Πατέντες για σπιτικές μάσκες από μία φανέλα ή ένα μαντίλι: Απλά, γρήγορα, χωρίς ραπτική μηχανή

File Photo: Διανομή μασκών σε σιδηροδρομικό σταθμό στη Γαλλία. EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON




Δυο εναλλακτικούς τρόπους κατασκευής μάσκας στο σπίτι με κοινά υλικά που όλοι έχουμε προτείνει το Κέντρο Ελέγχου και πρόληψης Νoσημάτων του Υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ.

Επιπλέον, ο ερευνητής του πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο και συνιδρυτής του ιστότοπου Masks4All Τζέρεμι Χάουαρντ δείχνει  έναν ακόμη τρόπο για δημιουργία μάσκας από ένα απλό t shirt. Καμία από τις δύο πατέντες δεν απαιτούν χρήση ραπτικής μηχανής.

Μάσκα από T-shirt

1. Πάρτε ένα παλιό T-shirt, κατά προτίμηση 100% βαμβακερό. Κάθε τύπος είναι κατάλληλος αρκεί το ύφασμα να μην είναι πάρα πολύ λεπτό. Σχεδιάστε το περίγραμμα της μάσκας.  H κάτω πλευρά της σχεδιαστικής γραμμής πρέπει να πηγαίνει λίγο πάνω από την περιοχή της «μασχάλης» του t shirt. Βεβαιωθείτε ότι το τμήμα που θα καλύπτει το πρόσωπό σας είναι αρκετά μεγάλο ώστε να καλύπτει μύτη και στόμα.

Οδηγίες όπως εμφανίζονται στον ιστότοπο Masks4All

2. Κόψτε ακολουθώντας τις γραμμές και από τις δύο πλευρές έτσι ώστε η μάσκα σας να έχει δύο στρώματα.

3. Συνδέστε με παραμάνα την κάτω πλευρά και τοποθετήστε ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας ή φίλτρου καφέ ανάμεσα στα δύο στρώματα του T-shirt. Αυτό θα λειτουργεί σαν επιπρόσθετο φίλτρο και θα στηρίζεται πάνω στην παραμάνα

4.  Εφαρμόστε σταθερά τη μάσκα γύρω από το πρόσωπό σας καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα. Δέστε τις δύο άκρες στο πίσω μέρος του κεφαλιού σας και τα άλλα δύο στην κορυφή του κεφαλιού. Αυτό θα διασφαλίσει μια καλή εφαρμογή κάτω από το πηγούνι.

Μάσκα από μαντήλι

1. Πάρτε ένα μαντήλι και δύο λαστιχάκια για τα μαλλιά. Και τα απλά λάστιχα μια χαρά είναι, αν και δεν θα είναι τόσο άνετα στην αίσθηση.

2. Διπλώστε το μαντήλι στο μισό σε έναν οριζόντιο άξονα έτσι ώστε να κάνετε μία καλή τσάκιση.

3. Βάλτε ένα κομμάτι από χαρτί κουζίνας ή φίλτρο καφέ στο κέντρο του μαντηλιού. Διπλώστε το πάνω μέρος προς τα κάτω και το κάτω στο αντίθετο έτσι ώστε το χαρτί ή το φίλτρο να κάθεται στο δίπλωμα.

4. Βάλτε τα δύο λαστιχάκια όπως φαίνεται στο σχήμα σε απόσταση μεταξύ του περίπου ενός χεριού.

5. Διπλώστε την αριστερή πλευρά προς το κέντρο και μετά διπλώστε την δεξιά  πλευρά επίσης προς το κέντρο, χώνοντας την δεξιά πλευρά μέσα στην αριστερή.

Οδηγίες για την κατασκευή μάσκας από το Kέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ

Μερικές ακόμη συμβουλές

Μην φοράτε τις μάσκες στο σπίτι  ή στο αυτοκίνητο εκτός και αν είστε μαζί με μέλη εκτός οικογένειας. Ίσως να μην είναι αναγκαίες ακόμη αι σε ένα πάρκο ή σε έναν ήσυχο δρόμο σε μια απλή βόλτα. Μην τις φοράτε εκτός place, like a supermarket, where you might be within 6ft of people. It may not be necessary in a park or on a quiet street with few pedestrians, when you’re moving around.

Μη βγάλετε τη μάσκα παρά μόνον όταν επιστρέψετε σπίτι και σε ένα σημείο όπου μπορείτε να πλύνετε τα χέρια σας. Βγάζοντάς την αποφύγετε να ακουμπήσετε ε το εξωτερικό της τμήμα σε περίπτωση που νομίζετε ότι έχετε έρθει σε επαφή με μολυσμένα σωματίδια.

-Βγάλτε και πετάξτε το χαρτί ή το φίλτρο . Τοποθετήστε τη μάσκα μέσα σε νερό με σαπούνι, μουλιάστε την για δύο λεπτά και μετά πλύνετε και ξεβγάλετε: υγρό για πιάτα, απορρυπαντικό πλυντηρίου και κρεμοσάπουνο χειρός είναι οk. Έπειτα πλύνετε τα χέρια σας και απολυμάνετε με αντισηπτικό ή αλκοόλη οτιδήποτε πιάσατε μετά την αφαίρεση της μάσκας. Ποτέ μην επαναχρησιμοποιήσετε μία μάσκα αν προηγουμένως δεν την έχετε πλύνει.

·        Εννοείται ανανεώνετε κάθε φορά το χαρτί της κουζίνας

Πηγή: The Guardian, Centers for Disease Control and Prevention,

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: