Κύριε Προδρόμου, σταματήστε τα χαζοχαρούμενα και απαντήστε επιτέλους! Η Παιδεία θέλει κότσια, όχι σάλιο!

File Photo: Ο υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου. ΚΥΠΕ, ΚΑΤΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ




Του ΝΙΚΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗ (*)

Λίγο πριν την πρώτη εκλογή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Νίκου Αναστασιάδη, και όταν ακόμη βρισκόμουν στην Κύπρο και εργαζόμουν σε εκεί Πανεπιστήμιο, είχαμε φιλοξενήσει τον κ. Πρόεδρο (και τους άλλους δυο υποψήφιους) να αναλύσει το πρόγραμμα του.

Μεταξύ άλλων, και σε σχετικό ερώτημα φοιτητή, ο κ. Αναστασιάδης, με τον κάθετο τρόπο που τον διακρίνει, απάντησε:

“Δεν θα ανεχτώ οι όποιες αποφάσεις μου να είναι τέτοιες που με την λήξη της θητείας μου να μην μπορώ να σας κοιτάξω στα μάτια. Έχω παιδιά και εγγόνια και ξέρω”!

  • Οκτώ χρόνια μετά, και ενώ από τότε βρίσκομαι στη Νέα Υόρκη, ήμουν από τους πρώτους που συνεχάρησαν τον Πρόεδρο δημόσια, σε διάφορα ΜΜΕ αλλά κυρίως από αυτή τη στήλη για τις σχετικά άμεσες και παραγωγικές εξαγγελίες του για πρόληψη και προστασία των Κυπρίων από τον κορωνοιό.

Ειδικά σε σχέση με την μεγάλη καθυστέρηση στο Ηνωμένο Βασίλειο και εδώ στις ΗΠΑ, μια καθυστέρηση που είχε ως αποτέλεσμα να χαθούν χιλιάδες ζωές, ο Πρόεδρος της Κυπριακης Δημοκρατίας έπραξε το καλύτερο που μπορούσε. Ως τώρα τουλάχιστον!

Μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για το Υπουργείο Παιδείας; Μα πώς να κρίνουμε το σωστό και το λάθος; Οι απόψεις των επιδημιολόγων διίστανται. Αν λάβουμε υπόψιν τον κ. Κωστρίκη, δεν ήταν ενήμερος για την απόφαση ανοίγματος των σχολείων. Τι και γιατί, μπορούμε να το υποψιαστούμε. Έτσι γίνεται πάντα, οι “μεγάλες δυνάμεις” πιέζουν όταν τα συμφέροντα τους διακυβεύονται.

Πρόεδρε, σκέψου ξανά! Ερεύνα περισσότερο! Τα “μάτια”!

Δικαιολογημένα, οι γονείς, ο κόσμος και τα ΜΜΕ ρωτάνε να μάθουν. Η ανασφάλεια κτύπησε την πόρτα όλων των συνανθρώπων μας. Θέλουν να μάθουν υπεύθυνα. Όμως παίρνουν απαντήσεις;

Τα ΜΜΕ ρωτάνε τον κ. Προδρόμου για το συνωστισμό που θα παρατηρηθεί στα λεωφορεία και απαντά για το έργο της κυβέρνησης.

Τον ρωτάνε για τους κινδύνους και πάλι λιβανίζει την κυβέρνηση.

Αν ρωτήσουμε τον κ. Προδρόμου ΓΙΑΤΙ το παιδαγωγικό σύστημα της Κύπρου δεν ήταν ΗΔΗ έτοιμο να μετατραπεί σε διαδικτυακό (όχι μόνο ως απαντηση στη σημερινή κρίση αλλά κυρίως ως τάση της νέας εποχής και των νέων ρυθμών εκπαίδευσης), τι θα απαντήσει; Θα μιλήσει για το success story ή για τη δεύτερη θέση της Φουρέιρα στη Eurovision;

  • Κύριε Προδρόμου, σεβαστείτε τον κόσμο. Περιμένουμε να ακούσουμε κάτι σοβαρό από εσάς. Αντί αυτού, ακούμε χαζοχαρούμενες κουβέντες ωσάν να κερδίσατε εκλογές. Συνειδητοποιήστε επιτέλους τη σοβαρότητα. Η Παιδεία θέλει πρόγραμμα, όραμα και τόλμη.

Προς το παρόν, το μόνο που βλέπουμε είναι η αβεβαιότητα και ανασφάλεια που έχει γεμίσει ο κόσμος από το δρομολογούμενο “άνοιγμα” και τα μπλα μπλα μπλα. Γυρίστε και λίγο το κεφάλι εκτός του γραφείου σας (π.χ. εδώ στη Νέα Υόρκη) και ξυπνήστε πριν να είναι πολύ αργά.

Αν είναι τόσο ασφαλές να πάνε τα παιδιά στο σχολείο, θα δούμε και τους βουλευτές, άμεσα μαζί, εκτός Skype; Θα σας δούμε κι εσάς ξανά, άμεσα, στα τηλεοπτικά στούντιο (και όχι μέσω Skype); Πολλά τα ερωτήματα, κενές οι απαντήσεις.

Κύριε Προδρόμου, η (πολιτική) Παιδεία θέλει ειλικρίνεια, προγραμματισμό, σοβαρότητα, όραμα, πλάνα έκτακτης ανάγκης. Μια ματιά προς το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεως δεν βλάπτει. Θέλει πράξεις και όχι σάλιο (όχι θεωρίες και λαϊκίστικους πανηγυρισμούς, που γελοιοποιούν ακόμη και αυτά που έκαναν οι συνάδελφοι σας και ο Πρόεδρος).

Υ.Γ. 1: Πρόεδρε, θα ρισκάρεις όσα έκτισες αυτό τον καιρό; Θυμήσου τα “μάτια”!

Υ.Γ.2: Ο Θεός να Βάλει το Χέρι του πάνω στα παιδιά μας!

(*) Ο Νίκος Αντωνιάδης είναι Αν. Βοηθός Καθηγητής Επικοινωνίας, Στρατηγικής & Πολιτικού Μάρκετινγκ στο Πανεπιστήμιο St. John’s της Νέας Υόρκης και Συντάκτης στις εφημερίδες ikypros.com & LA Voice

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες κανενός.

«Όσο να ‘ρθει η Ευρωπαϊκή Ένωση, να φέρει την ΑΟΖ»: Απουσιάζει η Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Στρατηγική

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: