Όταν ο Τραμπ πάγωσε την Αμερική: Θα στείλετε αναπνευστήρες στη Νέα Υόρκη (που μετρά τους νεκρούς της); Όχι, ας φρόντιζαν…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο. EPA, Doug Mills / POOL




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, Hellas Journal

Παρακολουθώ τις καθημερινές συνεντεύξεις Τύπου του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ όχι από διαστροφή. Ειλικρινά. Ούτε μόνο από δημοσιογραφικό καθήκον.

Αλλά και σαν ένας πολίτης που βρίσκεται στην Αμερική για πολλά χρόνια. Αυτός ο καταστροφικός ιός αφορά όλους μας. Όπου και να βρισκόμαστε, και όποιας χώρας είμαστε πολίτες.

Παρακολουθώ, λοιπόν, τις συνεντεύξεις του κ. Τραμπ ελπίζοντας ότι θα ακούσω μία φορά, έστω και μία κουβέντα, που θα προσφέρει ελπίδα. Και στους Αμερικανούς και σε όλο τον κόσμο. Διότι η Αμερική είναι υπερδύναμη και όλοι πιστεύαμε ότι θα ηγείτο αυτού του πολέμου για να προστατευθεί η υγεία των ανθρώπων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Καθημερινά μας απογοητεύει… Καθημερινά μας διαψεύδει… Πιστεύω ότι είναι ένας φοβισμένος άνθρωπος -άσχετα αν προσπαθεί να δείξει σε αυτές τις συνεντεύξεις ότι έχει τον έλεγχο- διότι τον «βρήκε» αυτή η λαίλαπα σε μία εκλογική χρονιά. Και μοιραία η εκλογή του θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη αυτής της υπόθεση.

  • Ο Αμερικανός Πρόεδρος είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος. Μην κάνετε το λάθος. Και φαίνεται, ιδιαίτερα αν τύχει να είναι κανείς πολύ κοντά του. Δεν χάνει ποτέ τη ψυχραιμία του. Και μπορεί να εκπλήξει με τις γνώσεις του. Αλλά και με λεπτομέρειες για πράγματα που συμβαίνουν στη χώρα και στον κόσμο. Παρακολουθεί τα πάντα. Αναρωτήθηκα πολλές φορές που βρίσκει το χρόνο.

Την ίδια στιγμή είναι απίστευτα σκληρός, είναι και αγενής, και κάποιες φορές φανερώνει και το ρατσισμό που κρύβει μέσα του. Δέχομαι ότι είναι υπό πίεση. Δέχομαι ότι μπορεί και να «βλέπει» την ήττα να έρχεται καταπάνω του στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου. Όμως είναι αδικαιολόγητος να συμπεριφέρεται τόσο αδιάντροπα και τόσο υποτιμητικά στους συνομιλητές του. Ιδιαίτερα όταν είναι γυναίκες δημοσιογράφοι. Το έκανε και χθες. Το κάνει κάθε μέρα…

Στη χθεσινή συνέντευξη έκανε και μία τεράστια απρέπεια απέναντι στους πολίτες της Νέας Υόρκης που καθημερινά μετρούν τους νεκρούς τους.

Ρωτήθηκε από τον ανταποκριτή του ABC News στο Λευκό Οίκο, Τζόναθαν Καρλ, αν μπορεί να διαβεβαιώσει τους Νεοϋορκέζους ότι τις επόμενες ημέρες θα έχουν τους αναπνευστήρες που χρειάζονται.

Απάντησε ψυχρά και έδειξε την κακή πλευρά του χαρακτήρα του…

  • «Όχι. Έπρεπε να είχαν προετοιμαστεί καλύτερα. Έχουμε πολλές πολιτείες να φροντίσουμε».

Και το λέει στους κατοίκους της πόλης του -εκεί γεννήθηκε ο κ. Τραμπ- που περνούν τις πιο δύσκολες στιγμές της ζωής τους. Χάνουν καθημερινά τους ανθρώπους τους… Άλλοι περιμένουν ένα καλό νέο από τους συγγενείς τους που βρίσκονται μόνοι στα νοσοκομεία και στις κλινικές. Οι περισσότεροι δεν έχουν δικαίωμα να τους αποχαιρετίσουν. Δέχονται απλά ένα τηλέφωνο ότι ο πατέρας, η μητέρα, ο γιός, η θυγατέρα, ο αδελφός, η αδελφή, έφυγαν, θύματα του κινέζικου ιού. Τίποτα άλλο.

Η Νέα Υόρκη δέχεται ασύμμετρη επίθεση. Η απειλή είναι πραγματική. Πόσο φορές να το πούνε στον κ. Τραμπ. Και τι απαντά όταν τον ερωτούν αν θα στείλει βοήθεια; Όχι…

Δεν είναι υποχρέωση του προέδρου της Αμερικής να δώσει βοήθεια στους πολίτες της χώρας; Βεβαίως και είναι. Αλλά ο κ. Τραμπ αντί να βοηθήσει, τιμωρεί… Βλέπετε, η Νέα Υόρκη δεν τον ψήφισε. Και δεν πρόκειται να τον ψηφίσει ούτε τον Νοέμβριο.

  • Τι άλλο έκανε χθες στη συνέντευξη Τύπου;

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (το γνωστό ως CDC), που είναι η εθνική υγειονομική αρχή της Αμερικής, συνέστησε στους πολίτες να φορούν προστατευτική μάσκα προσώπου όταν βρίσκονται εκτός των κατοικιών τους. Η απόφαση σημαίνει και αλλαγή της πολιτικής του Αμερικανού Προέδρου. Είναι μεν μία ήττα του, αλλά η απόφαση προστατεύει τους πολίτες. Και τους ψηφοφόρους του, όχι μόνο τους αντιπάλους του…

Ο κ. Τραμπ εξευτέλισε την απόφαση. Είπε ότι είναι μόνο μία σύσταση, και πρόσθεσε: «Θα είναι σε εθελοντική βάση. Προσωπικά, δεν θα φορέσω μια» (μάσκα).

Και δεν σκέφθηκε καν ότι τον παρακολουθούσαν εκατομμύρια Αμερικανοί εκείνη τη στιγμή…

Κλείνω σήμερα με μία κουβέντα που άκουσα παρακολουθώντας τις ειδήσεις στο CNN:

  • «Διακυβεύεται ένας άλλος γύρος για έναν Λευκό Οίκο που έχει σπείρει σύγχυση με την απάντησή του στην πανδημία του κορωναϊού, που σαρώνει το αμερικανικό έθνος. Η συζήτηση σχετικά με τις μάσκες έρχεται να ενταχθεί σε μια ομοσπονδιακή προσπάθεια που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενες ανατροπές, αντιφατικές συστάσεις, χαμηλά αποθέματα και ανταγωνιστικά εσωτερικά συμφέροντα που συχνά οδηγούν σε μπερδεμένα μηνύματα».

Αυτά…

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΔΩ

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Η Αμερική δέχεται την μεγαλύτερη επίθεση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο: Ο πρόεδρος Τραμπ ζει στο δικό του φανταστικό κόσμο…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: