Κόντρα Ερντογάν – αντιπολίτευσης για την μετακίνηση του εμπνευστή της “Γαλάζιας Πατρίδας”

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Φωτογραφία , πηγή , Τουρκική Προεδρεία




Αντιδράσεις προκαλεί στην αντιπολίτευση στην Τουρκία ο διορισμός του επιτελάρχη του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας, Τζιχάτ Γιαϊτζί, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού.

Η μετακίνηση έγινε απευθείας με προεδρικό διάταγμα, και η αντιπολίτευση την ερμηνεύει ως ‘απόλυση’ του αρχιτέκτονα της ‘συμφωνίας’ της Τουρκίας με τη Λιβύη αλλά αυτού που καθάρισε τις ναυτικές δυνάμεις από την οργάνωση Γκιουλέν.

Ο βουλευτής του Ρεπουπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Αλί Τσελεπί δήλωσε μέσω τουίτερ ότι “είναι πολύ σοβαρή και προκαλεί σκέψεις ο διορισμός του Αντιναύαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί, αρχιτέκτονα της ‘συμφωνίας’ με τη Λιβύη, ενός από τους δημιουργούς της έννοιας της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’, και ο οποίος είναι στο στόχαστρο των γκιουλενιστών και των Ελλήνων”.

Ο βουλευτής του Καλού Κόμματος Αϊτούν Τσιράι επίσης μέσω του λογαριασμού του στο τουίτερ αντέδρασε, αναφέροντας ότι ο Τζιχάτ Γιαϊτζί ο οποίος “έχει επαναφέρει στην επικαιρότητα την Μεσόγειο με την έννοια της Γαλάζιας Πατρίδας διορίστηκε σε μια δυσμενή θέση”.

Ο Τζιχάντ Γιατζί είχε ετοιμάσει εκθέσεις, χάρτες, άρθρα και συνέγραψε βιβλία προκρίνοντας μια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο “Η Τουρκία και ο αγώνας για διαμοιρασμό του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο” διαπραγματεύεται τη στρατηγική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι ο συγγραφέας επίσης του βιβλίου “Λιβύη, ο θαλάσσιος Γείτονας της Τουρκίας” στο οποίο είχε υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να υπογραφεί το συντομότερο συμφωνία με τη Λιβύη “για να εμποδιστούν οι παραβιάσεις της Ελλάδας και των Ε/Κ στη Μεσόγειο”.

Τον Μάιο του 2019 εξέδωσε επίσης βιβλίο με τίτλο “Η έννοια της ΑΟΖ” στο οποίο υποστηρίζει ότι πάγια θέση της Άγκυρας είναι ότι η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου. “Η Τουρκία διεκδικεί – στις περιοχές που αποκαλεί Γαλάζια Πατρίδα – δικαιώματα εκμετάλλευσης του φυσικού θαλάσσιου πλούτου”, ανέφερε. Το τελευταίο του βιβλίο έχει τίτλο “Οι αξιώσεις της Ελλάδας: Τα προβλήματα του Αιγαίου, ερωτήματα και απαντήσεις”.

Με πληροφορίες ΚΥΠΕ της Άννας Ανδρέου
Λευκωσία, Κύπρος

Ευρεία σύσκεψη για το μεταναστευτικό και τα θαλάσσια σύνορα υπό τον Α/ΓΕΕΘΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: