Η απόφαση του γερμανικού δικαστηρίου δημιούργησε μία ανεπίλυτη κρίση: Ας φύγει η Γερμανία από την Ευρωζώνη…

FILE PHOTO: German Chancellor Angela Merkel attends a question and answer session of the German parliament ‘Bundestag’ in Berlin. EPA, CLEMENS BILAN




Οι μελλοντικοί ιστορικοί μπορεί να χαρακτηρίσουν την απόφαση του γερμανικού ομοσπονδιακού δικαστηρίου ως το καθοριστικό σημείο καμπής στην ιστορία της Ευρώπης προς την αποσύνθεση. Η 75η επέτειος της ήττας της ναζιστικής Γερμανίας ήταν στις 8 Μαΐου. γράφει στην εφημερίδα Financial Times, ο Martin Wolf.

Σημειώνει τα εξής:

Η 70η επέτειος της διακήρυξης Schuman, η οποία ξεκίνησε την μεταπολεμική ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ήταν στις 9 Μαΐου. Λίγες μέρες πριν και τις δύο, το γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο εκτόξευσε ένα ‘’νομικό πύραυλο’’ στην καρδιά της ΕΕ – πρόκειται για μια επίθεση στις βασικές  οικονομικές αρχές, στην ακεραιότητα της κεντρικής τράπεζας, στην ανεξαρτησία της και στη νομική τάξη της Ε.Ε. Το δικαστήριο αποφάσισε κατά του προγράμματος αγορών ομολόγων του δημόσιου τομέα της ΕΚΤ, το οποίο ξεκίνησε το 2015.

Η Ε.Ε. είναι ένα ολοκληρωμένο νομικό σύστημα, ειδάλλως δεν σημαίνει τίποτα. Βασίζεται στην αποδοχή από όλα τα κράτη μέλη αποδέχονται την εξουσία της σε τομείς αρμοδιότητάς του.  Σε δελτίο τύπου μετά την απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης απάντησε σωστά ότι «το Δικαστήριο μόνο. . . έχει τη δικαιοδοσία να αποφανθεί ότι μια πράξη ενός θεσμικού οργάνου της Ε.Ε. είναι αντίθετη με το δίκαιο της Ε.Ε.

Οι αποκλίσεις μεταξύ δικαστηρίων των κρατών μελών ως προς την εγκυρότητα τέτοιων πράξεων θα μπορούσαν πράγματι να θέσουν σε κίνδυνο την ενότητα της έννομης τάξης της ΕΕ και να υπονομεύσουν την ασφάλεια δικαίου». Φανταστείτε εάν τα δικαστήρια κάθε κράτους μέλους μπορούσαν να αποφασίσουν ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου  της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι  «αυθαίρετες από αντικειμενική άποψη».

Ποιες είναι οι επιπτώσεις;  Η ΕΚΤ δεν είναι υπόλογη σε κάποιο εθνικό δικαστήριο. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας θα μπορούσε να παράσχει στο δικαστήριο οικονομικά στοιχεία, ίσως  αυτό θα ήταν αρκετό, αν και θα αποτελούσε ένα κακό προηγούμενο. Ή, η απόφαση θα μπορούσε να αγνοηθεί.

Εάν ένα γερμανικό δικαστήριο μπορεί να αγνοήσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ίσως η γερμανική κεντρική τράπεζα να αγνοήσει αυτό το δικαστήριο. Εναλλακτικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε απλώς να εγκαταλείψει τις προσπάθειές της για τη διάσωση της ευρωζώνης και να αποδεχθεί ό, τι προκύπτει.

Η Ε.Ε. θα μπορούσε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Γερμανίας. Όμως ο άμεσος στόχος της θα ήταν η γερμανική κυβέρνηση, η οποία είναι εγκλωβισμένη μεταξύ των οργάνων της Ε.Ε. αφενός και του δικαστηρίου αφετέρου. Δεν θα μπορούσε να αλλάξει την απόφαση.

Πιο ριζικά, η Ε.Ε. θα μπορούσε να δράσει για να δημιουργήσει τον απαιτούμενο βαθμό δημοσιονομικής αλληλεγγύης. Αλλά τα εμπόδια για αυτό είναι μεγάλα.  Η θέσπιση μιας νέας συνθήκης φαίνεται απίθανη δεδομένου του σημερινού κλίματος έντονης αμοιβαίας δυσπιστίας. 

Τέλος, η Γερμανία θα μπορούσε να αποχωρήσει με τόλμη από την ευρωζώνη. Ωστόσο, προτού λάβει μια τέτοια απόφαση, θα πρέπει επίσης να κάνει μια πλήρη ανάλυση του κατά πόσον αυτό θα ήταν «αναλογικό».

Ένα σημείο είναι σαφές: Το συνταγματικό δικαστήριο έχει αποφασίσει ότι και η Γερμανία μπορεί να ανακτήσει τον έλεγχο. Ως αποτέλεσμα, δημιούργησε μια πιθανώς  ανεπίλυτη κρίση. 

Σε κύριο άρθρο της εφημερίδας Financial Times  τονίζεται ότι η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει δράση κατά της απειλής του γερμανικού δικαστηρίου και είναι αναγκαία η έναρξη διαδικασίας παράβασης προκειμένου να προστατευθεί η νομική τάξη τη Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: German court decides to take back control with ECB ruling

Οι Γερμανοί απειλούν ανοιχτά την Ε.Ε. αν δεν δεχθεί τη δικαστική τους απόφαση για τα ομόλογα της ΕΚΤ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: