Δικαιολογούνται οι Ευρωπαίοι: Υπέκυψαν ή όχι στην πίεση της Κίνας για να αλλάξουν την έκθεση τους;

File Photo: O επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell. Copyright: European Union




Στην άρνηση του επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Josep Borrell, κατά τη χθεσινή ακρόαση της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, ότι το Γραφείο του άλλαξε έκθεση, σχετικά με παραπληροφόρηση εκ μέρους της Κίνας, για να την καθησυχάσει, αναφέρεται δημοσίευμα του POLITICO, τονίζοντας ταυτόχρονα τη μη ικανοποίηση αρκετών ευρωβουλευτών από τις απαντήσεις του.

Ο Borrell στην εναρκτήρια δήλωσή του και στις απαντήσεις του σε ερωτήσεις, απέρριψε τις αναφορές των ΜΜΕ, ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) υπέκυψε στην πίεση από το Πεκίνο και εξασθένησε την έκθεση, χωρίς ωστόσο, να αμφισβητήσει προσπάθειες της κινεζικής κυβέρνησης να ασκήσει επιρροή, σημειώνει το δημοσίευμα, παραθέτοντας την ακόλουθη δήλωση του Borrell:

  • «Δεν υποκλιθήκαμε σε κανέναν. Δεν υπήρξε αποδυνάμωση των διατυπώσεων μας. Είναι σαφές και προφανές, ότι η Κίνα εξέφρασε τις ανησυχίες της, όταν έλαβε γνώση από την διαρροή του εγγράφου. Δεν πρόκειται να αποκαλύψω πώς έγινε, επειδή δεν απολογούμαι για αυτού του είδους τη διπλωματία.», δήλωσε ο Josep Borrell

«Ειλικρινά, η εξήγησή σας δεν με πείθει πραγματικά», δήλωσε ο Hilde Vautmans, Βέλγος ευρωβουλευτής από την φιλελεύθερη ομάδα Renew Europe, προσθέτοντας: «Κύριε Borrell χρειαζόμαστε την αλήθεια και τη χρειαζόμαστε τώρα».

Ο Reinhard Bütikofer, Γερμανός ευρωβουλευτής από την ομάδα των Πρασίνων, αποδέχθηκε σε μεγάλο βαθμό την εξήγηση του Borrell, ότι η τελική έκθεση ήταν αρκετά σκληρή για την Κίνα, κατηγορώντας ωστόσο το προσωπικό της ΕΕ, δηλώνοντας: «Νομίζω ότι οι άνθρωποι σας του Τύπου δεν πρέπει να ψεύδονται στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».

Η Markéta Gregorová, ευρωβουλευτής από το κόμμα ‘Pirates’ της Τσεχίας, εξέφρασε την άποψη, ότι η φήμη της ΕΕ έχει πληγεί, αναφέροντας, ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση απεικονίζεται ως αδύναμη και υποκύπτουσα στην κινεζική επιρροή» και προσθέτοντας: «Eίτε αληθεύει είτε όχι, η ζημιά στη φήμη μας έχει γίνει και δώσαμε ακούσια στους αντιπάλους μας την εικόνα, ότι η παρενόχληση και ο εκφοβισμός των διπλωματών λειτουργεί και μπορούν να συνεχίσουν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τρία άτομα με γνώση του θέματος δήλωσαν στη POLITICO την περασμένη εβδομάδα, ότι οι Κινέζοι διπλωμάτες άσκησαν πίεση στην ΕΕ για να αλλάξει διατύπωση του εγγράφου, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά στο Playbook των Βρυξελλών, την Τρίτη 21 Απριλίου.

Αξιωματούχος της ΕΕ ανέφερε, ότι το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαμαρτυρηθεί για την έκθεση, μέσω πολλών διπλωματικών οδών, ενώ εσωτερικό email την περασμένη εβδομάδα, που στάλθηκε από το Playbook των Βρυξελλών, προειδοποίησε αξιωματούχους, ότι αλλαγή της διατύπωσης θα μπορούσε να προκαλέσει δημόσια αντίδραση, τονίζοντας, ότι «αυτό δεν θα φανεί καλό για εμάς». Επίσης, οι New York Times ανέφεραν την Παρασκευή, ότι διπλωμάτης της ΕΕ έγραψε στους συναδέλφους του, ότι «οι Κινέζοι απειλούσαν με αντιδράσεις, εάν βγει η έκθεση».

  • Η ΕΥΕΔ δημοσίευσε την Παρασκευή έκθεση, σχετικά με «αφηγήσεις και παραπληροφόρηση» γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά το λεξιλόγιο ήταν πιο ήπιο από ό, τι στο προηγούμενο έγγραφο, που κοινοποιήθηκε στην POLITICO και το πιο εντυπωσιακό ήταν, ότι δεν υπήρχαν αναφορές στην Κίνα, που διεξήγαγε μια εκστρατεία «παγκόσμιας παραπληροφόρησης» και την κινεζική κριτική στην αντίδραση της Γαλλίας για την πανδημία.

«Επίσημες και κρατικές πηγές από διάφορες κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και – σε μικρότερο βαθμό – της Κίνας, συνέχισαν να στοχεύουν ευρέως αφηγήσεις συνωμοσίας και παραπληροφόρηση», ανέφερε η δημοσιευμένη έκθεση.

Μεταξύ των ανησυχιών της διπλωματικής υπηρεσίας είναι, ότι η Κίνα έχει αυξήσει τις εκστρατείες δημόσιας διπλωματίας της σε κοινωνικά μέσα, όπως το Twitter, και οι διπλωμάτες στις κινεζικές πρεσβείες στην Ευρώπη δεν διστάζουν να ενισχύουν πληροφορίες από πηγές ειδήσεων, όπως το ρωσικό κρατικό RT, ενώ κατηγόρησαν Ευρωπαίους αξιωματούχους και ΜΜΕ για παραπληροφόρηση, σχετικά με την κρίση της δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τη POLITICO, η διαδικτυακή δραστηριότητα του Πεκίνου έχει αυξηθεί σημαντικά, από την έναρξη της κρίσης του κορωνοϊού, όπως έδειξε προηγούμενη ανάλυσή η οποία ταυτίζεται με προηγούμενες προειδοποιήσεις δυτικών διπλωματών και εμπειρογνωμόνων, για αλλαγή των διαδικτυακών τακτικών της Κίνας, μετά τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας του Χονγκ Κονγκ, το περασμένο έτους.

ΠΗΓΗ: Parliament hammers Borrell over China disinformation report

Στους 24.594 οι νεκροί στη Γαλλία: 218 νέοι θάνατοι τον τελαυξημένοι κατά 0,9%, από την προηγουμένη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: