Ξανά στα θρανία από την 1η Σεπτεμβρίου: Τι είπε η Νίκη Κεραμέως για παιδιά, γονείς & ολοήμερα

Μαθητές στο Δεύτερο Λύκειο Ναυπλίου κατά την πρώτη ημέρα του Σχολείου μετά την καραντίνα για τον κορωναϊό , Δευτέρα 18 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ
Επιβεβαίωσε σήμερα η Νίκη Κεραμέως πως γίνεται προσπάθεια να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία, αλλά όπως είπε οπωσδήποτε εάν αυτό συμβεί τελικά, δεν θα είναι νωρίτερα από την 1η Σεπτέμβρη.

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ η υπουργός Παιδείας επισήμανε πως “δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς ανοικτά σχολεία. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν μείνει εκτός δομών ήδη 3 μήνες, αναφερόμενη στους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για άνοιγμα και των δημοτικών.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΪ η υπουργός τόνισε πως έχει ζητήσει στο υπουργείο Εσωτερικών να προσαρμοστεί το καθεστώς των αδειών των γονέων που έχουν παιδιά που είναι στο ολοήμερο ούτως ώστε να μπορούν να κάνουν χρήση μειωμένου ωαρίου για να παραλάβουν τα παιδιά τους.


File Photo: Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας στον Σκάι. Photo via skai.gr

Η υπουργός επιβεβαίωσε πως για την ώρα το ολοήμερο σχολείο δεν θα λειτουργεί με το σκεπτικό του υπουργείου να είναι το να δοθεί έμφαση στα πρωινά τμήματα.

Αναλύοντας το σε ποιες βάσεις τοποθετήθηκε η απόφαση του υπουργείου για άνοιγμα των δημοτικών, εν τέλει, η Νίκη Κεραμέως αρχικώς, τόνισε πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε αναφέρει στο διάγγελμα του, λίγο πριν ανοίξουν τα γυμνάσια και τα λύκεια, πως τα δημοτικά θα ανοίξουν εάν η πορεία της πανδημίας στη χώρα είναι καθοδική.

“Ακούμε τους ειδικούς, είχαμε ομόφωνη εισήγηση. Η πορεία της πανδημίας είναι καθοδική, και αυτό μας γεμίζει αισιοδοξία.” ανέφερε.

Οι ειδικοί θεώρησαν ότι τώρα που ανεβαίνει η θερμοκρασία είναι η ιδανική εποχή να ανοίξουν τα σχολεία, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως όπως είναι γνωστό τα παιδιά κολλάνε δυσκολότερα τον ιό. “Έχουμε μια προηγούμενη εμπειρία από τα γυμνάσια και τα λύκεια. Δεν είχαμε ούτε ένα κρούσματα και επιπλέον είχαμε μια υποδειγματική τήρηση των μέτρων.” επεσήμανε η κα Κεραμέως. δίνοντας συγχαρητήρια στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας που εφάρμοσαν τα μέτρα.

“Ασφαλώς και δεν πρέπει να χαλαρώνουμε” τόνισε σε κάθε περίπτωση η υπουργός.

“Δεν υπάρχει επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς ανοικτά σχολεία. Τα παιδιά του δημοτικού έχουν μείνει εκτός δομών ήδη 3 μήνες. Μελέτες έχουν δείξει ότι εκτός σχολείου υπάρχει μια σημαντική επίπτωση στην εξέλιξη των παιδιών…πνευματική εξέλιξη, κοινωνική, ψυχοσυναισθηματική εξέλιξη” υπογράμμισε η υπουργός.

“Είχαμε ένα χρέος στα παιδιά να επιστρέψουν στο φυσικό τους χώρο, τα σχολεία” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “κοιτάξτε γύρω σας. Έχουν ανοίξει τα πάντα πλέον. Τα παιδιά είναι έξω παίζουν χωρίς κανόνες και μέτρα. Πολύ καλύτερο να βρίσκονται στο σχολείο όπου τηρούνται τα μέτρα και θα μάθουν να ζουν στη νέα κανονικότητα, από την στιγμή που έχουμε δει ότι η αποκλιμάκωση των μέτρων δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση.”

Ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά από τη διακοπή των μαθημάτων

Το σχολειό είναι το κατάλληλο περιβάλλον για να εμπεδώσουν τα παιδιά τους κανόνες της νέας πραγματικότητας, δήλωσε από την πλευρά της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη. Σημείωσε ότι η παρουσία στην τάξη δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά, καθώς ορισμένα ίσως να μην είχαν τη δυνατότητα να κάνουν τηλεκπαίδευση. Αναφερόμενη στα σχολικά γεύματα, τόνισε ότι θα αρχίσει ξανά το πρόγραμμα και οι δικαιούχοι θα μπορούν να παίρνουν το γεύμα τους μαζί τους, καθώς δε θα λειτουργήσουν τα ολοήμερα.

Σύμφωνα με δημοσιεύμα του ant1news.gr στους λόγους που υπαγορεύουν την επιστροφή των μαθητών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία αναφέρθηκε κ. Ζαχαράκη, τονίζοντας τις ψυχολογικές επιπτώσεις από τη διακοπή της μαθησιακής διαδικασίας, την ανάγκη επανασύνδεσης με τη σχολική πραγματικότητα, αλλά και την κάλυψη της διδακτικής ύλης στο μέτρο του δυνατού.

“Μιλώντας και με την ιδιότητα του εκπαιδευτικού, δεν μπορείς να υποτιμήσεις ποτέ την επαφή με την μαθησιακή διαδικασία, έστω και τις λίγες ώρες που θα περάσει με τη δασκάλα και το δάσκαλο” το παιδί, υποστήριξε η κ. Ζαχαράκη μιλώντας στο «Θέμα 104,6», μολονότι η ίδια υπενθύμισε πως “το μαθησιακό κομμάτι προσπαθήσαμε να το συνεχίσουμε μέσω της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης”.

Από πλευράς της, η Υφυπουργός χαρακτήρισε αυτονόητη την υποχρέωση του κράτους τα παιδιά να επανέλθουν στο σχολείο, αν και επισήμανε πως “εγώ δεν σας λέω ότι μπορούν να καλύψουν το σύνολο της ύλης που χάθηκε, αλλά έχουμε στείλει ήδη οδηγίες στα σχολεία οι δάσκαλοι να ασχοληθούν με τις κυριότερες ενότητες της ύλης”.

Η ίδια εκτίμησε ακόμη πως “θα βγούμε κερδισμένοι” αν εμπεδώσουν τα παιδιά τους κανόνες υγιεινής της νέας κανονικότητας στα σχολεία, για όσα παιδιά επιστρέψουν στις τάξεις από τη Δευτέρα.

Από τα έως τώρα δεδομένα, “στα Γυμνάσια πάνω από 65% σε όλη την Ελλάδα” των μαθητών έχει επιστρέψει στα θρανία και “λίγο κάτω από 50%” στις τάξεις της Α΄ και Β΄ Λυκείου, σύμφωνα με την Υφυπουργό Παιδείας. “Έστω και λίγα παιδιά να πάνε στο σχολείο για να λύσουν απορία που δεν μπορούσαν λόγω τηλεκπαίδευσης είναι θέμα ισότητας ευκαιριών” εξήγησε η κ. Ζαχαράκη και προσδιόρισε την εκκίνηση του νέου σχολικού έτους στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Με πληροφορίες από το skai.gr και ant1news.gr

“Καμπανάκι” Σύψα για εφησυχασμό: Σε δύο εβδομάδες τα αποτελέσματα των συνωστισμών σε πλατείες-μπαρ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal