα τους».

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ – Ήβη Μιτσίδου Phillips
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Δευτέρας: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: