Daily Mail: Ελπίδα για διακοπές στην Ελλάδα με άρση καραντίνας για τους τουρίστες

File Photo: Εικάζεται ότι μεταξύ των πιθανών πράσινων προορισμών θα μπορούσαν να είναι τα νησιά στα οποία έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός του πληθυσμού από τις ελληνικές αρχές, αλλά και η Ρόδος, η Κως, η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Κρήτη που ήδη περιλαμβάνονται στη λίστα ασφαλών ταξιδιωτικών προορισμών του Foreign Office. Φωτογραφία via amna.gr (ΑΠΕ_ΜΠΕ)




Με αποσπάσματα δηλώσεων του Ελληνα υπουργού Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, στο BBC η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, φιλοξενεί άρθρο στον τίτλο του οποίου αναφέρει ότι υπάρχει “ελπίδα για καλοκαιρινές διακοπές καθώς η Ελλάδα γίνεται η πρώτη χώρα που προσφέρεται να παραιτηθεί του δικαιώματος για 14ήμερη καραντίνα για τους Βρετανούς τουρίστες».

Η εφημερίδα παραθέτει την δήλωση του υπουργού Τουρισμού στο BBC σύμφωνα με την οποία  η Ελλάδα ενδέχεται να παραιτηθεί από την απαίτηση της 14ήμερης καραντίνας για τους επισκέπτες, στην περίπτωση που ισχύσει το ίδιο και για τους Έλληνες που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας την απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να ζητήσει από όσους έρχονται πίσω στη χώρα να μείνουν στο σπίτι τους για δύο εβδομάδες, ο κ. Θεοχάρης ανέφερε:

«Είναι κατανοητό ότι κάθε χώρα πρέπει να κάνει αυτό που αισθάνεται ότι είναι απαραίτητο και το καλύτερο για την υγεία των πολιτών της. Αυτά τα ζητήματα είναι θέματα της κάθε χώρας. Όπως κάναμε εμείς με τους πολίτες μας, όταν κινηθήκαμε πολύ νωρίς προς ένα “απαγορευτικό” . Επομένως, αυτό το είδος “επιθετικότητας” που δείχνει η χώρα σας στη λήψη αυτών των αποφάσεων είναι εντελώς κατανοητό. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τώρα είναι για εμάς η ώρα να αρχίζουμε να σκεφτόμαστε την άρση αυτών των περιορισμών, να προσπαθήσουμε να αφαιρέσουμε όσο πιο πολλά εμπόδια γίνεται. Προτρέπουμε άλλες χώρες, μεταξύ αυτών και το Ηνωμένο Βασίλειο: μόλις το κάνουμε αυτό, θα καλωσορίζαμε τέτοιες αμοιβαίες κινήσεις. Έτσι, εάν εμείς δεν επιβάλλουμε καραντίνα στον κόσμο που ταξιδεύει από το ΗΒ, από κάποια ημερομηνία και μετά, θα καλωσορίζαμε μία ανάλογη κίνηση από το ΗΒ”.

Στην  ερώτηση αν η Ελλάδα μπορεί να δώσει εγγυήσεις ασφάλειας στους ξένους επισκέπτες, ο κ. Θεοχάρης είπε συγκεκριμένα:

«Ναι, είμαστε σίγουροι ότι αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα. Φυσικά η ζωή είναι ζωή και υπάρχει πάντα ένα στοιχείο κινδύνου. Αλλά εκείνο που μπορούμε να πούμε είναι αυτό: Έχουμε κάνει ό, τι περνά από το χέρι μας για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, αναλαμβάνοντας νωρίς δράση και όχι απλώς αναλαμβάνοντας δράση για τον έλεγχο των μετακινήσεων κλπ, ώστε η εξάπλωση να είναι ελάχιστη. Το κάναμε αυτό. Αλλά ενισχύσαμε επίσης το σύστημα υγείας μας. Το εθνικό μας σύστημα υγείας είναι τώρα πολύ πιο ισχυρό από ό,τι υπήρξε ποτέ σε ολόκληρη την ιστορία του. Μπορείτε να φανταστείτε ότι αισθανόμαστε σίγουροι ότι έχουμε το σύστημα υγείας σε μια τέτοια κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο».

  • Η Daily Mail εξηγεί ότι οι παραπάνω δηλώσεις γίνονται την ώρα που οι αρμόδιοι υπουργοί εξετάζουν τις «αεροπορικές γέφυρες» του κορωναϊού για να επιτρέψουν στους ταξιδιώτες να μετακινούνται μεταξύ χωρών χωρίς την ανάγκη καραντίνας όταν η επιδημία είναι υπό έλεγχο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών είπε ότι από τον επόμενο μήνα στην Βρετανία θα καθιερωθεί 14ήμερη καραντίνα σε όσους φτάνουν στη χώρα. Ωστόσο, αποκάλυψε ότι είναι σε εξέλιξη συζητήσεις για τις χώρες που θα μπορούσαν να εξαιρεθούν από το καθεστώς αυτό στο μέλλον αναφερόμενος στην ιδέα των «αεροπορικών γεφυρών».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, χώρες με χαμηλά επίπεδα μόλυνσης όπως η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία και η Ελλάδα θα μπορούσαν -ενδεχομένως- να αποκλειστούν από τους σκληρούς κανόνες που θα επιβληθούν.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η οικονομία της Ελλάδας είναι υπό πίεση και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους τουρίστες και έτσι σχεδιάζει να ξαναγεμίσει τις παραλίες και τα ξενοδοχεία της.

Με πληροφορίες από Daily Mail/AΠΕ – ΜΠΕ
Λονδίνο, Βρετανία

Ξεκινά πτήσεις από Άμστερνταμ προς Αθήνα και η ολλανδική KLM από 6 Ιουνίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: