Οι όμορφες σκηνές από το άνοιγμα της Ακρόπολης ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο: Το βίντεο του ABC…

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ξεναγείται από την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη στην Ακρόπολη, τη Δευτέρα 18 Μαΐου 2020. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ




Ανάρτηση στο Twitter βίντεο που επιμελήθηκε ο ανταποκριτής του αμερικανικού τηλεοπτικου δικτύου ABC News, James Longman, επισημαίνει εισαγωγικά ότι, τη στιγμή που η Ελλάδα ανοίγει εκ νέου τους εμβληματικούς αρχαιολογικούς της χώρους, μετά την απίστευτη επιτυχία της στο πεδίο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, ο ανταποκριτής του, βρίσκεται στην Αθήνα, όπου εισάγονται μέτρα προφύλαξης στο πλαίσιο του σχεδιασμού ασφαλούς υποδοχής των τουριστών.

“Έχουμε την πολύ ξεχωριστή τιμή να βρισκόμαστε στον βράχο, στον οποίο δεσπόζει ο Παρθενώνας, όπου κάθε βράδυ υποστέλλεται η ελληνική σημαία, η σημαία που κυματίζει πάνω από την Αθήνα. Δεν έχετε συχνά την ευκαιρία να βλέπετε τον Παρθενώνα όπως είναι τώρα, καθώς δεν υπάρχουν τουρίστες, εδώ και τέσσερις, πέντε ή έξι εβδομάδες περίπου, λόγω των συνεχόμενων περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοστεί στη χώρα.

  • Στην πραγματικότητα, όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι παρέμειναν κλειστοί το διάστημα αυτό, ωστόσο, η χώρα προετοιμάζεται να τους θέσει εκ νέου σε λειτουργία, και γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ πάνω.

Θα πρέπει πολύ προσεκτικά να εξεταστούν ειδικά μέτρα προστασίας για τους τουρίστες που τελικά θα αρχίσουν να ταξιδεύουν ξανά στην Ελλάδα. Για το λόγο αυτό, σε όλο αυτό το χώρο, στα αρχαία μάρμαρα, έχουν τοποθετηθεί αυτοκόλλητες σημάνσεις που γράφουν «Μείνετε ασφαλείς», «Τηρείτε αποστάσεις 2 μέτρων». 

Στο απόγειο του καλοκαιριού, περίπου 16.000 έως 18.000 άνθρωποι επισκέπτονται καθημερινά το χώρο αυτό. Θα πρέπει, όμως, τώρα να συμμορφωθούν με τους κανόνες τμηματικής προσέλευσης [σ.σ. στο μνημείο], με τη δυνατότητα να επισκέπτονται τον βράχο μόνο 2.000 άνθρωποι ανά ώρα [sic].

Αυτό είναι το σχέδιο, ούτως ή άλλως, το οποίο αποτελεί, ωστόσο, μέρος μιας μεγαλύτερης εικόνας στην Ελλάδα, της επιτυχίας που έχει επιτελεστεί στο πεδίο της αντιμετώπισης του κορωνοϊού. Είναι εξαιρετικό, εάν σκεφτεί κανείς ότι, σε μία χώρα 10-11 εκατομμυρίων ανθρώπων, οι θάνατοι που υπήρξαν ήταν περίπου 160 και τα κρούσματα 2.500 περίπου. Και όπως πληροφορούμαστε, κανένας εργαζόμενος στο εθνικό σύστημα υγείας της χώρας δεν έχει πεθάνει από τον κορωνοϊό. Προφανώς, η σύγκριση σε διεθνές επίπεδο είναι πολύ δύσκολη.

  • Υπάρχουν, ωστόσο, χώρες που σίγουρα τα έχουν πάει καλύτερα και άλλες που δεν τα έχουν πάει και τόσο καλά. Θεωρώ ότι η Ελλάδα δικαιούται να ανήκει στην κατηγορία των χωρών εκείνων που έχουν διαχειριστεί επιτυχώς αυτή την πρώτη φάση.
  • Πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν, κατά την είσοδο στη δεύτερη φάση, ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει και νέα έξαρση [σ.σ. του ιού]. Γι’ αυτό ακριβώς εφαρμόζονται όλοι αυτοί οι περιορισμοί και λαμβάνονται όλες αυτές οι προφυλάξεις. Γιατί η Ελλάδα χρειάζεται την επιστροφή των τουριστών.

Ο τουρισμός ανέρχεται περίπου στο 20% του ΑΕΠ της χώρας, συνεπώς, στη διάρκεια του καλοκαιριού, εξετάζονται τρόποι που θα προσφέρουν στους ανθρώπους από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο τη δυνατότητα να επισκεφθούν την Ελλάδα. Αλλά θα πρέπει οι τρόποι αυτοί να σχεδιαστούν πολύ προσεκτικά.

Προς το παρόν, η Ελλάδα απολαμβάνει τους καρπούς της επιτυχίας της. Αυτός είναι ο ναός προς τιμήν της Αθηνάς, της θεάς της σοφίας. Και μπορώ να πω ότι η Ελλάδα εκπόνησε, προφανώς, ένα πολύ σοφό σχέδιο δράσης για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Και ελπίζει ότι [σ.σ. η θεά Αθηνά] θα συνεχίσει να τους υποστηρίζει, καθώς κάνει το νέο αυτό άνοιγμα.

Οι όμορφες σκηνές από το άνοιγμα της Ακρόπολης ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο: Το βίντεο του ABC…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: