Πότε τελειώνει η πανδημία; Τι προβλέπει μαθηματικό μοντέλο για Ελλάδα και 83 χώρες

Απαγορευτικές ταινίες σε παγκάκια στο Σαγκ Χάρμπορ της Νέας Υόρκης. EPA/Peter Foley




Ένα μαθηματικό μοντέλο με το οποίο προβλέπουν την ημερομηνία που διάφορα κράτη θα απαλλαγούν από την πανδημία ανέπτυξαν ερευνητές του  Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Σιγκαπούρης. (Singapore University of Technology and Design)

Το μοντέλο πρόβλεψης ανανεώνεται καθημερινά με επίσημα δεδομένα που αφορούν επιβεβαιωμένους θανάτους και κρούσματα από επίσημες πηγές.

Το μοντέλο είναι δυναμικό, ενημερώνεται δηλαδή καθημερινά και άρα οι προβλέψεις του μπορεί να τροποποιούνται επί τα χείρω ή επί τα βελτίω.

Στις 30 Απριλίου λοιπόν, το συγκεκριμένο μοντέλο προέβλεπε ότι το τέλος της πανδημίας για όλον τον κόσμο σε ποσοστό 100% πρόκειται να συντελεστεί περίπου στις 4 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την αναθεωρημένη εκδοχή και ενώ η αρχική πρόβλεψη έλεγε 27 Νοεμβρίου. Καλά Χριστούγεννα δηλαδή. Στους πίνακες που επισυνάπτονται εμφανίζονται τρία σενάρια, δηλαδή η ολοκλήρωση της πανδημίας σε ποσοστό 97%, 99% και 100%.

Για να συντάξουν τις ημερομηνίες αυτές οι ερευνητές βασίστηκαν στην αρχή ότι η εξέλιξη της COVID-19 δεν είναι απολύτως τυχαία.

Οπως και οι άλλες πανδημίες, έτσι και αυτή του νέου κορωναϊού ακολουθεί έναν κύκλο ζωής από το ξέσπασμα, στη φάση επιτάχυνσης, το σημείο καμπής, την αποκλιμάκωση και τέλος την σταδιακή παύση ή το τέλος.

Ενας τέτοιος κύκλος είναι το αποτέλεσμα μέτρων και συμπεριφορών που έχουν υιοθετηθεί κατά της πανδημίας από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένων των ατόμων (αποφυγή επαφής) αλλά και κυβερνήσεων (κλείσιμο πόλεων) αλλά και των φυσικών περιορισμών του οικοσυστήματος.

Ετσι οι πανδημικοί κύκλοι ποικίλλουν από χώρα σε χώρα.

Και αναλόγως διαφέρουν και οι προβλέψεις διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Η Σιγκαπούρη για παράδειγμα φαίνεται να απαλλάσσεται πλήρως από τον ιό στις 28 Ιουνίου, το Ηνωμένο Βασίλειο γύρω στις 20 έως και 27 Αυγούστου.

Οσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες η πρόβλεψη είναι ακόμη χειρότερη καθώς τα στοιχεία δείχνουν απαλλαγή από τον κορωναϊό από 5 Σεπτεμβρίου (στοιχείο που εμφανίζεται στον πίνακα) έως και 20 Σεπτεμβρίου σύμφωνα με τα πιο αναθεωρημένα στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στο αρχικό paper.

Αναφορικά με την Ελλάδα οι ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Σιγκαπούρης εκτιμούν ότι το 97% των αναμενόμενων κρουσμάτων θα καταγραφεί την 9η Μαΐου. Το 99% θα καταγραφεί στις 24 Μαΐου, ενώ το τέλος της πανδημίας για τη χώρα μας εκτιμάται στις 12 Ιουλίου.

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, οι ερευνητές εκτιμούν ότι το τέλος της πανδημίας αναμένεται στις 30 Αυγούστου για την Ιταλία, την 5η Αυγούστου για τη Γερμανία, στις 8 Αυγούστου για τη Γαλλία, στις 2 Αυγούστου για την Ισπανία, στις 27 Ιουλίου για το Βέλγιο και στις 8 Σεπτεμβρίου για την Ολλανδία.

Δείτε εδώ το πρωτότυπο της έρευνας που τιτλοφορείται «When Will COVID-19 End? Data-Driven Prediction»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: