Η εγωϊστική Γερμανία δυναμιτίζει την Ευρωζώνη: Θα διαλυθεί αν η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα δεν τύχουν βοήθειας από την ΕΚΤ

Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στο γερμανικό Κοινοβούλιο, στο Βερολίνο. EPA, OMER MESSINGER




Ιδιαίτερα επικριτικό άρθρο του Jeremy Warner για την πρόσφατη απόφαση του γερμανικού συνταγματικού δικαστηρίου σχετικά με προηγούμενη εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), δημοσιεύει η εφημερίδα Telegraph. 

Φέρει τίτλο: Η εγωιστική Γερμανία δυναμιτίζει την Ευρωζώνη…

Επισημαίνει ότι αμφισβητεί την ανώτερη εξουσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και το ανεξάρτητο δικαίωμα της ΕΚΤ να καθορίζει τη νομισματική πολιτική, ενώ συνιστά πλήγμα κατευθείαν στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της νομισματικής ένωσής της.

Αμφισβητώντας το δικαίωμα της ΕΚΤ να ‘’χρηματοποιήσει’’ το χρέος των κρατών μελών, οι δικαστές ουσιαστικά αρνούνται σε αυτά τα κράτη έναν απόλυτα νόμιμο και αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη Βρετανία ο μοναδικός λόγος που επιτρέπει την καταβολή επιδομάτων στους εργαζομένους σε εργασιακή άδεια και την εγγύηση δανείων  είναι ότι η Τράπεζα της Αγγλίας αγοράζει μεγάλο μέρος από το νέο χρέος που εκδίδει η κυβέρνηση για να χρηματοδοτήσει τα κενά.

Παρομοίως, η αγορά ομολόγων  μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να αμβλύνει τα μέτρα λιτότητας μετά την πανδημία, σύμφωνα με έγγραφο του βρετανικού υπουργείου Οικονομικών που διέρρευσε αυτήν την εβδομάδα και περιήλθε στη γνώση της εφημερίδας Telegraph. Η ίδια νομισματική ‘’θεραπεία’’ εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, στην Ιαπωνία, στην Κίνα και οπουδήποτε αλλού υπάρχει η εθνική κεντρική τράπεζα.

Εάν  αυτή η πολιτική δεν γίνει δεκτή για τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα, οι χώρες θα βουλιάξουν γρήγορα και η μεγάλη αύξηση των φόρων σε συνδυασμό με τις οι περικοπές δαπανών θα ήταν πράγματι το αναπόφευκτο μέλλον τους.

Εάν οι Γερμανοί δεν επιτρέψουν στις χώρες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους να υιοθετήσουν νομισματικά μέτρα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θα διαλυθεί ανεπανόρθωτα. Η οικονομική ζημία που έχει ήδη προκαλέσει η πανδημία στην Ευρώπη θα μοιάζει με απλή προθέρμανση για το επικείμενο σοκ.

ΠΗΓΗ: Selfish Germany is dynamiting the Eurozone

Η επόμενη δοκιμασία για την Τουρκία και την Ε.Ε.: Έρχεται νέα κρίση με αφορμή το φυσικό αέριο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: