Κλειδώνει με ορίζοντα ισχύος τον Σεπτέμβριο η μείωση ΦΠΑ για εστίαση, διανυκτερεύσεις, αεροπορικά εισιτήρια

File Photo: Υπάλληλος φορώντας γάντια και σκούφο ετοιμάζει φαγητό σε πακέτο σε εστιατόριο στο κέντρο της Κορίνθου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΨΩΜΑΣ




Σημαντικές φορολογικές παρεμβάσεις που έχουν στόχο να αναθερμάνουν τη ζήτηση στην ελληνική οικονομία εξετάζει σοβαρά η κυβέρνηση. Οι σχετικές ανακοινώσεις θα ανακοινωθούν αύριο από τον πρωθυπουργό.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ιστότοπου Capital, εξετάζονται:

– Η μείωση του ΦΠΑ στον κλάδο της εστίασης. Ο καφές και τα ροφήματα υπάγονται σε συντελεστή 24% και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ειλημμένη η απόφαση για υπαγωγή στον κανονικό συντελεστή 13%

– Η μείωση του ΦΠΑ στις διανυκτερεύσεις. Αυτό που εξετάζεται σοβαρά από το υπουργείο Οικονομικών είναι να υπαχθούν εκτάκτως για την καλοκαιρινή περίοδο οι διανυκτερεύσεις στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% που είναι σήμερα.

– Η μείωση ή και προσωρινή αναστολή του τέλους διαμονής στα ξενοδοχεία. Το τέλος διαμονής κυμαίνεται από 0,5 ευρώ έως και 4 ευρώ ανά άτομο και ανά διανυκτέρευση ανάλογα με τον αριθμό των αστεριών του τουριστικού καταλύματος.

– Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες προκειμένου να στηριχθεί κατά κύριο λόγο ο εσωτερικός τουρισμός. Η πρόταση που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τη μείωση του συντελεστή από το 24% στο 13% για τους μήνες της τουριστικής σεζόν.

– Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στις αεροπορικές μεταφορές. Σήμερα τα αεροπορικά εισιτήρια που εκδίδονται εγχώρια υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ 24% και μελετάται η μείωσή τους στο 13%.

– Η κατάργηση για το φετινό φορολογικό έτος της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η προκαταβολή φόρου είναι σήμερα 100% του φόρου που βεβαιώνεται για την προηγούμενη φορολογική χρήση. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μείωση ή και κατάργηση της προκαταβολής φόρου είναι καθολικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.

Οσον αφορά στη διάρκεια των μέτρων, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, προδιέγραψε τον χρονικό ορίζοντα της ισχύος αυτών πιθανότατα έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση λίγο πριν από τη λήξη τους, τα μέτρα θα επανεξεταστούν προκειμένου να κριθεί αν πρέπει να παραταθούν, με βάση τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας και την αποτίμηση της όποιας θετικής επίπτωσής τους στην αναθέρμανση της οικονομίας.

Με πληροφορίες από Capital.gr 

Κρατική ενίσχυση ζητά ο πρόεδρος της ΑEGEAN: Αποκλείει την κρατικοποίηση της εταιρίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: