Έτσι έχουν, λοιπόν, τα πράγματα μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ: Είναι αλήθεια ότι τα “βρίσκουν ξανά”;

FILE PHOTO: Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, στην Αθήνα. Φωτογραφία. ΑΠΕ-ΜΠΕ, Παντελής Σαίτας




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Μετά από πολλούς μήνες, το Ισραήλ απέκτησε ισχυρή κυβέρνηση. Παρά τις διαφωνίες μεταξύ των πρωταγωνιστών, οι ηγέτες επέλεξαν το εθνικό, και όχι το κομματικό συμφέρον.

Είναι θετικό ότι παραμένει στο τιμόνι του Εβραϊκού Κράτους ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, που διατηρεί σχέση φιλίας και συνεργασίας με τον πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αντιλαμβάνομαι ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κύπρου, Νίκος Δένδιας και Νίκος Χριστοδουλίδης, είχαν καλές και εποικοδομητικές συνομιλίες με το νέο ομόλογό τους, του Ισραήλ, τον Γκάμπι Εσκενάζι.

  • Ο τελευταίος ήταν επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ από το 2007 μέχρι το 2011. Λέγεται ότι ήταν αυτός που έδωσε την εντολή της επίθεσης εναντίον του Μαβί Μαρμαρά, που επιχειρούσε να σπάσει τον αποκλεισμό της Γάζας.
  • Είναι ένα γεγονός που πρέπει να το κρατήσουν όσοι κάνουν αναλύσεις για τις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Εβραϊκού Κράτους. Υπενθυμίζω ότι τη  αποστολή εκείνη είχε χρηματοδοτήσει η Τουρκία. Χρόνια μετά πληροφορηθήκαμε ότι είχε την ευλογία του Ταγίπ Ερντογάν και έγινε στο πλαίσιο της απόφασής του να αντιμετωπίσει γενικά το Ισραήλ στην ανατολική Μεσόγειο.

Πηγές που γνωρίζουν μας δήλωσαν ότι δόθηκε η ευκαιρία στους τρεις υπουργούς Εξωτερικών να ξεκαθαρίσουν τη «θολή» κατάσταση που δημιούργησαν τα “fake news” της Τουρκίας, που προανήγγειλαν μέχρι και συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες…

Είναι κατανοητό ότι το Ισραήλ δεν σχεδιάζει τώρα καμία πρωτοβουλία επαναπροσέγγισης με την κατοχική δύναμη. Οι πηγές τόνισαν το πιο βασικό:

Ο Νετανιάχου δεν φεύγει από την Ιερουσαλήμ ούτε νεκρός. Και ο Ερντογάν έχει ορκιστεί να μετατραπεί η πόλη σε παλαιστινιακή. Δύο άνθρωποι με τέτοιες απόψεις, μπορούν να συνομιλήσουν και κυρίως να συνεργαστούν;

Μόλις την περασμένη Τετάρτη η Τουρκική Προεδρία κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να ενταχθεί στο μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, ειδικά για το θέμα της Ιερουσαλήμ…

  • Σίγουρα, κάποια στιγμή, ιδιαίτερα εάν επανεκλεγεί ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο αμερικανικός παράγοντας θα παρέμβει με στόχο να επιχειρήσει μία προσέγγιση. Αλλά, πάντα υπάρχει το αλλά. Πως θα λυθεί το πρόβλημα της Ιερουσαλήμ; Και θα σταματήσει ο Ερντογάν να ενισχύει στρατιωτικά και οικονομικά τις οργανώσεις που πολεμούν το Εβραϊκό Κράτος;

Το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν πλέον μία έντιμη σχέση. Οι Ισραηλινοί δεν ζήτησαν από την Αθήνα και τη Λευκωσία να διακόψουν τις σχέσεις τους με τους Άραβες. Ούτε η Ελλάδα και η Κύπρος μπορούν να ζητήσουν από τον Νετανιάχου να μην βελτιώσει τις σχέσεις του με την Τουρκία.

Απλούστατα, σε αυτή τη φάση και -θα έλεγα- όσο κυβερνά ο αντισημίτης Ερντογάν, είναι αδύνατο να συμφωνήσουν έστω και σε ένα θέμα από τα πολλά που διαφωνούν. Αυτό μου λένε πηγές που γνωρίζουν και δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω την ανάλυσή τους.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΑΜΥΝΑΣ ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο Πρωθυπουργός πρέπει να δείξει ξανά τόλμη στον Έβρο, και ξανά στο Αιγαίο: Ο “συμβιβασμός” συμφέρει στην Τουρκία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: