Όντως όσα λέγονται για την Κίνα είναι “θεωρίες συνωμοσίας”; Γιατί ανησυχεί ο Πρόεδρος Τραμπ;

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στο Λευκό Οίκο. EPA, Erin Schaff / POOL




ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ:
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Τα κρούσματα από τον κορωναϊό και οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινά. Το λέμε κάθε μέρα, θα πείτε. Αλλά φοβάμαι ότι ο πρόλογος αυτός θα συνοδεύει τα κείμενά μας μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, και σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, τα κρούσματα στην Αμερική είχαν φτάσει τα 1,103,225. Μία πρόβλεψη ομιλεί για πάνω από 1,5 εκατ. μέχρι το καλοκαίρι.

Οι θάνατοι άγγιξαν τις 65 χιλιάδες (64,808 για την ακρίβεια). Και άλλοι 1.800 και πλέον συνάνθρωποί μας έχασαν τις ζωές τους τις τελευταίες 24 ώρες.

Υπάρχει και μία άλλη μέτρηση, που δείχνει μεγαλύτερη αύξηση στα κρούσματα και στον αριθμό των νεκρών. Αλλά οι πάντες, ακόμα και οι αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, εμπιστεύονται αυτήν του Τζον Χόπκινς. Οπότε, σε αυτή την ιστοσελίδα θα συνεχίσουμε να εμπιστεύομαστε την ιατρική σχολή της Βαλτιμόρης.

  • Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός πρόεδρος, για πρώτη ίσως φορά, δεν έκρυψε το φόβο του για το γεγονός ότι 100 ίσως χιλιάδες Αμερικανοί θα χάσουν τις ζωές τους, ως αποτέλεσμα της απαράδεκτης αργοπορίας του να λάβει αποφάσεις για την αντιμετώπιση του «κινέζικου ιού».

Μέχρι πριν λίγες ημέρες ο κ. Τραμπ φαίνεται να πίστευε ότι ο αριθμός των νεκρών θα έφτανε μέχρι τις 70 χιλιάδες. Όμως, τα νούμερα αυτά φαίνεται ότι θα είναι παρελθόν μέχρι τη Δευτέρα. Απ’ εκεί και πέρα, η ελπίδα του είναι ότι δεν θα ξεπεράσουν τις 100 χιλιάδες.

«Ευελπιστώ», είπε, «ότι θα καταλήξουμε να έχουμε κάτω από 100.000 χαμένες ζωές, που είναι φρικιαστικός αριθμός παρ’ όλ’ αυτά», δήλωσε ο κ. Τραμπ.

Μετά από πολύ καιρό η ανησυχία ήταν έκδηλη στο πρόσωπό του, πριν αναχωρήσει για το Καμπ Ντέιβιντ με την οικογένειά του και τους συνεργάτες του. Έκαναν και κάτι άλλο οι συνεργάτες του Αμερικανού προέδρου. Επανέλαβαν δημόσια τη δήλωσή του ότι η πανδημία συνδέεται με συγκεκριμένο εργαστήριο στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Δεν είναι ο μόνος που το πιστεύει. Βεβαίως, είναι άλλο να το υποστηρίζει ο ηγέτης της αμερικανικής υπερδύναμης και άλλο ο κάθε ψεκασμένος.

Η ανησυχία του κ. Τραμπ αφορά και μία πραγματικότητα που βιώνει τις τελευταίες δύο εβδομάδες: ότι η υποστήριξη του σε πολιτείες που κέρδισε πριν τέσσερα χρόνια, μειώνεται απελπιστικά από την ημέρα που μπέρδεψε στο μυαλό του τις ενέσεις με …χλωρίνη ως το απόλυτο φάρμακο για τον κορωναϊό.

Εσχάτως, ο Αμερικανός Πρόεδρος δείχνει μία δικαιολογημένη -θα έλεγα- νευρικότητα.

Όλες οι δημοσκοπήσεις τον παρουσιάζουν να ακολουθεί τον Δημοκρατικό υποψήφιο Τζο Μπάιντεν και παναμερικανικά και στις κρίσιμες πολιτείες. Η διαφορά είναι μεγάλη.

  • Λόγω αυτού του γεγονότος, επιλέγει στόχους που πιστεύει ότι θα τον βοηθήσουν να καλύψει τη διαφορά. Μετά τους αρχικούς ύμνους στην Κίνα και στον πρόεδρο της, που χαρακτήριζε «φίλο» του, εσχάτως έχει εξαπολύσει άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον του Πεκίνου το οποίο κατηγορεί ευθέως ότι ευθύνεται για την τραγωδία που βιώνουν όλοι οι λαοί.

Εκμεταλλεύεται ταυτόχρονα το θυμό των Αμερικανών πολιτών εναντίον της Κίνας. Παρατηρείται οργή, καθώς η Αμερική δέχεται μία άνευ προηγουμένου επίθεση αυτή τη στιγμή από τον ιό. Είναι πολλοί οι νεκροί, είναι γεμάτα τα νοσοκομεία με ανθρώπους. Εκατομμύρια βρίσκονται κλεισμένοι στα σπίτια τους. Τριάντα περίπου εκατομμύρια είναι οι νέοι άνεργοι. Η οικονομία καταρρέει. Και πόλεμο να είχε εξαπολύσει η Κίνα εναντίον των ΗΠΑ, δεν θα κατάφερνε να γονατίσει την υπερδύναμη. Δικαιολογημένα πλημμυρίζει η οργή εναντίον της Κίνας. Η κομμουνιστική ηγεσία φέρθηκε σκάρτα σε όλο τον πλανήτη.

Ο κ. Τραμπ, λοιπόν, ισχυρίζεται ότι έχει δει τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η πανδημία ξεκίνησε από το εργαστήριο στην Ουχάν.

Και λόγω αυτού είναι στο στάδιο της απόφασης για να επιβάλει, όπως είπε, νέους δασμούς ώστε να τιμωρήσει την Κίνα.

Η επιβολή νέων, υψηλότερων δασμών εναντίον του Πεκίνου, είπε πριν αναχωρήσει για το Καμπ Ντέιβιντ, παραμένει «ασφαλώς μια επιλογή» σε αντίποινα για την εξάπλωση της πανδημίας του κορωναϊού.

Αν δεν τιμωρήσει την Κίνα οι ελπίδες του για επανεκλογή στην προεδρία θα εξανεμιστούν εντελώς.

«Πολλά πράγματα», δήλωσε, «γίνονται όσον αφορά την Κίνα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι προφανώς με αυτό που έγινε. Αυτή είναι άσχημη κατάσταση — σε όλο τον κόσμο, σε 183 χώρες. Αλλά θα έχουμε πολλά να πούμε γι’ αυτό. Είναι ασφαλώς μια επιλογή. Είναι ασφαλώς μια επιλογή».

Πάντως, έχει σημασία ότι οι δηλώσεις του κ. Τραμπ γίνονται μετά από την ανακοίνωση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που ουσιαστικά διαψεύδουν την προεδρική θεωρία, ότι ο ιός ξεκίνησε από εργαστήριο της Ουχάν.

  • Και ο πρόεδρος, και οι συνεργάτες του διακινούν θεωρίες συνωμοσίας, όπως τους κατηγορούν οι δημοσιογράφοι. Όμως, είναι όντως θεωρίες συνωμοσίας; Πολλοί άνθρωποι προβληματίζονται πια… Ο κ. Τραμπ κατηγορεί τους Κινέζους ότι μπορούσαν να περιορίσουν τον ιό μέσα στα σύνορα τους, αλλά δεν το έπραξαν.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος πιστεύει επίσης ότι η Κίνα δεν λέει την αλήθεια για τον αριθμό των νεκρών στη χώρα.

Δεν έχει άδικο. Το έχουμε γράψει πολλές φορές και σε τούτη την ιστοσελίδα, ότι δεν μπορεί κανείς να πιστέψει ότι σε μία χώρα με 1,4 δισεκ. πληθυσμό είχαν ασήμαντο αριθμό νεκρών και κρουσμάτων. Γιατί δεν λένε το …μυστικό και στις άλλες χώρες;

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Ο πρόεδρος Τραμπ σκέφτεται να δώσει χάρη στον πληρωμένο ατζέντη της Τουρκίας: Απαράδεκτη πράξη…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: