Πρόβλημα επιβίωσης για 128.000 Τουρκοκυπρίους προβλέπει μελέτη, εξαιτίας του κορωναϊού

FILE PHOTO: Tα διαβατήρια ή οι ταυτότητες πολλών σεισμόπληκτων χάθηκαν κάτω από τα ερείπια και τους παραχωρούνται εκ κάποια άλλα έγγραφα αντί ταυτότητας. Φωτογραφία: Αρχείο Hellas Journal/ ΚΥΠΕ




Τη χαριστική βολή φαίνεται να δίνει η πανδημία και στην οικονομία του κατοχικού καθεστώτος.

Το οικονομικό συμβούλιο του Μουσταφά Ακιντζί, ετοίμασε μελέτη για τις συνέπειες της πανδημίας και παρουσιάζει πολύ σημαντικά στοιχεία για το μέλλον του ψευδοκράτους, κυρίως με στοιχεία της λεγόμενης μικροοικονομίας.

Είναι γνωστό ότι το κατοχικό καθεστώς επηρεάζεται από την κατάσταση στην Τουρκία και δη την οικονομική. Τα δημοσιονομικά της παράνομης οντότητας δεν είχαν ποτέ άλλη πηγή χρηματοδότησης, μέχρι τον Απρίλιο του 2003 και το άνοιγμα των πρώτων οδοφραγμάτων. Ήταν, άλλωστε, μια κίνηση ματ από τον Ραούφ Ντενκτάς, ώστε να τονωθεί οικονομικά –από τα εκατομμύρια των Ελληνοκυπρίων και των ξένων τουριστών– το πληγωμένο ψευδοκράτος. Και τα είχε καταφέρει.

Το κατοχικό καθεστώς, παρόλο που «αναβαθμιζόταν» στη βάση εγκλημάτων πολέμου, γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη, την ώρα που τα καζίνο Τούρκων επιχειρηματιών, τα φθηνά τσιγάρα, η φθηνή βενζίνη και άλλες «πολυτέλειες», ανέκαμψαν τα δημοσιονομικά των κατεχομένων. Ταυτόχρονα, Γερμανοί και Βρετανοί τουρίστες έδωσαν την αίσθηση ότι «απλώς» πρόκειται για άλλο κράτος.

Την (οικονομική) αναβάθμιση του ψευδοκράτους δεν ανέκοψε η κυπριακή κυβέρνηση, η μόνη νόμιμη οντότητα στο νησί. Την ανέκοψε η κρίση που υποβόσκει εδώ και χρόνια στη μεγάλη Τουρκία του Ερντογάν και, εσχάτως, ο κορωνοϊός.

Αρχικά, η δραματική υποτίμηση της τουρκικής λίρας, εδώ και τρία περίπου χρόνια, είχε προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις στην οικονομία των κατεχομένων. Ο ετήσιος πληθωρισμός ανήλθε τον Αύγουστο του 2019 σε 14%, ενώ το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε σε επίπεδα άνω του 180% του ΑΕΠ. Μάλιστα, το χρέος για το 2018 είχε εκτιμηθεί περίπου στα 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων το 21% ήταν εσωτερικό και το 79% «εξωτερικό», κυρίως προς την Τουρκία. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι πέραν του τουρισμού, που βελτιωνόταν συνεχώς στα κατεχόμενα, τα πράγματα ήταν δύσκολα και πριν τον κορωνοϊό.

Ισοπέδωση λόγω πανδημίας

Η χαριστική βολή φαίνεται να έρχεται με την πανδημία και τις επιπτώσεις της στην οικονομία της παράνομης οντότητας. Επί τούτου, το οικονομικό συμβούλιο του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που έχει συμβουλευτικό ρόλο, προέβη σε μελέτη για τις συνέπειες της πανδημίας σε επίπεδο μικροκαταστηματαρχών, που είναι όμως ενδεικτικό για τη συνολική οικονομία του ψευδοκράτους. Η έρευνα παραδόθηκε στον Ακιντζί στις 2 Απριλίου και παρουσιάζει πολύ σημαντικά στοιχεία για το μέλλον του ψευδοκράτους, κυρίως με στοιχεία της λεγόμενης μικροοικονομίας.

«Η επίδραση του κορωνοϊού στις μικρομεσαίες»

  • Η έρευνα, που επικεντρώθηκε σε 150 ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων (περίπου 10.000 είναι εγγεγραμμένες στα κατεχόμενα και εργοδοτούν 40.000 εργαζόμενους), το 80% των οποίων κατέβασαν ρολά από τις 14 Μαρτίου, καταδεικνύει ότι επηρεάζονται άμεσα γύρω στις 32.000 εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους. Περίπου 128.000 Τουρκοκύπριοι ή έποικοι, θα έχουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.

Σύμφωνα με το συμβούλιο του Μουσταφά Ακιντζί, από αυτούς 6.400 κινδυνεύουν να περάσουν στην ανεργία, την ώρα που το 12% των ιδιοκτητών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν έχουν λεφτά ούτε για να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης –«φαγητό» λέει η έρευνα. Παράλληλα, 27 από τους 150 ιδιοκτήτες, που χρησιμοποιήθηκαν για την έρευνα, έχουν απλώς την ευχέρεια για την εβδομάδα που διανύουμε. 22 άλλοι θα «εξαντληθούν» σε δύο εβδομάδες και 30 θα αντέξουν για ένα μήνα.

Ρίσκο για επιβίωση 25.600 ανθρώπων

Κατά πώς δείχνουν τα αποτελέσματα της έρευνας, το 40% των επιχειρήσεων επεσήμαναν ότι αν δεν επαναρχίσουν τις μηχανές σε ένα μήνα, δεν θα μπορέσουν να το κάνουν ποτέ. Με αποτέλεσμα 6.400 εργαζόμενοι να απολυθούν και 25.600 συνολικά άνθρωποι να έχουν πρόβλημα επιβίωσης. Σχετικά με τους ιδιοκτήτες, το 83% έχει μέσο όρο μηνιαίου χρέους τις 4.792 τουρκικές λίρες (=654 ευρώ) και αντιλαμβάνεται κανείς τον αντίκτυπο όταν δεν υπάρχει οποιοδήποτε εισόδημα.

Θα βοηθήσει ο Ερντογάν;

Στις 21 Μαρτίου, ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα παραχωρούσε έκτακτη οικονομική βοήθεια ύψους 11 εκατομμυρίων δολαρίων (72 εκατομμύρια τουρκικές λίρες) προς τα κατεχόμενα. Στις 8 Απριλίου, ο λεγόμενος «υπουργός δημοσιονομικών» του ψευδοκράτους, Ολγκούν Αμτζιάογλου, δήλωσε ότι εάν δεν φτάσουν οικονομικοί πόροι από την Τουρκία, το ψευδοκράτος δεν θα τα βγάλει πέρα μετά τον Μάιο, ακόμα και αν φθάνουν κατά καιρούς «ενέσεις» από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η αλήθεια είναι, όμως, ότι και στο λευκό παλάτι του Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα, τα πράγματα είναι ζοφερά. Πριν 10 περίπου μέρες, η τουρκική λίρα υπέστη βαριά υποτίμηση, ενώ φέτος σημειώνει απώλειες περίπου 10%. Με τους Τούρκους οικονομολόγους να δηλώνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει πόρους για να συγκρατήσει την «παλίρροια» της πανδημίας, η ισχυρή Τουρκία τα βρίσκει σκούρα. «Η κυβέρνηση εξάντλησε τους πόρους του κρατικού ταμείου το 2019», σύμφωνα με τον Τούρκο οικονομολόγο Μουσταφά Σονμέζ, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το να τυπώσει χρήμα η τουρκική Κεντρική Τράπεζα.

Η στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας

Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι, προφανώς, άμεσα επηρεαζόμενη από την κατάσταση στην Τουρκία και στα κατεχόμενα.

Η νέα οικονομική κρίση, όπως συνηθίζεται, προμηνύει και εξελίξεις στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό και φυσικά στο Κυπριακό.

Κι αν το 2003, οι πολιτικές δυνάμεις της ΚΔ παρασύρθηκαν από τα περί «απομόνωσης» των Τουρκοκυπρίων, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Καθώς, τις ώρες που το αύριο της Τουρκίας, της σκοτεινής αυτής χώρας που παρασύρει τον πληθυσμό της στον θάνατο λόγω κορωνοϊού, που διατηρεί παρανόμως στρατό στα κατεχόμενα, που συντηρεί την «ψυχρή» κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, στο Αιγαίο, στη Συρία και στη Λιβύη, που προχωρεί με διαδικασίες εθνοκάθαρσης κατά των Κούρδων, δείχνει καταστροφικό και αυτό υποχρεώνει την Κύπρο (και τους Τουρκοκύπριους) να αντιδράσει για να μην κατρακυλήσει μαζί της στον γκρεμό.

Με πληροφορίες από Φιλελεύθερο-Αλέκος Μιχαηλίδης

Καταδικάζει την επαπειλούμενη τουρκική γεώτρηση η Λευκωσία: Αποκλειστικό μας δικαίωμα οι έρευνες στα τεμάχια 6 και 7

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: