Ξεκινά εντός των ημερών η ναυτική επιχείρηση “Ειρήνη” για την τήρηση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη [video]

File Photo: Γερμανικό σκάφος συμμετέχει στην από θαλάσσης επιτήρηση του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, EPA/FOCKE STRANGMANN




Η “Ειρήνη”, η νέα ναυτική αποστολή της ΕΕ για την επιτήρηση εφαρμογής του εμπάργκο όπλων που έχει επιβληθεί στη Λιβύη, θα αρχίσει την επιχειρησιακή της δράση τις επόμενες ημέρες μετά την άφιξη των πρώτων πλοίων που θα συμμετέχουν, ανακοίνωσαν ευρωπαϊκές πηγές.

“Η ‘Ειρήνη’ διαθέτει τα απαραίτητα μέσα για να ξεκινήσει την αποστολή της”, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Τη Δευτέρα οι χώρες μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να διατεθούν στην αποστολή τα πρώτα πλοία, αεροπλάνα και δορυφόροι που είναι απαραίτητα για να ξεκινήσει τις επιχειρήσεις της, διευκρίνισε ο Πέτερ Στάνο.

Ένα ιταλικό πολεμικό πλοίο θα αναπτυχθεί τις επόμενες ημέρες στην περιοχή που θα επιχειρεί η “Ειρήνη”, διευκρίνισε ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή.

Η “Ειρήνη” θα πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο και θα ελέγχει όλα τα πλοία που πιστεύεται ότι μεταφέρουν όπλα και μαχητές προς τη Λιβύη.

Αρχικά το ιταλικό πλοίο θα υποστηρίζουν πολεμικά πλοία κρατών μελών της ΕΕ που θα είναι παρόντα στην περιοχή, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, μέχρι να αναπτυχθούν και τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πλοία που θα συμμετέχουν στην αποστολή, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Η απόφαση για την αποστολή “Ειρήνη” ελήφθη στα τέλη Μαρτίου.

“Χρειάστηκαν τέσσερις εβδομάδες για να συμφωνήσουν όλοι για τα μέσα”, εξήγησε ο διπλωμάτης.

Η νέα αποστολή παίρνει τα ηνία από την επιχείρηση “Σοφία”, η οποία είχε ξεκινήσει το 2015, όμως με μόνη εντολή να φροντίζει για τον σεβασμό του εμπάργκο που έχει επιβάλει ο ΟΗΕ στις εξαγωγές όπλων προς τη Λιβύη.

Τα πλοία που συμμετέχουν στην αποστολή θα επεμβαίνουν σε περιοχές μακριά από τις διαδρομές που επιλέγουν οι διακινητές μεταναστών, ένας όρος που είχαν θέσει η Αυστρία και η Ουγγαρία, ώστε να μην προσελκύσουν τους διακινητές.

Η εντολή της “Ειρήνης” θα ανανεώνεται κάθε χρόνο και, έπειτα από αίτημα της Βιένης και της Βουδαπέστης, κάθε τέσσερις μήνες θα εξετάζεται αν η αποστολή έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των διακινητών και χρειάζεται να αλλάξουν θέση τα πλοία που συμμετέχουν σε αυτή.

Με πληροφορίες από AFP μέσω ΑΠΕ – ΜΠΕ
Βρυξέλλες, Βέλγιο

Λαβρόφ: Η Ρωσία δεν αποδέχεται τη δήλωση Χάφταρ ότι ο στρατός του ανέλαβε τη διακυβέρνηση της Λιβύης

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: