Ο κορωναϊός “χτυπά” και την άμυνα της Κίνας: Μόλις στο 6,6% η αύξηση του προϋπολογισμού για στρατιωτικές δαπάνες

File Photo: Κινέζοι άντρες των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας. EPA,ROMAN PILIPEY
Η κυβέρνηση της Κίνας αποφάσισε ο προϋπολογισμός της για την άμυνα να αυξηθεί κατά 6,6% το 2020, δηλαδή κατά ποσοστό που είναι το χαμηλότερο των τελευταίων ετών — ήταν 7,5% πέρυσι — καθώς η οικονομία της δοκιμάζεται εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του κορονοϊού.

Η απόφαση του Πεκίνου αντανακλά τις αβεβαιότητες όσον αφορά την παγκόσμια οικονομική συγκυρία. Το ποσοστό της αύξησης των στρατιωτικών δαπανών περιλαμβάνεται στην κυβερνητική έκθεση που δημοσιοποιήθηκε ταυτόχρονα με την έναρξη της ετήσιας συνόδου της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης.

Το σύνολο των στρατιωτικών δαπανών της Κίνας θα ανέλθει σε 1,268 τρισεκατομμύριο γιούαν (163 δισεκατομμύρια ευρώ), θα είναι δηλαδή υποτριπλάσιο ως υποτετραπλάσιο σε σχέση με αυτές των ΗΠΑ.

Απευθυνόμενος στα μέλη του κινεζικού κοινοβουλίου στην εναρκτήρια ομιλία του, ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ θύμισε ότι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις για το Πεκίνο παραμένει η σχέση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. «Θα εναντιωθούμε αποφασιστικά και θα αποτρέψουμε αποσχιστικές δραστηριότητες με σκοπό την ‘ανεξαρτησία της Ταϊβάν’», τόνισε ο Λι.

Με πληροφορίες από dpa-AFP-Reuters, μέσω ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πεκίνο, Κίνα

Σημαντική μείωση στους αριθμούς των θανάτων από κορωναϊό στη Γερμανία, λέει το Ινστιτούτο Κοχ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal