Πριν 41 χρόνια ο Καραμανλής υπέγραψε τη Συμφωνία για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ [video]

File Photo: H ιστορική στιγμή κατά την οποία ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής υπογράφει στο Ζάππειο την περίφημη απόφαση για τη σχέση της Ελλάδας με την ΕΟΚ και μετέπειτα ΕΕ. @KostasVlasis




Ήταν σαν σήμερα πριν από 41 χρόνια. Τότε, στο Ζάππειο με κάθε επισημότητα, ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής ως πρωθυπουργός της χώρας υπέγραψε την ιστορική συμφωνία ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ.

Με τη υπογραφή πλέον και της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα από εκείνη την ημέρα αριθμούσε 10 χώρες – μέλη, για να φτάσει τα 28 μέχρι το Brexit σήμερα η ΕΕ (πλέον) να μετρά τα 27 μέλη.

Υπενθυμίζεται πως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πίστευε ότι η ΕΟΚ δεν αποτελούσε «απλώς οικονομικήν κοινοπραξίαν, αλλά οντότητα με ευρυτέραν πολιτικήν αποστολήν και σημασίαν».

Αξίζει να αναφερθεί πάντως πως η Ελλάδα είχε γίνει δεκτή στην αρχική ομάδα των Έξι της Ευρώπης, ως πρώτο συνδεδεμένο μέλος, στις 9 Ιουλίου 1961 στην ΕΟΚ. Ωστόσο η ολοκλήρωση της εισόδου στην Κοινή Ευρωπαϊκή Αγορά έγινε με καθυστέρηση 18 χρόνων…

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Ο Αντιπρόεδρος της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς με ανάρτηση του στο twitter αναφέρει: Πέρασαν 41 χρόνια από εκείνη τη μέρα που υπογράφηκε η ληξιαρχική πράξη γέννησης της ευρωπαϊκής Ελλάδας. Ο Εθνάρχης που την οραματίστηκε και όλοι όσοι εργάστηκαν για μια ισχυρή Ελλάδα ισότιμη στην Ευρώπη δικαιώθηκαν. Την επόμενη του Ταμείου Ανάκαμψης το μήνυμα ακόμη πιο σαφές.

Το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Επίσης το γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα με σύνθημα “Συνεχίζουμε μαζί” αναφέρεται στη σημερινή επέτειο μέσω του twitter ως εξής: “Η Ελλάς από σήμερα αποδέχεται οριστικά την ιστορική πρόκληση & την ευρωπαϊκή της μοίρα, διατηρώντας την εθνική της ταυτότητα. Έχουμε εμπιστοσύνη και στην Ευρώπη και στην Ελλάδα» | 28 Μαΐου 1979”

Το Γραφείο Τύπου της ΝΔ

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, για την επέτειο της υπογραφής της συμφωνίας ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση: «41 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Εθνάρχης και Ιδρυτής μας Κωνσταντίνος Καραμανλής έβαλε την υπογραφή, ώστε η Ελλάδα να ενταχθεί ως δέκατο μέλος στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα.
Η προσχώρηση της Ελλάδας στην ΕΟΚ αποτέλεσε το μεγαλύτερο όραμά του και αποδείχθηκε ιδιαίτερα επωφελής για την πατρίδα μας. Η ένταξη στην ΕΟΚ ισχυροποίησε τη χώρα μας έναντι εξωτερικών κινδύνων, συνετέλεσε στη σταθεροποίηση και στην αναβάθμιση της ποιότητας της Δημοκρατίας και βοήθησε στην οικονομική ανάπτυξη.
Σήμερα το μήνυμα της αλληλεγγύης και της κοινής αντιμετώπισης των σύγχρονων προκλήσεων, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ. Η Ευρώπη βρίσκεται προ γενναίων αποφάσεων που θα παίξουν ρόλο στο κοινό μας μέλλον, με την Ελλάδα να είναι πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση των συγκεκριμένων θέσεων.
Τιμάμε σήμερα την ιστορική επέτειο και με αυτοπεποίθηση για τα κεκτημένα μας, ενισχύουμε τη θέση της Ελλάδος στην Ενωμένη Ευρώπη για να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων».

Βαρβιτσιώτης: Το μεγάλο ταξίδι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

Μήνυμα για τα 41 χρόνια από την υπογραφή της Συμφωνίας για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο Ζάππειο έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με ανάρτησή του στο twitter.
«Σαν σήμερα, 41 χρόνια πριν, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διασφάλισε με την υπογραφή του τη συμμετοχή της Ελλάδας στο μεγάλο ταξίδι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Σήμερα το όραμα της ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης είναι πιο επίκαιρο παρά ποτέ», ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Βλάσης: Ιστορική στιγμή

Μήνυμα για τα 41 χρόνια από την υπογραφή της συμφωνίας για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια έστειλε ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, με ανάρτησή του στο twitter.
«41 χρόνια από την ιστορική στιγμή στο Ζάππειο, όπου άρχισε το ταξίδι της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια χάρη στην ηγετική φυσιογνωμία του Κωνσταντίνου Καραμανλή» σημειώνει ο κ. Βλάσης και προσθέτει: «Σήμερα η συμβολή της Ελλάδας στο ευρωπαϊκό όραμα συνεχίζεται με στόχο μια ειρηνική, ενωμένη και ευημερούσα Ευρώπη».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΝΔ / Ευρωπαϊκή Επιτροπή / sansimera.gr/ Ν. Στ.
Αθήνα, Ελλάδα

«Είστε παραβάτες και καταδικασμένοι»: Η αποστομωτική απάντηση του ΥΠΕΞ στις αθλιότητες της Άγκυρας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: