Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» υποψήφια να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην «IRINI»: Η Ευρώπη ψάχνει ακόμα πως θα γίνει η επιχείρηση!

Η φρεγάτα ΎΔΡΑ τύπου ΜΕΚΟ, μια εκ των τεσσάρων του συγκεκριμένου τύπου φρεγατών που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό. Πηγή: Πολεμικό Ναυτικό




ΡΕΠΟΡΤΑΖ Γ.Σ., HELLAS JOURNAL

-Από τις 20 Μαϊου μπαίνει η Ελλάδα στη Μεσόγειο
-Το σπασμένο τηλέφωνο της ΕΕ καλά κρατεί…
-Οι ενστάσεις του ΠΝ για τις λίγες μονάδες

Η φρεγάτα «ΥΔΡΑ» φαίνεται να συγκεντρώνει τις πιο πολλές πιθανότητες ως το πλοίο που πρόκειται να εκπροσωπήσει το Πολεμικό Ναυτικό και την Ελλάδα στην επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης «IRINI» η οποία θεωρητικά κάνει τα πρώτα, ας πούμε δειλά βήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανότατα τις επόμενες ώρες το πλήρωμα θα ενημερωθεί εκτενώς για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που κάνει το Πολεμικό Ναυτικό και αφορά τη συμμετοχή του στη συγκεκριμένη επιχείρηση της Ε.Ε.

Επιτελείς σημείωναν ότι το πλήρωμα και η «ΥΔΡΑ» θα είναι έτοιμα για τον απόπλου από το ναύσταθμο περίπου σε δέκα ημέρες, μ’ ενδιάμεσο σταθμό την Κρήτη όπου εκεί πρέπει να γίνουν κάποιες επιχειρησιακές ενέργειες για λίγες ημέρες και στη συνέχεια θ’ αποπλεύσει εκ νέου για τα νερά της Μεσογείου.

Ταυτόχρονα, στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού πρέπει άμεσα να επιλεγούν για να επανδρώσουν τουλάχιστον για ένα 6μηνο θέσεις Επιτελείου στο Στρατηγείο της Ρώμης, υπό τον Ιταλό Διοικητή γι’ αυτό το χρονικό διάστημα.

Και για να γίνει κάτι τέτοιο, αυτά τα στελέχη πρέπει να περάσουν από ιατρικές εξετάσεις ελέω Covid-19 και με την άφιξή τους στην Ιταλία να τεθούν προληπτικά σε 15θήμερη καραντίνα.

Αυτά όμως αποτελούν διαδικασίες, ορισμένες μάλιστα και συνηθισμένες ή και αναγκαίες για την εποχή που βιώνει όλος ο πλανήτης.

  • Αν συνεννοηθούν στην ΕΕ ίσως η «IRINI» ξεκινήσει ουσιαστικά…

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τώρα όλα δείχνουν πως αυτή η επιχείρηση που ξεκίνησε με διθυράμβους από την Ε.Ε. κάπου ή δεν έχει βρει τα πατήματά της ή η ασυνεννοησία κρύβεται κάτω από το χαλί.

Ο Στρατιωτικός επίτροπος της Ε.Ε. είχε σημειώσει ότι από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου θα ξεκινήσει η ανάπτυξη των μονάδων επιφανείας που πρόκειται να επιτηρούν τη Μεσόγειο ώστε να φανεί ότι η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να συνεισφέρει στην εφαρμογή της απόφασης των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με το εμπάργκο όπλων με προορισμό τη Λιβύη.

Όμως το Γαλλικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 4 Μαΐου η αντιαεροπορική φρεγάτα «JEAN BART» είναι η μονάδα επιφανείας που μετέχει στην «IRINI».

ΕΙΔΗΣΗ: Ο ΙΟΣ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΗΝ “ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ”

Το γαλλικό σκάφος, μαζί με την επίσης Γαλλική φρεγάτα «ACONIT» θα πραγματοποιήσει περιπολίες στην κεντρική Μεσόγειο, και θα συνεισφέρει, χάρη στα μέσα αναγνώρισης και εντοπισμού που διαθέτει, στην πρόληψη τυχόν αστάθειας στην περιοχή, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές η Γαλλία φέρεται προς το παρόν να έχει ξεκαθαρίσει ότι η συμμετοχή της θα είναι περίπου δυο μήνες και μελλοντικά θα επανεξετάσει ποια μονάδα επιφανείας έχει διαθέσιμη ώστε να διατηρήσει την παρουσία της στην «IRINI».

Πάντως, τα δυο πλοία αυτή τη στιγμή και μάλιστα μόνα τους σ’ ένα εύρος χιλιάδων τετραγωνικών μιλίων σίγουρα είναι μια σταγόνα στον ωκεανό.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Μάλτας, ανακοινώθηκε από κυβερνητικά χείλη ότι δεν πρόκειται να παράσχει καμία βοήθεια για την επιχείρηση της Ε.Ε. «IRINI».

Σ’ ότι αφορά την Γερμανία που δήλωσε ότι θα στείλει φρεγάτα και αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας, μέχρι τώρα αυτό δεν έχει γίνει διότι το Βερολίνο ξεκαθάρισε πως όταν πάρει μέρος θα είναι από τους καλοκαιρινούς μήνες και μετά.

  • Το μούδιασμα για την «IRINI» στο ΠΝ

Όλα αυτά συνηγορούν στις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί από πλευράς των Αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, διότι ήδη φαίνεται με κάθε τρόπο ότι τ’ αντανακλαστικά και ο συντονισμός της Ε.Ε. σ’ επιχειρησιακά θέματα στρατιωτικού περιεχομένου, δεν λειτουργούν με ταχείς ρυθμούς, όπως θα έπρεπε.

Να υπενθυμίσουμε, γιατί είχαμε αναφερθεί στους προβληματισμούς που είχαν εκφραστεί από στελέχη του ΠΝ, ότι οι χώρες που έχουν δηλώσει συμμετοχή είναι τρεις: η Ελλάδα, η Ιταλία (που θα μοιραστούν ανά 6μηνο τον επιχειρησιακό έλεγχο) και η Γαλλία.

Εφόσον οι μονάδες επιφανείας των τριών χωρών συγκεντρωθούν στη Μεσόγειο κι αν διατηρήσει για μικρό διάστημα η Γαλλία τα δυο πλοία, θα είναι τέσσερις φρεγάτες που πολύ σύντομα θα μείνουν τρεις.

Η Τουρκία διατηρεί πέντε φρεγάτες στην περιοχή και ο πρόεδρος Σάρατζ που ελέγχει την Τρίπολη έχει δηλώσει κάθετα αντίθετος με τη διεξαγωγή αυτής της επιχείρησης.

Το βέβαιο είναι ότι με τρία ή τέσσερα πολεμικά πλοία έλεγχο δεν μπορείς να κάνεις πολλά σε μια θαλάσσια περιοχή σχεδόν 10.000 τετραγωνικών μιλίων. Ακόμη κι αν κάποια πληροφορία φτάσει για πλοίο που μεταφέρει οπλισμό αν αυτό βρίσκεται εκ διαμέτρου σε αντίθετη κατεύθυνση, είναι πολύ δύσκολη η προσέγγισή του και ο έλεγχός του.

ΟΛΑ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΕΔΩ

«Καταιγίδα 2020»: Μια ναυμαχία με τον Covid-19; Ή μήπως “ναυαγούμε” την πυγμή που δείξαμε στο Αιγαίο;

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: